Îl cheamă Sami – în acte e Odek, dar nici nu întoarce capul când este strigat așa – și ”miroase” contrabandiști. Oriunde ar fi ascunse țigările, moldovenești sau ucrainiene, le simte imediat și încearcă să le scoată la ”lumină”. A făcut o demonstrație pe viu conductorul lui, agentul șef adjunct Cătălin Doru, care a ascuns într-o mașină câteva pachete de țigări de contrabandă. Sami a adulmecat vreo trei autoturisme și s-a oprit, hotărât, la cel în portbagajul căruia erau pachetele, zgâriind insistent ca să arate că acolo trebuie căutat.
”Câinele mi-a fost dat de un coleg de la Centrul chinologic «Dr. Aurel Greblea» Sibiu, cadou pentru fiica mea, care s-a născut în aceeași zi cu el, 17 noiembrie 2010”, spune agentul șef adjunct Cătălin Doru. ”În 2011, când trebuia să preiau un alt câine, pentru că cel pe care-l aveam a fost clasat, m-am gândit să-l duc pe-al meu la cursuri și l-am donat poliției. A făcut cursuri de intervenție-patrulare, a luat toate examenele cu note destul de mari și, la sfârșitul anului 2012, deja a intrat în activitate”.
Sami a fost dresat de mic să se antreneze ”serios”, nu să zburde ca alți căței și să accepte să fie alintat de oricine. Cu timpul, a înțeles că, dacă cineva se apropie să-l mângâie, este ca și cum i-ar aduce o ofensă, așa că a devenit agresiv. În afară de conductorul lui, un singur polițist din toată Poliția Roman se poate apropia de el să-i dea de mâncare, așa că, întotdeauna, cei doi ”agreați” trebuie să aibă grijă să nu se nimerească în concediu în același timp.
După ce s-a dovedit foarte bun în misiunile de menținere a ordinii publice, uitându-se cu interes la orice grup mai mare de 5 persoane, pe care le percepea ca fiind participante la vreo manifestație, Sami a fost dus din nou la școală. De data asta pentru că se făceau cursuri pentru câini de miros, iar conductorul lui a zis să încerce. Nu de aceeași părere au fost instructorii de la Sibiu, care știau foarte bine ce făcuseră prima dată și erau convinși că Sami ar trebui să lucreze toată cariera lui pe intervenție-patrulare. După 4 luni de școală nouă (februarie – iunie 2014), Sami a devenit descoperitor de țigări de contrabandă și a fost transferat la Biroul de investigare a criminalității din mediul de afaceri, unde conductorul său deja lucra.
Pentru un începător, anul 2015 a fost nesperat de bun, câinele proaspăt școlit reușind să descopere peste 9.000 de pachete de țigări de contrabandă. Încet, încet, și-a format un renume, iar polițiștii de pe la secțiile rurale, dar și cei din orașe și din reședința de județ au început să-l solicite la acțiunile din piețe și târguri, dar și la perchezițiile domiciliare. Rar de tot se întâmplă să nu simtă tutunul, doar dacă este autohton și în cantitate mică. La țigările de contrabandă însă, care au un miros mai puternic, nu dă greș niciodată.
”E un câine foarte bun și am mare încredere în el”, spune agentul Cătălin Doru. ”Am crezut în el din prima clipă când l-am dus din nou la cursuri, deși am fost întâmpinat cu ceva reticență. Instructorii aveau dreptate în felul lor, pentru că, atunci când mi l-au dat școlit pentru intervenție, mi-au spus că este făcut pentru asta, iar după nici un an și jumătate s-au trezit cu mine înapoi. Și, așa, dintr-un câine agresiv, învățat să disperseze manifestanți, Sami a devenit foarte atent la miros, prin dresaj pe bază de recompense și confirmări”.
Recompensele patrupedului polițist nu sunt legate de ”ceva bun” de mâncare, ci de mingea care-i este dată să se joace și de îmbrățișările conductorului său, în brațele căruia sare cu totul, imediat ce este încurajat.
”La o percheziție, trebuia să ajungem în podul unei case, iar la etaj era un fel de punte din scânduri, pe care trebuia să mergem. Imediat ce a simțit că «terenul» nu-i stabil, pentru că scândurile se mișcau, a avut tendința să dea înapoi și, ca să salvez situația, i-am dat o confirmare, el a sărit în brațele mele și așa am mers pe punte. Toată lumea se uita cum car câinele în brațe. Și culmea este că în podul respectiv nici măcar n-am găsit țigări”.
Unul din locurile în care nimeni nu s-ar fi gândit că pot fi ascunse țigări, dar pe care Sami l-a descoperit, a fost un perete fals de la niște standuri din piață. În spațiul astfel creat, erau ascunse vreo 700 de pachete de țigări, pe care câinele le-a simțit și a început să zgârie peretele, spre uimirea conductorului său. Și, de unde era ”rău” și lătra foarte tare când vedea oameni ”suspecți”, acum nu face nicio confuzie între cele două roluri din cariera lui, nu-l mai interesează oamenii decât dacă țipă sau încearcă să fugă și, în rest, caută tutun.
* ”După ce-am descoperit câinii, n-am mai vrut la academie”
Cătălin Doru este genul de polițist care și-a descoperit vocația din întâmplare. A optat pentru o astfel de carieră, din admirație pentru unchiul lui, care a fost comandant de regiment la Buzău și arăta foarte bine în uniformă. Deși nimeni din familie nu mai avea astfel de pasiuni – părinții au fost ingineri chimiști, iar singura lui soră a absolvit medicina -, tânărul Cătălin Doru s-a dus la Liceul militar ”Neagoe Basarab”, apoi a încercat la Academia de poliție, dar n-a reușit. A urmat școala de agenți de la Câmpina, cu gândul ca, după aceea, să mai încerce la academie. ”După aceea”, însă, a fost repartizat la Oniceni, care pe lângă faptul că era o comună mare, avea o mulțime de probleme. Nu i-a plăcut și a stat tot timpul cu ochii pe posturile care se eliberau la Poliția Roman, numai ca să scape de Oniceni. Așa a ajuns conductor de câine, pentru că un astfel de post s-a eliberat când era el în căutări. A primit o cățelușă – Lisa – care ar fi fost bună pentru miros, nu pentru patrulare. Nu era deloc agresivă și nici n-a reușit s-o ”convingă” în cei 6 ani cât au lucrat împreună. Însă experiența cu Lisa n-a fost nicidecum un eșec, ci, dimpotrivă, l-a ajutat să înțeleagă că, de fapt, pentru asta era făcut.
”După ce-am descoperit câinii, n-am mai vrut la academie, pentru că mi-am dat seama că asta vreau să fac. Iar după ce-am clasat-o pe Lisa – a fost scoasă la licitație și a luat-o o familie din Piatra Neamț-, mi-am dorit un câine adevărat, pe care să mă pot baza. Sami a confirmat de la primul curs că poate. La centrul chinologic se merge la cursuri în cuplu. Fiecare conductor face exerciții 6 ore pe zi, cu câinele lui, sub supravegherea unui instructor, cel puțin 3 luni. La unitate, facem antrenament doar 4 ore zilnic, însă mai sunt și perioade aglomerate, când nu apucăm. În străinătate, polițistul care are un câine se ocupă doar cu asta. La noi nu e așa, mai sunt audieri de făcut, alte activități în dosare, am mai multe lucruri pe cap, însă încerc pe cât posibil să respect programul de antrenament, pentru că este foarte important”.
Mare iubitor de răcoare, Sami are o problemă când este vorba să se apropie de locuri încălzite. Și la asta lucrează acum conductorul lui, care vrea să-l învețe să fie curajos și să nu dea înapoi dacă ”întâlnește” un radiator sau un calorifer în vreo incintă în care se vinde tutun de contrabandă. Probabil va fi ceva de lucru, câinele urând căldura și având inclusiv probleme de sănătate, de-a lungul anilor, în perioadele de caniculă. Însă tot timpul a fost un învingător și și-a revenit repede. E adevărat, este și îngrijit, și ușor răsfățat, iar conductorul lui are grijă să-i de la timp calciu, magneziu și vitamina C, ca să-i întărească sistemul imunitar. Mai nou, de când are propria mașină de serviciu, Sami nu mai suferă de cald, cel puțin în timpul transportului, pentru că are aer condiționat și sistem de ventilație în cușca din spate, unde se urcă, de fiecare dată, cu mare plăcere.
Cea mai mare reușită a cuplului chinologic de la Roman a fost obținerea unui premiu de Ziua Poliției, pentru activitatea din 2015. Odek – pe numele lui oficial – și conductorul lui au fost la București, la IGPR, și au primit distincția ”polițistul anului”. Agentul Cătălin Doru speră că vor urma și altele, pentru că Odek ”a demonstrat că poate”.
Cristina MIRCEA