REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR – ROMSILVA
DIRECȚIA SILVICĂ NEAMȚ
Informare
Până la sfârșitul anului 2016, ocoalele silvice din cadrul Direcției Silvice Neamț vor pune la dispoziția populației, a primăriilor, școlilor și a altor unități bugetare cantitatea de aproximativ 11.000 mc lemn de foc de foioase și circa 4.500 mc lemn de foc de rășinoase. Prețurile de livrare la drum auto forestier, care includ TVA și sunt unice în cadrul Direcției Silvice Neamț, sunt de 175 lei/mc pentru lemnul de foc de foioase, respectiv 110 lei/mc pentru cel de rășinoase.
Situația disponibilității lemnului de foc pe ocoale și pe grupe de specii este următoarea:
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2016/10/Situatia-disponibilitatii-lemnului-de-foc.pdf
Aceste cantități sunt puse la dispoziție eșalonat, în funcție de realizarea procesului de exploatare a lemnului, influențat, la rândul său, de condițiile meteorologice. De altfel, trebuie arătat că, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii septembrie 2016, prin subunitățile Direcției Silvice, s-au valorificat peste 22.000 mc material lemnos la populație, unități bugetare, așa cum reiese din tabelul de mai jos, detaliat pe ocoale silvice și destinații:
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2016/10/Material-lemnos-valorificat.pdf
Pentru încălzire și alte nevoi gospodpărești, populația a mai achiziționat o cantitate de peste 1.300 mc lemn de lucru cu diametrul mai mic de 24 cm.
Față de perioada similară a anului trecut, cantitatea de lemn de foc valorificată până la acest moment, precum și cea care va fi pusă la dispoziție până la sfârșitul anului sunt mult mai mici, în principal din cauza modificărilor legislative intervenite în reglementarea modului de exploatare și valorificare a masei lemnoase (regulamentul de vânzare a masei lemnoase – HG 924/2015 a fost modificat de două ori în ultimele 10 luni, prin HG 43/2015 și, mai apoi, prin HG 617/2016); de asemenea, așa cum se cunoaște, perturbările și blocajele care au afectat sectorul forestier în primele patru luni ale anului 2016 au dus în mod direct la scăderea volumului de lemn exploatat și oferit spre comercializare, atât de Direcția Silvică Neamț, cât și de agenții economici care desfășoară activități forestiere în județ. Aceasta a condus, inevitabil, la diminuarea ofertei de lemn de foc către populație.
Precizăm că procentul maxim permis de legislația în vigoare, pe care-l exploatează cu forțe proprii Direcția Silvică Neamț, din volumul total de masă lemnoasă disponibil pentru recoltare în județ, este de maxim 15%; restul de 85% se valorifică pe picior, prin licitații, către operatorii economici cu activități forestiere; lemnul de foc rezultat în urma exploatării acestor parchete se valorifică de aceste firme.
După cum se poate observa, în urma modificărilor legislative, Direcția Silvică Neamț poate asigura populației și unităților bugetare un volum de 35-40 mii mc, față de ceea ce se valorifica în anii trecuți (până la 80-100 mii mc). Pe fondul acestei scăderi a volumului oferit spre vânzare de Direcția Silvică Neamț, rolul de a asigura lemnul de foc pentru populație și unități bugetare este preluat de operatorii economici.
Director,
Ing. Doru GHERGHEL