Cunoscutul editor și critic de teatru Florica Ichim a lansat, joi, 10 noiembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Piatra Neamț o lucrare de mare însemnătate pentru lumea culturală din România, în trei volume -“Liviu Ciulei. Acasă și-n lume”. Alături de Florica Ichim, această excepțională antologie teatrologică mai este semnată și de Anca Mocanu și a apărut la Editura “Teatrul azi” – Fundația Culturală “Camil Petrescu”.
“Am scos o carte pentru care aveam consimțământul eroului, da eroul ne-a părăsit și familia a considerat că trebuie să-i cerem și ei acordul și dacă se poate să-i plătim și drepturi de autor. Apariția cărții a fost oprită acum câțiva ani, chiar dacă se afla la volumul întâi. Eu asumându-mi întreaga răspundere, am hotărât să scoatem totuși la lumină aproape tot ce a scris și aproape tot ce s-a scris despre marele nostru regizor Liviu Ciulei. Inițial trebuia să fie un volum, dar abordând teatrele, muzeele, gazetarii, fotografii din întreaga lume s-au adunat materiale pentru trei volume. Niciunul dintre criticii români nu a avut curajul să spună despre Ciulei că este genial. Cei americani, văzându-i spectacolele, și-au asumat acest fapt și l-au considerat genial”.
Cartea a apărut la cinci ani de la dispariția inegalabilului creator de teatru. “Am hotărât să dăruim culturii române mărturia muncii lui Liviu Ciulei și a creației sale. Urma lui Ciulei trebuie să rămână într-un fel. Cinci ani am aplicat pentru finanțarea acestei cărți despre Ciulei la AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), instituție care ține de Ministerul Culturii, nu al Metalurgiei, și ne-a răspuns prin respingere tot atâția ani cât am aplicat. Evoluția scăunelului săsesc în sec. XVII-lea care a primit o sumă fabuloasă de la AFCN ca sprijin, cred că a interesat mai mult”, a mai spus editorul cărții.
Referitor la Teatrul Tineretului, Florica Ichim a afirmat că la Piatra Neamț “a fost un focar de tinerețe dar și o importantă rampă de lansare. Foarte mulți actori, cum e și cazul artistei Ileana Stana Ionescu, când a venit aici avea o dicție de nu o auzeai din rândul al doilea, dar lucrând cu regizori mari, a ajuns o actriță de calibru”. (Ana MOISE; FOTO: Fundatia Lowendal)