- Drept la replică:
«Apariția articolului ”Din intestinele politice ale unei organizații de partid”, în Mesagerul de Neamț din 17 noiembrie 2016, mă face să cer publicarea acestor rânduri, ca un drept la replică, dar mai ales ca niște necesare precizări.
În primul rând, regret că această scrisoare, care era de uz intern, a ajuns în spațiul public, în condițiile în care ea era adresată copreședinților ALDE și prezenta o situație reală din organizația județeană. Înțeleg dorința dumneavoastră de a informa cetățenii și nu am ce retracta din conținutul scrisorii, dar un asemenea document, repet de uz intern, ar fi trebuit dezbătut în partid, nu în spațiul public. Pentru că subiectul este, însă, public, mă văd îndreptățit să fac câteva precizări, pe care le consider absolut necesare.
- Este adevărat că nu am primit niciodată un răspuns clar din partea conducerii centrale, cu privire la cele semnalate de mine. Lucrurile au devenit foarte clare din momentul în care am înțeles că nu se dorește prezența mea în partid, pentru a face loc domnului Ion Asaftei și, mai apoi, candidatului-surpriză Daniel Chițoiu, după îndepărtarea forțată a lui Cătălin Drăgușanu. Consider că am luptat pentru partid cu toate forțele mele, am făcut sacrificii financiare, nu ca alții care doar mimau acest lucru și chiar puneau piedici, ca nu cumva să se obțină un rezultat mai bun.
- Am fost sunat de oameni din conducerea PSD și mi s-a cerut să dezmit cele afirmate, în legătură cu faptul că oameni din fostul UNPR ar fi suferit presiuni din partea PSD și că, în felul acesta, a dispărut UNPR în Neamț. Înțeleg de ce ar fi necesară o dezmințire din partea mea, dacă mă gândesc la situația fostului președinte al Consiliului Județean Caraș-Severin, domnul Sorin Frunzăverde, care a fost condamnat pentru că a condiționat fonduri pentru primării de obținerea de voturi pentru actualul președinte Iohannis prin primarii respectivi. Tot în același registru, cred că astăzi nu mai trebuie să ne mai amintim despre modul cum au fost acordate fondurile pentru primării precum Alexandru cel Bun sau Borca în bugetul din 2013. În altă ordine de idei, să nu uităm că mare parte din UNPR este acum în PSD, fenomen început odată cu apariția OUG 55/2014, supranumită și ”Ordonanța lui Dragnea” (ulterior declarată neconstituțională, dar care a permis aleșilor locali să-și schimbe partidul și de care au profitat din plin cei care voiau să treacă la PSD), fenomen continuat înainte de alegerile locale și după. Cei din UNPR care au rezistat atunci și se află acum în PMP, aliatul cu care PSD formează majorități la Consiliul Local Piatra Neamț și Consiliul Județean Neamț, nu-și pot permite nici ei să dea lămuriri, că altfel ar trebui să dea dezmințiri și domnul Laurențiu Dulamă.
- Îmi pare foarte rău că între conducerea centrală ALDE și organizația județeană Neamț s-au interpus persoane care au blocat accesul informațiilor reale către cei care puteau lua decizii și au folosit acest lucru pentru a-și asigura locuri călduțe în următorii patru ani, folosindu-se de munca altora, care au crezut în programul domnului Călin Popescu Tăriceanu.
Cu stimă,
Constantin Iacoban
P.S.: În privința scrisorii organizației PSD Neamț către organizația ALDE București, prin care se cerea (în ce temei?) excluderea mea din partid, nu cred că mai este ceva de comentat și ea arată care este, de fapt, independența organizației locale ALDE față de PSD.»
* Banii lui Iacoban și datoriile lui Asaftei
Pentru că dreptul la replică al dlui Constantin Iacoban deschide o serie de alte probleme care merită discutate, precum raporturile și jocurile de putere din cadrul ALDE sau raporturile de pe scena politică locală, noi mai publicăm un material care, suntem siguri, va genera măcar încă un drept la replică. Sau două, dacă-l punem la socoteală și pe dl. Ion Asaftei, care apare încă o dată în calitate de datornic, de data aceasta nu la stat, ci la fostul său coleg de partid, Constantin Iacoban, pe care l-a exclus cu mult aplomb. Este vorba despre o scrisoare prin care Iacoban amintea celor din partid ce cheltuieli a făcut în precampanie și în campanie, cât din aceste cheltuieli le-a făcut pentru dl. Asaftei și cum așteaptă acum să-și recupereze o parte din bani.
«Către,
Membrii Biroului Executiv Județean ALDE
Subsemnatul, Iacoban Constantin, în calitate de membru al biroului și de fost candidat pentru funcția de consilier județean/ local ALDE Neamț, doresc să vă aduc la cunoștință pentru corecta informare a dumneavoastră, efortul financiar depus de mine pentru Campania Electorală de alegeri locale.
Suma cheltuită este de 64.160 lei pe următoarele destinații:
- 2.300 lei – plată chirie spațiu PLR (pe 18 ianuarie 2016 – datorii din 2015) pentru a se putea încheia contract pe spațiul actual, suma urmează să-mi fie returnată de către d-l Asaftei;
- 2.700 lei – masa organizată cu ocazia zilei de 8 Martie la Restaurant Onix;
- 800 lei – flori 8 Martie – stradă+colege;
- 500 lei – felicitări 8 Martie mass-media;
- 750 lei – mape personalizate;
- 5.700 lei – flyere cu programul ALDE și copreședinți;
- 600 lei – pixuri personalizate;
- 2.300 lei – sondaj de opinie din care 1.000 lei pentru dl. Asaftei, care urmează să fie returnată;
- 1.700 lei – presă locală – articole, publicitate în precampanie;
- 160 lei – plată chirie spațiu PLR luna ianuarie (ALDE nu avea cod fiscal și nici ștampilă);
- 700 lei – chirie spațiu luna februarie – martie 2016 ALDE;
- 500 lei – bannere sediu interior;
- 550 lei – bannere sediu exterior;
- 850 lei – bannere Autogară;
- 400 lei – montat bannere;
- 500 lei – plată felicitări Paști mass-media Piatra Neamț;
- 450 lei – plată felicitări Paști mass-media Roman;
- 600 lei – plată media lansare candidat Roman;
- 7.250 lei – plată imprimate pentru depunerea candidaturilor;
- 10.500 – plată colaboratori sediu și externi;
- 9.250 – sume depuse conform legii pentru plata materialelor de campanile (ziare, pliante, emisiuni TV) pentru calitatea de consilier local și județean;
- 1.000 lei – plată fotograf;
- 1.500 lei – plată colaboratori ziar;
- 2.000 lei – depunere pentru d-l Ion Asaftei (contribuția conform legii pentru candidatură) – urmează să fie returnată;
- 8.800 lei – cheltuieli diferite: întâlniri pe zonă, pliante, afișe (Dămuc, Ceahlău, Grințieș, Săbăoani);
- 1.800 lei – întâlniri zonale, Brașov și București;
Din total sumă, probabil 9.250 lei urmează să-i recuperez conform prevederilor legale, 5.300 lei urmează să-mi fie returnați de către d-l Asaftei conform înțelegerii avute, iar restul rămâne efortul financiar propriu, la care pot să adaug încă o sumă consistentă, dar nu doresc să-i prezint destinația.
Cu deosebită considerație,
Constantin IACOBAN»
Acest document, care a circulat între membrii conducerii ALDE, arată starea partidelor politice mici din Neamț. Dar și cât de bun gospodari au fost șefii de la Partidul România Liberală, filiala Neamț, condusă de Ion Asaftei. Aveau datorii la sediu de partid, iar Iacoban ar fi trebuit să susțină chiria și pentru lunile următoare. Tot el a adus mobilier (recuperat ulterior), a plătit sondaj de opinie, anunțuri de presă, pliante, imprimate, deplasări, bannere, în numele partidului, o parte din cheltuieli trebuind împărțite între cei din conducere.
Important este că, potrivit dlui Iacoban, acesta are de recuperate 5.300 lei de la Ion Asaftei, care, în felul acesta, mai adaugă un creditor pe lista sa prezentată, manu propria, pe declarația de avere de la Consiliul Județean Neamț, unde muncește în funcția de vicepreședinte. Nu chiar acum, că e campanie pentru parlamentare, deci rost de alte oportunități, dar așa, în general, conform negocierilor făcute cu PSD.
Valentin BĂLĂNESCU