Pentru Piatra Neamț, cele două persoanaje, Decebal Draghiș și Gabriel Muraru au fost toxice, în cel mai înalt grad, în condițiile în care, de numele lor, pe lângă denunțul făcut împotriva lui Ștefan, se leagă afaceri necurate, care au muls bani de la diverse bugete. Amândoi au devenit faimoși la nivel național când Ștefan i-a nominalizat ca fiind cei la care au ajuns bani din Microsoft și care ”beau șampanie Cristal la Bamboo”. Evident, cei doi au fost doar niște pioni în dosarul Microsoft, dar la fel de adevărat este că nu puteau intra în acest joc dacă n-ar fi fost oamenii de casă ai fostului primar de Piatra Neamț.
Ștefan nu s-a simțit trădat de un denunț al unui fost ministru precum Gabriel Sandu – politruc cu veleități de mare șef, dornic să-și îmbunătățească CV-ul și cu altceva decât distrugerea unei industrii la care a fost părtaș – și nu s-a simțit trădat nici de mărturiile altor politicieni. Pe el l-a deranjat că l-au trădat Draghiș și Muraru, oamenii lui, pe care i-a învestit la început cu putere locală, cărora le-a făcut toate mofturile și pe care i-a dus apoi în afaceri naționale. Cei doi au ajuns să dispună de bugete imense, să jongleze bani, să intre în cercuri care se învârteau de la stadionul Dinamo la Palatul Cotroceni și să-și creeze propria rețea de interese. Celor doi, Piatra Neamț le poate ”mulțumi” pentru o mulțime de lucruri.
* Oamenii cu banii pe promovarea turistică
Gabriel Muraru a devenit omul de încredere al lui Pinalti, după ce s-a convins că epoca PSD-ului nu mai era de actualitate la Piatra Neamț. În casa lui Ștefan, a ajuns ca mare specialist în turism și management, devenind promotorul ideii – falimentare pentru oraș – de localitate turistică. Așa s-a acreditat ideea că a fost consilierul personal al lui Gheorghe Ștefan la Primărie. În realitate, fost omul lui Ștefan, prin care s-au făcut o serie de aranjamente.
Gabriel Muraru, prin firma fratelui său, s-a ocupat de ”reabilitarea” unor blocuri primite de la CMI Urban. Au lucrat atât de prost, încât chiar omul adus de Ștefan la Urban, inginerul Ioan Olaru, a făcut tot ce se putea face ca să rezilieze contractele fără să-l supere pe primar și pe favorit. Dar răul era deja făcut și banii dați. Mesagerul de Neamț a tot scris despre Gabriel Muraru și afacerile sale, iar o rememorare nu face decât să creioneze personajul. La fel și materialele scrise deja despre Draghiș.
• Reconsiderarea lui Gabriel Muraru
Pe 14 noiembrie 2014, Mesagerul de Neamț scria despre nevoia de a-l reconsidera pe fostul șef al Sării din România.
«Implicarea directă a lui Gabriel Muraru în scandalul Microsoft, în calitate de intermediar între banii de la beneficiarul contractelor Microsoft și off-shore-ul lui Decebal Drăghiș, unde trebuia să se colecteze partea cuvenită lui Gheorghe Ștefan, ar trebui să-i facă pe toți cei care îi cunosc activitatea să-i reconsidere talentele. Scandalul Microsoft pare să-l așeze exact acolo unde îi este locul – un intermediar pe bani mulți, școlit de cunoscutul avocat Doru Boștină, pentru care a prestat mai mult decât pentru Gheorghe Ștefan și ale cărui jocuri probabil le-a făcut. Relația profesională, de intermediari în diverse afaceri (pe o parte dintre aceste intermedieri procurorii le numesc șpăgi), s-a dus mai departe, statuând și relațiile de putere dintre cei doi: avocatul Boștină i-a devenit naș și în relația de zi cu zi, cununându-l pe Gabriel Muraru în cea de-a doua căsătorie. Ambii au fost foarte cooperanți cu procurorii. În cazul lui Doru Boștină, cooperarea se întinde asupra a foarte multe cazuri cu implicații majore în economia românească și există toate premisele ca în niciunul dintre ele să nu lipsească și Muraru.
Din această cauză credem că tot ce s-a scris până acum despre Gabriel Muraru trebuie reconsiderat în funcție de ultimele evenimente. Mai există și un alt motiv care îndeamnă la asta: o declarație a cuiva care mărturisea că numirea lui Muraru ca director la Societatea Națională a Sării ”Salrom” SA nu s-a făcut pe mâna lui Gheorghe Ștefan – care, însă, a fost de acord cu ea – pionii care s-au implicat în această promovare fiind Doru Boștină și… Viorel Hrebenciuc!
Iar de aici înainte lucrurile devin și mai interesante, având în vedere unde este acum deputatul PSD de Bacău și calitatea pe care a avut-o acesta în dosarul retrocedărilor, cea de factor de influență și intermediar.
Evident că nu se poate începe această reconsiderare, fără a pleca de la rechizitoriul din dosarul Microsoft, unde apar nume și situații interesante pentru oamenii din Neamț. Miezul este cuprins în următoarea frază din rechizitoriu: ”Declarația martorului Drăghiș Decebal Silviu din cuprinsul căruia rezultă că a acceptat ca tranzacțiile cu firma Barringwood Investment Ltd. să se realizeze prin firma DD Land Oil Corporate Ltd la solicitarea lui Muraru Gabriel, un apropiat al lui Gheorghe Ștefan, fost consilier al acestuia la Primăria Piatra Neamț”».
• The Studio SRL și un scandal uitat
Din tot circuitul parcurs de cele aproape 4 milioane de euro care au intrat în contul firmei lui Decebal Drăghiș, DD Land Oil Corporate Ltd, din Cipru, o parte din bani a ajuns la societatea The Studio SRL, din Piatra Neamț.
Despre care am scris.
«Aceasta are, pe hârtie, doi acționari: pe Marius Gruia Novac și Gabriel Muraru, intermediarul de succes. În rechizitoriul procurorilor DNA se vorbește despre 2 plăți de la DD Land Oil Corporate către The Studio: prima în 5 februarie 2010, în valoare de 86.131,39 euro, cu titlul de participare la capital, și a doua de 40.885 euro, reprezentând 50% din companie. Ceea ce ar însemna că 50% din companie, partea lui Marius Gruia Novac, a fost cumpărată de altcineva, în principiu de cel care a făcut plata. Apropiații localului Casablanca știu același lucru, că Novac nu mai este acționar și că și-ar fi primit banii pe acțiuni, ceea ce i-a permis să dezvolte alte afaceri.
Aceasta este situația acum. Dar nu trebuie să uităm că The Studio a fost o favorizată a autorităților din Neamț. Ea a obținut foarte repede un spațiu la subsolul Teatrului Tineretului, un contract extrem de avantajos, a câștigat bani frumoși din afacere și, când s-a pus problema părăsirii spațiului din motive de contract european de reabilitare a TT, a primit o despăgubire substanțială și achitată dubios de confidențial».
În octombrie 2012, într-o anchetă semnată Viorel Cosma, Mesagerul de Neamț rememora ce s-a întâmplat în jurul acestui stabiliment:
«Izvorul de bani din subsolul TT
Scandalul a apărut odată cu despăgubirea consistentă solicitată de Marius Novac și SC The Studio SRL ca urmare a rezilierii contractului de închiriere. Astăzi, este de notorietate că rezilierea a fost determinată de predarea teatrului liber de obligații pentru derularea proiectului destinat reabilitării Curții Domnești, precum și a câtorva obiective importante din zonă.
După ce multă vreme se așternuse liniștea peste poveste, în vara acestui an s-a aflat cum peste 100.000 de euro din banii publici ai județului au plecat – discret, foarte discret – spre conturile firmei The Studio doar pe semnătura fostului vicepreședinte Mircea Pintilie. Ca referință a despăgubirii se oferă un proces-verbal semnat de membrii comisiei speciale desemnată prin hotărâre a Consiliului Județean Neamț, respectiv Andrei Ignat, Dan Morar și Cristian Livescu. Prin documentul încheiat pe 30.09.2011, cei trei anunță: ”Urmare a adresei nr. 11461/26.09.2011, prin care s-a predat comisiei documentele pentru completarea dosarului The Studio și în urma studierii acestora, comisia a ajuns la concluzia că despăgubirile datorate firmei The Studio SRL, de către Teatrul Tineretului (părțile semnatare ale contractului de închiriere 896/13.12.2006) sunt în valoare de 101.600 euro, la cursul zilei, sumă care reprezintă costurile efective de amanajare a spațiului în care a funcționat firma The Studio reieșită din documentele prezentate”.
Anterior, după cum reiese dintr-o serie de acte recent capturate, se încercase promovarea unei sume de 1.381.700 lei, ca ”VDNCI”, adică ”valoare de despăgubire pentru nerealizare contract de închiriere”. Dovadă stă Raportul de estimare prezentat în martie 2011 de SC EVAL CONSULTING SRL».
* Circuitul banilor prin firma lui Draghiș
30 octombrie 2014. Mesagerul de Neamț prezenta circuitul banilor din dosarul Microsoft. Cheia circuitului o constituia un off-shore al lui Decebal Draghiș. Iată textul de atunci:
«În 19.10.2009, firma D-CON.NET a încheiat cu Barringwood Investment Ltd un contract ce atesta operațiuni comerciale fictive: instalarea noii versiuni software, upgrades pentru noua versiune software, service pentru versiunea soft existentă, servicii de urgență pentru ”București, Muntenia, Transilvania, Moldova”, în valoare de circa18.153.058 euro.
Barringwood Investment Ltd a încheiat cu firma DD Land Oil Corporate Ltd un contractul de suport tehnic și consultanță, în valoare de 3.996.360 de euro, iar în baza acestui contract a emis două facturi: invoice (…) din data de 09.11.2009 în valoare de 1.664.100 euro și invoice (…) în valoare de 2.332.260 euro.
Din contul DD Land Oil Corporate Ltd. au fost efectuate plăți către SC The Studio SRL, SC Authentic Travel & Management SA, SC Stedax International SRL, SC Elcopet Serv SRL, SC Euroconsulting Expert KSRY SRL, Explorer Corporated Limited, SC C&C Business Idea Style SRL, Hypros Accounting Limited, Lightson Industries Limited ș.a., tranzacțiile efectuate neavând la baza documente justificative.
Societatea DD Land Oil Corporate Ltd. pare să fie cheia întregului circuit bancar. O societate de tip off-shore din Cipru, care, potrivit rechizitoriului, a fost nășită în septembrie 2009, ”la solicitarea lui Decebal Draghiș, SCA Drăgan și Mazilu a procedat la efectuarea demersurilor pentru înființarea a două companii, DD Land Corporate Cipru și Explorer Corporate LTD Belize”. Numele societății devoalează proprietarul/ administratorul/ acționarul societății, în persoana lui Decebal Silviu Draghiș. În contul societății au intrat 3.996.360 euro, pe baza a două facturi emise către Barringwood Investment LTD. De aici a început apoi împărțirea banilor. Parcă pentru a întări ideea că Decebal Draghiș este un personaj principal, printre firmele beneficiare de bani din contract apare și SC Authentic Travel & Management SA, firmă cunoscută la Piatra Neamț, chiar dacă are sediul la București. Potrivit rechizitoriului, acest SA a primit o sumă mică, de doar 11.965,13 euro, ca participare la capitalul social. Nu suma este interesantă, cât structura acționariatului, unde administrator apare Decebal Silviu Draghiș, ca persoană fizică, și GED OIL Company SRL, ca persoană juridică, iar ca acționari Authentic Trustees LTD din Cipru, DD Land Oil Corporate LTD, firma colectoare și GED OIL Company.
În felul acesta, se închide un cerc în privința lui Decebal Draghiș, persoana care a jucat un rol foarte important în acest dosar și care nu este străină de alte afaceri la Piatra Neamț. Restaurantul Popasul Haiducilor, de la capătul de pe Cozla al telegondolei, este administrat de el, are tot felul de concursuri hard-enduro la Piatra Neamț și a fost un personaj-cheie în aplicarea ”strategiei turistice în Piatra Neamț”.
Legătura cu obiectivele turistice de la Piatra Neamț a fost relevată de presa locală: ”Societatea Primăriei prin care s-au făcut investițiile pentru infrastructura turistică, Perla Invest SRL, va fi dată spre administrare pentru 20 de ani unei firme înființate în luna mai. Authentic Travel & Management SA are ca acționari două firme înregistrate în «paradisul fiscal» din Cipru și, cu doar 10%, alta din România – Ged Oil Company SRL București. Conform Ministerului Finanțelor, aceasta a avut, în 2008, un profit net de 2.657.200 de lei, la o cifră de afaceri de 7,6 milioane de lei, cu un singur angajat. Celelalte firme acționare sunt, cu 50%, Authentic Trustees Ltd înregistrată în Nicosia, Cipru, și, cu 40%, D.D. Land Oil Corporate Ltd.” (Adevărul).»
Tot atunci, scriam și despre legăturile de afaceri dintre Muraru și Draghiș, despre care nu știm cât știa însuși Gheorghe Ștefan, care, la un moment dat, era supărat că Muraru i-ar fi tras o țeapă cu o sumă mare de bani. Poate chiar o parte din cei din dosarul Microsot.
«În 2009, Gabriel Muraru vorbea despre turism și dezvoltare la Piatra Neamț. Să remarcăm coincidențele de timp și de capitalizare a DD Land Oil Corporate LTD, apoi de lansare a planurilor în turismul pietrean.
Legăturile de afaceri dintre cei doi se pot face ușor, prin societatea GED Oil Company, unde acționar este o doamnă, Diana Claudia Vlădescu, care apare apoi ca asociat și administrator în Favo Investments & Consulting SRL București. Această societate are legături directe cu Gabriel Muraru, în strânsă legătură cu proiecte europene la Piatra Neamț sau la Salrom SA. Doamna Vlădescu este un fel de curea de transmisie între Decebal Draghiș și Gabriel Muraru. Ea a preluat de la acesta Favo Investments și este administrator la societatea Special Media Events, unde apare ca acționar unic Maria Mădălina Cașvean, omul care se ocupa(ă) de restaurantul Popasul Haiducilor, de la stația de pe Cozla a telegondolei, persoană foarte apropiată de Decebal Draghiș. Este aproape inutil să mai spunem că acestă societate trebuia să furnizeze ”programe și consultanță” pentru GiGa Tv.»
Cum a ajuns Decebal Draghiș să fie considerat un om de atâta încredere încât să i se dea pe mână asemenea sume? Singura explicație ar fi că nu s-a întâmplat singura dată. Iar urmele afacerilor lui Draghiș au rămas la Piatra Neamț, ca și modul grobian de comportare. Pentru el a fost disponibilizat muntele Cozla, pentru un iluzoriu parc de distracții, lui i s-a pus la dispoziție totul la Perla Invest, de la ștrand la restaurantul de pe Cozla, iar singurele costuri le reprezentau niște compensații acceptate cu mare larghețe de conducătorii societății.
Nu sunt singurele afaceri la Piatra Neamț ale lui Draghiș. Prin societatea Eco Ware SRL, a participat, în calitate de subcontractant cu pretenții, la lucrările din contractul de la Apa Serv, pe zona Piatra Neamț în special. Societatea a avut un contract de închiriere cu Publiserv, pentru sediu, a uitat, potrivit bunelor obiceiuri, să plătească, și este data în judecată în acest moment.
* Cine asigură protecție pentru Muraru și Draghiș?
Este o întrebare legitimă, având în vedere că respectivul tandem nu doar a făcut, ci a și fost prins cu tot felul de afaceri dubioase. Gabriel Muraru a avut un munte de acuzații din partea Curții de Conturi, de pe vremea când a fost la Salrom, cu prejudicii imense pentru bugetul de stat. Practic, nu a existat domeniu din activitatea companiei care să nu fie plin de bube, de la achiziții la lucrări, de la servicii de pază la contractele de consultanță, de la participarea la târguri internaționale de profil din diverse tări până la repararea mașinii proprii pe banii societății. În loc să răspundă în vreun fel pentru faptele sale, a fost plasat (de cine?) la o societate cu statul acționar unic, numită Transelectrica, pe post de director adjunct. Și aici a continuat seria de contracte cu dedicație, după care, din pricina implicării sale în diverse scandaluri, urmate de cercetări DNA, a fost retras la o societate a unui personaj la fel de interesant, fost acționar la Luxten (unde a fost angajată, un timp, chiar fiica președintelui Băsescu), de unde a plecat după ce a încercat să intermedieze câteva contracte prin Neamț. Până nu demult, se vorbea că specialistul în turismul de pe Pietricica se ocupă de dezvoltări imobiliare pentru Puiu Popoviciu, alt mare magnat român cu problem la DNA. Un posibil răspuns cu privire la protecție îl putem afla dacă facem legătura între Puiu Popoviciu și faptul că acesta este ginerele lui Ioan Dincă, fostul prim-vicepremier pe vremea lui Ceaușescu.
Dacă mai adăugăm că unul dintre protectorii județeni ai lui Muraru a lucrat înainte de revoluție la Județeana de partid, iar după revoluție a ajuns tot acolo, se poate bănui din ce zone vine protecția.
În privința lui Decebal Draghiș, lucrurile sunt și mai delicate. Aici ar trebui să descâlcească cineva amalgamul unor firme care au ramificații nebănuite, cu legături la nivele greu de ajuns printr-o simplă investigație jurnalistică.
* De ce e(ra) supărat Ștefan pe cei doi?
Pe parcursul investigațiilor în dosarul Microsoft, Gheorghe Ștefan a fost extrem de discret în declarații. Nu s-a manifestat public, nu a recunoscut că a primit banii din Microsoft, dar a recunoscut că și-a folosit influența politică, inclusiv pentru a colecta bani pentru partid. Câți și de la cine, probabil că vom afla în timp. Tocmai de aceea este cu atât mai interesantă ultima sa declarație, înainte de încarcerare, în care îi acuză pe Draghiș și Muraru că la ei sunt banii. Unii vor spune că e declarația unui om învins, care vrea să se răzbune. Puțini au făcut legătura cu o altă parte a declarației, unde a venit vorba despre un alt dosar pe bani, în care este implicat Vasile Blaga. Aici, Ștefan a reacționat așa cum îl știm, fără să-l acuze pe Blaga. De aceea, prima variantă, a omului învins și dornic de răzbunare, cade și ar trebui luată foarte în serios posibilitatea ca banii din Microsoft (total sau parțial) să nu fi ajuns la Ștefan, iar supărarea lui să fie una bazată pe o realitate pe care o cunosc doar el și cei doi băieți șmecheri de Bamboo. Dacă este așa, atunci s-ar putea să mai asistăm la surprize pe acest subiect.
Valentin BĂLĂNESCU