După ce au anunțat intenția de a se pensiona chiar în fața instanței care a decis arestarea lor preventivă, doi dintre polițiștii șpăgari de la Biroul Rutier Piatra Neamț au depus rapoartele, în această dimineață (15 noiembrie), prin avocații lor, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț. Regimul în care cererile lor vor fi soluționate diferă, însă, pentru că Viorel Andronic este ofițer și iese din sistem cu avizul superiorilor de la București, cel mai devreme pe 5 decembrie, în vreme ce Marius Laurențiu Greaca este agent și poate fi pensionat cu avizul șefului inspectoratului de la Neamț, cel mai devreme pe 18 noiembrie. Ambii au fost arestați, împreună cu alți 5 colegi, de Curtea de Apel Bacău, în ziua de 10 noiembrie, și – conform portalului instanței – toți au contestat sentința, mai puțin Marius Laurențiu Greaca.
Ancheta referitoare la polițiștii de la Biroul Rutier Piatra-Neamț a început încă din luna ianuarie a acestui an, însă ”monitorizarea” mașinii echipate cu radar pe care lucrau s-a făcut în perioada 22 aprilie – 18 mai. Conform referatului procurorilor DNA Bacău, în acel interval, ”ofițerul de poliție Andronic Viorel a comis 9 acte materiale specifice infracțiunii de luare de mită în cadrul a două servicii, iar agentul de poliție Greaca Marius Laurențiu – 51 acte materiale în cadrul a 6 servicii”.
Andronic și Greaca sunt singurii din lotul de arestați care îndeplinesc condițiile de pensionare. Ofițerul este angajat în poliție din anul 1987, iar agentul lucrează în sistem din 1990. Faptul că au decis să se pensioneze în circumstanțele în care au calitatea de inculpați nu are nicio influență asupra răspunderii penale, ci doar asupra consecințelor pe care o eventuală condamnare le-ar putea avea asupra raporturilor de serviciu. Conform legii, chiar dacă un polițist este condamanta cu suspendare, automat este exclus din sistem.
C.M.