Scandalul național, iscat pe marginea modului în care s-au obținut titlurile de luptători cu rol determinant în Revoluția din 1989, ocolește județul Neamț datorită unei contestații. În luna august a acestui an s-a aprobat, la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR, un tabel cu 32 de persoane din Piatra-Neamț, care ar fi trebuit să obțină acest titlu. Imediat după publicare, însă, a apărut o contestație, care este în procedura de soluționare la Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie.
”Nu știu cine a făcut contestația și nici dacă a fost contestată o singură persoană de pe tabel sau mai multe”, ne-a declarat Iulius Trapiel, președintele Asociației Luptătorilor din Decembrie1989 Piatra-Neamț.
”Cert este că acea contestație a blocat procedura, tabelul n-a fost publicat în MonitorulOficial și nu s-a emis nici un titlu încă. Implicit, la Piatra-Neamț n-a beneficiat nimeni de vreo indemnizație de gratitudine”.
La nivel național, însă, s-a ”spart buboiul” în această dimineață (16 noiembrie) când, sub coordonarea Parchetului General, s-au făcut 21 de percheziții, atât domiciliare, cât și la sediile unor instituții publice din București, Ilfov, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Vrancea. Conform comunicatului Parchetului General, modificarea legislativă care a înființat o nouă categorie de revoluționari, și anume luptătorii cu rol determinant, pentru care se acordă o indemnizație de 2.020 lei lunar în plus față de indemnizația de bază, a tentat multă lume.
”Din analiza probatoriului administrat în cauză a rezultat faptul că mai multe persoane interesate să obțină calitatea de «Luptător cu rol determinant în Revoluție» au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alții, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR și CPRD, care aveau influență sau au lăsat să se creadă că au influență asupra unor funcționari din cadrul acestor instituții cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceștia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri”, se arată în comunicatul Parchetului General.
”De asemenea, există date că o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obținut până în prezent titlul de «Luptător cu rol determinant în Revoluție» nu îndeplineau condițiile cerute de lege, avizarea pozitivă a acestora la nivelul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimuluicomunist instaurat în România în perioada 1945-1989 – SSPR sau în urma contestațiilor depuse la Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din Decembrie 1989 – CPRD fiind urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influență asupra membrilor celor două instituții ale statului”.
Cine sunt persoanele admise, în principiu, pentru a primi titlurile de luptători cu rol determinant aflați din tabelul următor:
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2016/11/tabel.pdf
4 comentarii
Ce rol a mai avut si (…) asta de Trapiel?
revolutionarii din neamt nu au facut altceva decat au distrus sediul PCR, au aruncat pe geamuri birour,tablouri,scaune si au furat ce-au gasit, iar acum sunt recompensati pentru asta si credeti-ma ca am vazut asta cu ochii mei…
si eu am stat o noapte cu pusca in spate la com jud.de partid,trimis de la serviciu(cfs savinesti)in noaptea cand a fost impuscat un militian care nu a oprit la somatie pe str.dobrogeanu gherea.Si trebuia oare sa fiu revolutionar?
Toți turnători chemați la ordin….