Apa Serv Neamț este precum o oază în deșertul Sahara pentru politicienii din Neamț. Toți vor să ajungă să se înfrupte din beneficiile ei, dar aproape de fiecare dată compania se comportă ca o Fata Morgana. De fiecare dată când se schimbă conducerea județului, aflăm despre nereguli la Apa Serv. Că bani, că programe europene, că lucrări încredințate pe ochi frumoși, că agamani nesimțiți, că prețuri mari, că pierderi etc.
În ultima vreme, asistăm, din nou, la un asalt pentru controlul Apa Serv, din partea acționarului majoritar, Consiliulul Județean Neamț. Exact cum s-a întâmplat cu nici patru ani înainte, când președinte era Culiță Tărâță, care a încercat să schimbe Consiliul de Administrație și s-a blocat la Registrul Comerțului. Atunci, agamanii au numit noi membri în Consiliul de Administrație, dar vechiul consiliu a rămas pe funcție.
Acum, în această lună, noii agamani mandatați de Consiliul Județean au decis să schimbe tot Consiliul de Administrație, să-l înlocuiască. Scriptic, au și făcut, numai că, faptic, și de această dată, s-au blocat la Registrul Comerțului, unde li s-a făcut opoziție. Cum legea este foarte clară, în cazul în care se întâmplă acest lucru, Registrul Comerțului trimite toate documentele spre judecare la Tribunal.
În fața acestui vârtej de hârtii, care mai de care mai oficiale și care mai de care mai contestate, rămâne totuși întrebarea: cine conduce, în acest moment, compania Apa Serv? Vechiul sau noul consiliu de administrație? Care este, în acest moment, rolul lui Cătălin Dughir, directorul general al companiei?
* Șefu’-i șef…
În prezent, la Apa Serv este o mare abrambureală, ca să nu spunem că sunt ape tulburi ca atunci când se reia furnizarea după o avarie gospodărească. Există un Consiliu de Administrație din 2014, care apare în documentele la zi de la Registrul Comerțului. Consiliu instalat, la un moment dat, cu sprijinul larg și decisiv al PSD. Există și un Consiliu nou, ales într-o ședință organizată ad hoc, cu membri scoși din căciula de partid, după cum s-a manifestat mai fidel fiecare sau după prietenii. Toată lumea interpretează legea după cum vrea și fiecare se consideră legitim să conducă societatea.
Din punctul de vedere al noilor agamani via Consiliul Județean, conducerea este asigurată de noul Consiliu, numit în 22 septembrie 2016. Dan Andrușcă spune că are argumente în acest sens: ”Conform articolului 73, litera d, din Legea 31/1990 republicată, «administratorii sunt solidar răspunzători față de societate pentru exacta îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale». Hotărârea AGA poate fi contestată doar după publicarea în Monitorul Oficial, dar, deocamdată, ei au blocat publicarea, însă asta nu înseamnă că nu e obligatorie și că nu are efect în cadrul companiei. Astfel, ultimul CA numit este legal, iar orice decizie ia fostul CA este ilegală, pentru că au fost revocați din funcție”.
În condițiile în care hotărârea AGA a fost atacată când s-a încercat înscrierea în Registrul Comerțului, același Dan Andrușcă spune că: ”La Registrul Comerțului, conform legii Registrului Comerțului, se fac înscrieri de mențiuni. La fel este specificat și în Legea 31. Hotărârea AGA a fost transmisă la Oficiul Registrului Comerțului pentru înscrierea de mențiuni. Ea a fost cu două cereri de intervenție – una a domnului Dughir și una a Primăriei Roman, din câte am înțeles. În aceste condiții, conform legii, Registrul Comerțului le-a trimis la Tribunalul Neamț, pentru că este de competența lor. Aici vorbim de înscrierea de mențiuni, nu de altceva”.
Cătălin Dughir, directorul general al Apa Serv SA are o altă părere:
”Compania este condusă de CA-ul validat în 19 mai 2014 și mai are și o conducere executivă, eu având mandatul valabil până pe 10 iunie 2018. Eu știu că legea spune că noul CA își intră în atribuții din momentul când este înregistrat la Registrul Comerțului; până atunci, din punctul meu de vedere, nu-l pot recunoaște drept Consiliu de Administrație”.
Părerea lui e susținută și de Vasile Dăscălescu, președintele Consiliul de Administrație din 2014, care face acuzații directe: ”Compania este condusă de CA-ul validat în 2014. Noi ne facem treaba în continuare, indiferent de ce se pune la cale. Până acum nu ne-a contactat nimeni, nici din noul CA, nici din AGA. Oricum demonstrează că sunt la echipa de copii, deoarece trebuie făcuți niște pași legali pentru validarea noului CA, iar ei ignoră orice act de normalitate. Concluzia este că vor orice preț să pună mâna pe companie”.
În mod normal, între aceste două atitudini și interpretări ale legii, ar trebui să existe un punct de întâlnire. În mod firesc, cearta continuă, iar o ședință a noului Consiliu de Administrație, cu Ioan Păcală în rol principal, s-a dovedit a fi un fiasco: ”Nu vă pot comunica nimic. A fost mai mult o ședință consultativă, în care nu s-a luat nicio decizie”.
* … și legea-i lege
O primă problemă de legalitate se referă la momentul când devine valabilă o hotărâre AGA. În actul constitutiv al companiei, la punctul 5 din capitolul 18, se spune, destul de clar, ceva ce poate lămuri speța: ”Hotărârile Adunării Generale a Acționarilor vor fi depuse în termen de 15 zile la Oficiul Registrului Comerțului, pentru a fi menționate, în extras, în registru și publicate în Monitorul Oficial al României. Ele nu vor putea fi executate înainte de aducerea la îndeplinire a formalităților menționate mai sus și, după caz, a oricăror alte cerințe prevăzute de legile în vigoare”. Pentru cei care vor să țină cont de acest paragraf, e clar că există o problemă cu noul Consiliu de Administrație.
O a doua problemă de legalitate ține de selecția membrilor Consiliului de Administrație. Vechiului Consiliu i s-a imputat că a ales, de capul său, doi membri, atunci când s-a încheiat mandatul unora. Or, în același act constitutiv, la articolul 19, punctul 4, există un paragraf edificator în acest sens: ”În cazul apariției unui post vacant în Consiliul de Administrație, ceilalți membri ai consiliului (…) ,deliberând în prezența majorității administratorilor, vor numi, cu votul majorității administratorilor în funcție prezenți, un alt administrator succesor provizoriu, ales exclusiv dintr-o listă care va fi prezentată în acest scop de Asociația de Dezvoltare Intracomunitară AQUA Neamț, la cererea Consiliului de Administrație care constată vacanța”.
Dacă membrii vechiului Consiliu de Administrație au respectat aceste prevederi, nici măcar un avocat ca dl. Adrian Bourceanu, președintele ADI Aqua Neamț, nu mai are ce să spună. Iar atunci acuzele venite dinspre zona agamanilor nu ar sta în picioare.
O a treia problemă a apărut când Apa Serv a publicat rezultatele unei proceduri de selecție de noi posibili administratori. Selecția a fost făcută de o societate specializată, care a propus 9 nume celor de la Aqua Neamț. Printre ele, specialiști în domeniu, precum directori de companii de apă din Iași, Galați și Botoșani, dar și oameni cunoscuți pe plan local, precum Constantin Iacoban, Aurelia Simionică, Neculai Ivanov (penultimul ca punctaj, așa, în treacăt fie spus) etc.
Tot în treacăt, trebuie spus că, dintre oamenii loco, cel mai bun rezultat l-a obținut Constantin Iacoban, semn că activitatea în administrație i-a folosit și că un fost președinte de județ stă mai bine la acest capitol decât un fost viceprimar. Ca să nu mai vorbim de oameni care au făcut parte din Consiliul de Administrație înainte, precum Gelu Moldoveanu sau Ioan Munteanu. Voci din gradena contestatarilor vechiului Consiliu susțin că această selecție este ilegală, că ea s-a făcut strict la comanda conducerii executive a companiei, fără avizul AGA. Din păcate pentru ei, în ședința AGA din 24 mai 2016, consilierul PSD – și atunci, dar și acum -, eternul Dan Vasile Constantin solicita demararea acestei proceduri! În plus, colac peste pupăza administrativă, la procedura așa-zis ilegală ar fi participat, în primă fază, chiar și Ioan Păcală, cel promovat acum pe post de șef al CA-ului.
Concluziile sunt încă departe, dar o privire rapidă asupra documentelor arată că, din nou, agamanii de la CJ s-au grăbit când au schimbat Consiliul de Administrație. În acest moment, nu se poate spune cu exactitate cine e deșteptul care făgăduiește, dar se poate afirma că agamanii trag nădejde că judecătorii le vor da dreptate, invalidând cererile de intervenție depuse la Registrul Comerțului, în ciuda prevederilor din actul constitutiv.
* Și, totuși, dreptate…
… are și Consiliul Județean, chiar foarte multă. Așa cum avea și pe timpul lui Culiță Tărâță. Nu este normal ca un acționar majoritar să nu poată avea control asupra unei companii unde este acționar majoritar.
* ”Anul trecut, CJ-ul a dat 7 miliarde de lei Apa Serv-ului pentru a achiziționa acele mașini speciale care să depisteze pierderile. Unde sunt acele mașini și ce au făcut? Că pierderile de apă sunt tot de 60%! Au costat 7 miliarde! Să nu cădem în derizoriu! Ce ați făcut dumneavoastră acolo, ca membru AGA? Cine vă oprește să nu faceți alegeri pentru CA? Nu umblați cu lucruri mărunte! Acolo e jaf la drumul mare! Aveți responsabilitatea legală să înlocuiți conducerea Consiliul de Administrație, tot! Dacă nu faceți nimic, atunci puteți să plecați de acolo! Susțineți conducerea și pe cei de acolo cât vreți, populația vă va taxa. Susțineți-l pe Ivanov și firmele lui care fac lucrări acolo, susțineți în continuare nerespectarea legii!” – declarație făcută de Culiță Tărâță, președintele de la acea vreme al Consiliului Județean Neamț, către Dan Vasile Constantin, consilier județean PSD, într-o ședință de plen, din aprilie 2014.
După cum nu este normal să existe tot felul de chichițe, prin care să fie blocat accesul acționarilor atunci când se iau hotărâri care interesează comunitatea pe care o reprezintă, fie ea județ, oraș sau comună. Aici are dreptate Ionel Arsene. După cum are dreptate și când vrea să sancționeze acel soi de aroganță, nepotrivită, în relația Apa Serv cu Consiliul Județean. Chestia e că nu este el primul. Nu descoperim acum apa rece, nici măcar apa potabilă. Aroganța era și acum patru ani, doar taberele erau altele.
Așa se face că, acum, cel care este președintele CJ Neamț și cei care formează armata sa de agamani PSD luptă cu ei înșiși. Pentru că toate aceste chichițe și restricții au fost introduse în ultimii ani, de onor coaliția formată din PSD și foștii PDL, când duceau o luptă pe viață și pe moarte cu cei din UNPR pentru controlul Apa Serv. Efectul de bumerang este mai mult decât vizibil.
De unde stăm noi și o observăm, se mai vede clar un lucru: din discursul public apropo de Apa Serv, a dispărut, chiar acum, în prag de campanie electorală, un element esențial – prețul la apă, pe care toți alegătorii îl consideră, în continuare, foarte mare și nejustificat, civic vorbind (politic, e altă discuție).
Deci, vine campania.
Ce ne faceți cu prețul la apă, cu pierderile, cu contractele, cu proiectul european, cu întârzierile, cu nerealizările, cu Neculai Ivanov eternul team-leader, cu bacteriile?
Va rezolva situația un Consiliu de Administrație de amatori, în frunte cu specialistul Păcală?
Valentin BĂLĂNESCU
* Ape tulburi la Apa Serv
Pe 14 ianuarie 2013, ziarul Ceahlăul publica, sub acest titlu, un material amplu după o ședință AGA la Apa Serv, în care se votase, ghiciți ce!, noua formulă a Consiliului de Administrație. Articolul este mult prea relevant pentru a nu fi redat integral, cu singura precizare că, după cum spuneam, actorii sunt, în mare, aceiași, doar rolurile s-au schimbat.
«• Membrii AGA au votat, cu chiu cu vai, noua componență a Consiliului de Administrație • Procedura de selecție a noilor membri a fost contestată • „Unii aveau interesul să nu aibă loc ședința, să nu se scoată la lumină ce se întâmplă la Apa Serv, cum ar fi prețurile extraordinar de mari la apă, trucarea unor licitații pentru a favoriza anumite societăți”, a tunat Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț • „Ședința nu trebuia să aibă loc pentru că nu s-au respectat procedurile legale!”, susține Mircea Pintilie (PDL) • Sunt zvonuri că adevărații specialiști în domeniu, cu doctorate și masterate în străinătate,nici măcar nu au fost selectați pentru a fi supuși la vot în AGA
Sâmbătă, după aproape trei ore de tergiversări, membrii Adunării Generale a Acționarilor de la Apa Serv au ales noua componență a Consiliului de Administrație (CA). Ședința a început cu… o contestație și s-a terminat cu declarații pro și contra, pe „culori” politice. Numitorul comun a fost, desigur, grija pentru binele nemțenilor și eradicarea fraudei cu bani publici și europeni. Apa Serv este o firmă eligibilă pentru derularea de proiecte ample în vederea extinderii și modernizării rețelei de apă și canalizare, cu finanțare consistentă prin fonduri europene, iar cineva trebuie să execute lucrările, cum altfel decât prin licitații.
* Ședința AGA, la un pas de a fi suspendată
Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean, a participat la ședința de constituire a noului CA și apoi a făcut o declarație presei: „A fost revocat vechiul Consiliu de Administrație conform legii. Din cei 27 de deponenți pentru selecție s-au ales 11, iar candidații selectați au fost supuși votului AGA. Au fost votați 5 membri, respectiv domnul avocat Alin Antochi (fost europarlamentar PSD); doamna consilier juridic Blaj Cristina, domnul inginer Machidon Constantin (fiul fostului primar Machidon de la Tazlău), domnul inginer economist Moldovanu Gelu (fost comisar șef la Protecția Consumatorului) și domnul inginer Bumbu Octavian”.
Ședința, însă, a fost la un pas de a fi amânată, pentru că o parte a membrilor AGA a considerat că nu s-au respectat toate procedurile de selecție a candidaților pentru CA. A existat și o contestație. „Cu o jumătate de oră înainte să înceapă ședința, s-a depus la registratură o contestație, a doamnei Cornelia Tudorancea (director Publiserv Piatra Neamț – n.r.), prin care a fost pusă la îndoială procedura de selecție a dosarelor pentru alegerea membrilor CA. S-a supus la vot dacă ședința poate începe sau nu, până la urmă majoritatea a spus că da. Păi cum să nu se încerce diferite tertipuri, ținând cont de interesul unora să nu se scoată la lumină ce se întâmplă acolo, la Apa Serv, și aici mă refer la prețurile extraordinar de mari la apă și canalizare, la trucarea unor licitații pentru a favoriza societăți să preia lucrări care sunt pe proiecte etc.”, a subliniat președintele CJ, Culiță Tărâță.
Unii dintre membrii AGA nu s-au eschivat să declare public faptul că au fost din capul locului împotriva derulării ședinței de numire a noilor membri CA. Mircea Pintilie (consilier județean PDL): „Nu sunt mulțumit de cum s-a desfășurat această ședință. Practic, eu nici nu am fost de acord să aibă loc, deoarece consider că nu s-au respectat toate procedurile. Selecția celor care sunt în noul CA trebuia făcută cu propunere de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aqua Neamț. Chestiune care nu s-a făcut. Eu am fost de acord cu amânarea ședinței, dar dacă majoritatea a considerat că ședința trebuie să se țină, eu a trebuit să mă supun majorității. Este democrație, asta e părerea mea”.
Aqua Neamț este o asociație cu personalitate juridică înființată la inițiativa a legislativului nemțean la sfârșitul anului 2007, iar Consiliul Local Piatra Neamț a intrat în noul organism în acea perioadă, interesele sale în asociație fiind reprezentate de nimeni alta decât Cornelia Tudorancea. Asociația a fost realizată de Consiliul Județean pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare din județ pe bani europeni.
* Pro și contra ședință
Culiță Tărâță este, însă, de neclintit și anunță chiar schimbări radicale la Apa Serv, desigur după ce noul CA își va intra în drepturi: „La Apa Serv a avut loc deja un audit și, urmare a acestuia, vom solicita măsuri drastice, ținând cont de pierderile care sunt, ținând cont de cheltuielile care s-au făcut și, în funcție de asta, CA va decide. Planurile imediat următoarea vizează punerea în valoare și aplicare a proiectelor de dezvoltare cu cele 107 milioane de euro. Practic, pentru asta a fost marea bătălie a unora, trebuie să mărturisesc sincer. A doua problemă care se pune este reducerea pierderilor și a cheltuielilor care sunt la Apa Serv și, în consecință, să contribuim la reducerea prețului apei în județul Neamț, unde nu este normal ca într-un județ unde apa este la noi acasă să plătim asemenea sume fabuloase. De-a lungul timpului nu s-a urmărit această problemă, ba din contra, a fost în interesul unora și al altora și trebuie să le arătăm celor care ne-au dat votul și ne-au trimis în fruntea județului că trebuie să contribuim la reducerea efortului financiar pe care îl fac locuitorii județului Neamț. Este mult de plivit la această societate și neghina trebuie înlăturată!”
Constantin-Claudiu Stafie (PDL), membru AGA, are, însă o altă opinie: ”Sper ca această companie Apa Serv să desfășoare în continuare aceeași activitate benefică în folosul cetățenilor din județul Neamț. Este adevărat, înaintea ședinței AGA de astăzi (sâmbătă-n.r.) am primit o contestație care a fost făcută în atenția Adunării Generale a Acționarilor, am discutat-o și rămâne ca direcția juridică să dea un răspuns. A fost contestată procedura de selecție a viitorilor membri în consiliul de administrație. Ce pot eu să vă spun este că a fost o procedură făcută pe Ordonanța 109 de către un expert independent și erau niște pași care trebuiau respectați. Rămâne de văzut dacă această contestație este legală sau justificată și se poate merge până în instanță. Eu pot să vă spun doar că de azi avem un nou consiliu de administrație care-și intră în pâine după înregistrarea la Registrul Comerțului a noilor administratori”.
Ionuț Dughir, directorul executiv al Apa Serv, nu a dorit să comenteze toată tevatura din jurul ședinței AGA. Singurul lucru pe care a ținut să-l menționeze a fost că prețul apei este mai scăzut decât în multe alte județe, inclusiv decât la Constanța și există o strategie de creștere a prețului apei furnizate către populație care face parte din aplicația de finanțare prin fonduri europene, cu girul fostului Consiliu Județean.»
Un comentariu
Buna ziua .
Ce nu inteleg , este , ca , actionarul majoritar nu isi poate impune STRATEGIA/PUNCTUL DE VEDERE/etc .
De regula , in momentul in care ai majorotatea , IMPUI (in limitele legale ) .
Asta face CJ , se joaca ?
DE CE ?
Mai sunt care nu au terminat leasing-urile , nu au achitat creditele , nu si-au terminat casele etc .