Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director a generat în Neamț, ca peste tot în țară, situații ”cel puțin hilare”, ca să-l parafrazăm pe inspectorul școlar general Viorel Stan. Acesta a făcut declarația în conferința de ”bilanț” al furcilor caudine prin care au trecut doritorii de funcții pline sau secunde prin școlile din Neamț.
Generalul Viorel Stan a sugerat că reprezentanții inspectoratului și-au făcut treaba, dar au apărut situații hilare, din zona celor doi reprezentanți ai autorităților publice locale care au onorat comisiile cu prezența lor. Fără a intra în capcana generalului – ”ai noștri, că sunt specialiști, și-au făcut treaba sine ira et studio”, că există câteva cazuri în care nu se poate vorbi despre asta -, trebuie să remarcăm existența câtorva cazuri în care el are dreptate.
De exemplu, la proba evaluării ofertei manageriale, unii membri ai comisiei de concurs (reprezentanți ai comunității locale – n.red.) i-au notat pe candidați cu 0,75, în timp ce alți membri, din aceeași comisie (reprezentanți ai inspectoratului – n.red.), i-au notat cu 9,90. Viorel Stan a precizat că se așteaptă să apară și contestații, însă a punctat faptul că evaluarea are putere de lege și poate fi supusă contestației în penal: ”Ne așteptăm la un număr de contestații. Deși numărul acestora va fi mare, sunt absolut convins că nu vor fi contestații referitoare la activitatea reprezentanților inspectoratului sau a modului cum s-a organizat de către inspectorat acest proces. Evaluări cu 9 sau 9,90 ale oamenilor pregătiți în ceea ce înseamnă managementul educațional și note de 0,75 din partea reprezentanților comunității locale”.
Pe lângă declarațiile generalului, putem adăuga că niște reprezentanți ai unei comunități locale au dat notă mică unui candidat, motivând că nu fac parte din aceeași formațiune politică!!! Și mai sunt și alte feluri de cazuri. Un consilier din Piatra Neamț, după ce a avut nesimțirea să… uite de concurs și să vină după multe insistențe, vizibil deranjat că își rupe din timp pentru așa ceva, a motivat o notă mai mică în mod absolut profesionist: ”dacă voi ați dat notă maximă, eu o să dau una mai mică”. Exemplele pot continua, de la neacceptarea unor documente la proba de evaluare a CV-ului, culmea, semnate chiar de contracandidatul celui care era evaluat, până la aranjarea unor comisii în așa fel încât să nu existe emoții pentru cei care au avut curajul să candideze singuri.
În Neamț, au fost respinși 12 candidați la evaluarea CV-ului și 9 la prezentarea ofertei manageriale.
Reamintim că membrii comisiei care au avut drept de a nota sunt reprezentanți ai ISJ (1), ai unităților de învățământ (2) și ai autorităților locale (2). Doar proba de evaluarea a ofertei manageriale poate fi contestată. Pe 18 noiembrie, se vor afișa rezultatele înainte de contestații, în 21-23 noiembrie se vor depune contestațiile, urmând ca, până pe 9 decembrie, rezultatele să fie și finale, și afișate. (M.T.)
Un comentariu
Nu a fost nimic corect.Rusine!Tot examenul a fost politic,si mai spunem ca in scoala sa se faca politica.O mizerie.