Fiecare gând la bătrânii din România aduce în minte, automat, povestea cu blidul de lemn, cu bătrânul care locuia cu familia fiului său, bunic care scăpa farfuriile cu mâncare pe jos și a fost ”pedepsit” de rude să mănânce într-un colț al casei, dintr-un blid de lemn. În cazul bătrânului din poveste, lecția a venit din partea nepotului, care s-a apucat să cioplească o bucată de lemn, fapt ce a stârnit mai întâi curiozitatea și mai apoi rușinea tatălui, care a aflat că fiul îi pregătea blidul pentru zilele când va avea vârsta bunicului. Bătrânul s-a întors astfel la masă, alături de restul familiei.
Din păcate, finalul fericit al poveștii nu se aplică, în majoritatea cazurilor, și pentru bunicii români. Odată ajunși la vârsta pensionării, românii uită să se mai bucure de viață. Se îngrămădesc la cozi la farmacie, cei încă în putere sunt transformați de familie în babysitter fără plată, nimeni nu mai are răbdare cu ei, sunt repeziți, ignorați, devin o povară pentru tineri și încep, ei înșiși, să se simtă o povară, încep să creadă că nu mai au dreptul la viață, că nu mai au voie să se bucure de liniște și de o bătrânețe ca-n afară, unde, după o viață de muncă, bucuria, vacanțele și snetimentul de utilitate sunt un drept câștigat.
* Casa de la Văratec, oaza de liniște a celor de vârsta a treia
Un astfel de loc există, totuși, în județul Neamț; trebuie doar descoperit de cei care-și doresc asta. Este la cinci minute distanță de Mănăstirea Văratec, pe o străduță liniștită, cu aer curat și peisaje ce fură privirile. ”Totul a pornit din nevoia mea. Mi-am dat seama că am ajuns la o vârstă, că părinții mei au deja o vârstă și am început să mă gândesc la ce fel de bătrânețe mi-aș dori eu pentru mine și pentru părinții mei. Nu vreau să mă izolez, nu vreau să mă simt o povară și nici nu-mi doresc să-mi număr zilele până la final. M-am apucat de documentare, am citit, am aflat despre pensiuni rezidențiale, de la noi din țară și din străinătate, despre locuri unde persoanele de vârsta a treia se simt ca-ntr-o familie, unde au activități care să-i mențină tineri și plini de viață. Atunci, mi-am spus că asta vreau și eu și am început să caut un loc unde să pot amenaja o astfel de pensiune rezidențială. Nu-mi plac cuvintele azil sau cămin de bătrâni, pentru că, de obicei, sunt asociate cu un loc în care internezi un om fără putere, un om bolnav, pentru care nu se mai pot face multe lucruri”, povestește medicul Anca Mihai despre primii pași pe care i-a făcut în deschiderea Casei de la Văratec.
Jumătate de an a căutat o casă care să corespundă planurilor sale. A căutat în Bicaz și în zona Târgu Neamț, iar când și-a pierdut speranța și a crezut că visul său nu va prinde contur, a apărut și căsuța mult visată. ”A fost o pensiune făcută din fonduri europene, dar proprietarul a renunțat și a scos-o din circuitul turistic. Când am ajuns aici și am văzut-o, am știut că e ceea ce-mi doream. Este exact căsuța în care speram să-mi trăiesc eu bătrânețile, alături de prieteni de-o vârstă cu mine. E un cadru natural superb, avem Pădurea de argint și Codrii de aramă, aer curat și ținutul mănăstirilor. Nu-mi puteam dori ceva mai mult”.
Au început modificările pentru a amenaja spațiul, astfel încât să corespundă cerințelor unui astfel de loc, iar căsuța pentru cei 14-16 bunici a prins repede contur. De la intrarea în curte, privirea e furată de verdele crud al gazonului. E un loc de joacă pentru nepoții veniți în vizită, un foișor unde rezidenții pot face grătar dacă doresc și câteva bănci pe care se pot odihni, în timp ce se bucură de aerul curat și de soare.
Pentru că totul a fost gândit ca o casă pentru o familie numeroasă, nu ca un azil clasic de bătrâni, la intrare stau în așteptare papuci de casă, abia după aceea se poate păși în livingul Casei de la Văratec. Un șemineu în care lemnele trosnesc cu putere și canapeaua comodă inspiră confort și comoditate, iar ispita unui ceai cu scorțișoară e mare. ”Aici îmi imaginam bunicuțe încălțate cu pâslari, care croșetează căciulițe pentru nepoți, în timp ce urmăresc vreo telenovelă ori dezbat ultimele știri. Alături, așezați la masa lungă din living, m-am gândit că pot sta bunicuții să joace rummy sau table și să urmească pasionați un meci de fotbal la televizor. Nu vreau să-i văd triști și abătuți, ci veseli, coborând din camere exact așa cum o fac și acasă, luând micul dejun împreună, bucurându-se de viață și făcându-și planuri pentru întreaga zi. Nu suntem un spital sau un centru de îngrijiri paleative, suntem o pensiune pentru persoanele de vârsta a treia care vor să se bucure de atenție și de un mediu plăcut”, povestește medicul.
* Servicii de pensiune adevărată pentru bunicii din Casa de la Văratec
Casa are șapte camere, a câte două sau trei locuri, dotate cu televizor LCD, mobilier nou și elegant, baie proprie, spații de socializare cu șemineu, bucătărie, unde rezidenții pot găti dacă doresc sau le pot recomanda doamnelor care lucrează la centru rețete inedite, un mic cabinet medical, un spațiu pentru desfășurarea diferitelor activități din timpul liber și o curte spațioasă, cu foișor, balansoar și acces la grătar. ”Rezidenții beneficiază de supraveghere și însoțire 24 ore din 24, alimentație din ingrediente naturale, obținute de la producătorii din zonă: trei mese pe zi plus două gustări, cafea, ceai, apă și fructe la discreție, regim adaptat stării de sănătate. Sunt incluse și servicii de îngrijire personală: ajutor pentru spălat, tăierea unghiilor, îngrijirea părului, schimbarea lenjeriei de corp, igiena hainelor și a obiectelor personale (spălat, călcat etc.), dar și consiliere psihologică individuală și activități în grup, atât în interior, cât și în aer liber. Oferim asistență medicală de medicină generală – măsurarea tensiunii arteriale, EKG, glicemie, consultații și efectuarea tratamentelor medicale injectabile prescrise de medicul specialist. Totodată, facilităm și prezența la examenele medicale de specialitate, prin programare, și asigurarea deplasării în vederea efectuării acestora”.
Rezidenții pot păstra în permanență legătura cu familia, având la dispoziție servicii de internet și telefonie, și își pot invita nepoții la aniversări sau onomastice, de a căror organizare se ocupă tot cei de la centru. Opțional, se pot organiza excursii, participări la spectacole de teatru sau concerte, ședințe de fiziokinetoterapie în stațiunea balneară Bălțătești, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, ședințe de gimnastică medicală și masaj terapeutic. ”Vrem să-i facem să se simtă ca acasă sau chiar mai bine ca acasă. Dacă vor, se pot ocupa de grădinărit sau de gătit, de orice își doresc ori pot doar să stea și să se bucure de compania prietenilor de vârsta lor. Se pot caza aici de la câteva nopți, la ședere permanentă, caz în care oricum recomandăm o perioadă de probă, de o lună sau două, în care persoana să își dea seama dacă îi place sau nu și dacă se adaptează vieții alături de ceilalți rezidenți și de noi. Prețurile sunt între 1.500 și 2.400 de lei pentru o lună de rezidență, dar totul este negociabil, în funcție de caz. Sunt costuri egale cu cele din centrele de stat, doar că aici nu există subvenția acordată de stat. Știu că banii rămân marea problemă, de aceea suntem deschiși negocierii”, spune proprietara Casei de la Văratec.
Cazarea se face în baza unui contract încheiat între cei de la pensiune și beneficiar sau aparținătorii acestuia. Totul este stabilit înainte și proprietarii cer, în primul rând, sinceritate din partea familiei. Pentru cei care administrează centrul, e important să știe afecțiunile de care suferă rezidentul, pentru a-i putea oferi serviciile necesare, la fel cum este important ca acesta să știe dinainte de ce poate beneficia dacă locuiește la Casa de la Văratec. ”Discuția inițială este cea mai importantă. Familia, însoțită sau nu de beneficiar, este așteptată aici, pentru a vedea mai întâi locul, pentru a discuta despre ce așteptări are fiecare și abia după aceea putem stabili detaliile legate de șederea la noi. Sunt servicii de care persoanele în vârstă au nevoie, dar pe care, din diferite motive, familia nu reușește să le asigure”.
Andreea AMARIEI
2 comentarii
de ce nu faci contract cu casa de sanatate este obligata sa asigure subventia indiferent de proprietate
Pentru un astfel de scop nobil sunt dispusa sa pun la dispozitie teren si casa pentru amenajare in partea de nord-vest a judetului Neamt. Poate d-na doctor se gandeste sa extinda aceasta oferta.