Ca orice lucru nou care trebuie pus în funcțiune în România, DES-ul e implementat cu dosul în ciuda declarațiilor pompoase de la Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Ca să ne înțelegem, DES înseamnă “Dosarul Electronic de Sănătate” și acolo ar trebui să avem absolut tot istoricul medical păstrat, în siguranță, într-un singur loc. Trecând peste faptul că nimeni din țara asta nu poate afirma că are încredere în implementările informatice ale celor de la MS și CNAS având în vedere cât de des pică sistemul informatic din sănătate, mă gândeam cât de mult seamănă declarațiile de acum ale decidenților cu raportările producției de lapte pe cap de vacă de pe vremea comuniștilor. Pe pagina de internet a DES (cu o adresa super-ușoară: http://www.des- cnas.ro/pub/) apare scris mare: Dosarul Electronic de Sănătate este implementat pentru dumneavoastră! Că DES-ul nu este implementat și că se caută peticeli, poate să se convingă oricine în toate spitalele din România: rețelele nu fac față, importurile de rezultate de la serviciile paraclinice nu sunt făcute, nu există peste tot personal care să introducă informațiile în calculator, nu au fost organizate training-uri pentru personal care să explice ce și cum, la două zile de la implementarea oficială încă se anunță ședințe în care să se discute modalitatea de implementare, etc.
Cea mai mare aberație este însă tot a celor de la CNAS, care anunță pacienții că trebuie să-și cumpere cititoare de card dacă vor să-și acceseze Dosarul Electronic de Sănătate. Eu sper să mă înșel, însă uitați dovada:
Dacă ești pacient, ai două variante de accesare a dosarului propriu:
- Autentificare cu cod asigurat sau CNP
Dacă nu aveți card de sănătate, introduceți codul de asigurat sau CNP-ul dumneavoastră. - Autentificare cu card de sănătate și cititor
Pentru a vă identifica ca pacient introduceți cardul de sănătate în cititor și apoi codul PIN aferent acestuia.
Adică ori nu ai card și atunci introduci CNP-ul și sau codul de asigurat (de unde să-l am dacă nu am card????? și mai sunt români fără card?????) sau, dacă ai card de sănătate, introduci cardul în cititor și apoi PIN-ul. Păi de unde cititor? Dacă tipul acesta de acces era pentru medici, mai înțelegeam… Ei au cititoare. Acum vorbim însă de metode de autentificare pentru pacienți așa că de unde să aibă pacientul cititor de carduri? Ori te pomenești că e un serviciu de genul parcării în spital: gratis pentru angajați dacă își cumpără card. Pai cum e gratis? La fel și pacientul: îți poți accesa dosarul dacă ai cititor. Păi cum să-l accesez eu, amărășteanu’ de rând, care nici nu știu ce e ăla cititor de carduri și care am încercat deja cardul de sănătate în bancomat? 🙂 Mai simpatic, când apeși pe butonul de ajutor, se descarcă un document PDF cu informații despre care oficialii din sănătate au pretenția că se adresează populației generale. Ia să spicuim cam ce informații va trebui să înțeleagă vecina mea de 78 de ani:
Mai poate spune careva ca DES-ul nu-i implementat cu dosul? 🙂
Radu Nastasa
Așteptăm și alte opinii ale celor din sistem.
Un comentariu
Așa e,merge ca naiba,cand merge când nu sistemul,ne-a m săturat,si mai avem si de băgat toate datele unui pacient,de când s-a născut până în prezent.Destul ca Siui-ul mergea prost,au mai băgat ceva acum în plus ca să meargă și mai prost.