La Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc miercuri, 16 noiembrie, și unde au fost prezenți Liviu Negelschi, managerul interimar al spitalului, și Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Neamț, s-a prezentat starea actuală a celei mai mari unități spitalicești din județ. O prezentare ce merită un sumar, mai ales pentru cititorii care nu au avut ocazia să participe, preț de o oră, la discuții împănate cu multe felicitări, cuvinte despre realizări și planuri (unele chiar îndrăznețe).
Înainte de toate, managerul interimar al spitalului, Liviu Negelschi, a ținut să precizeze că, până la preluarea mandatului său, unitatea a avut parte de un management autoritar (pe vremea dr. Ioan Lazăr – n.red.) și unul de ”laissez-faire” (un fel de ”în voia sorții”, care l-a prins și pe dr. Alexandru Juncu, în atribuțiuni). Acum, pe vremea sa, așa cum a declarat, se merge pe un management participativ, în care fiecare își spune opinia și se discută fiecare problemă. Atunci când are loc un dialog și cu cine se califică la el, am completa noi. În aceeași conferință, deși s-a amintit că se vor pomeni și nereușitele actualei echipe de management, accentul a căzut pe reușite și pe… (g)reaua moștenire. Astfel, s-a vorbit despre faptul că, în perioada interimatului condus de Liviu Negelschi, s-a redus deficitul de 2,8 milioane lei la 2,4 milioane, în acest fel fiind atrasă o contribuție, de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, cu 20% mai mare pentru luna noiembrie. Important este la ce te raportezi, când anunți procente mai mari, dar asta chiar nu mai interesează pe nimeni. Un alt punct dezbătut a fost cel legat de faptul că Ambulatoriul Integrat de Specialitate al spitalului producea un deficit de 75.000 de lei lunar, prin faptul că nu avea suficient personal angajat. Acum, pare-se că această problemă este gata să fie rezolvată, prin faptul că CJ Neamț a deblocat mai multe posturi, pentru angajari. Totuși, amintirile ne fac să precizăm că tot CJ-ul a fost și cel care le-a blocat/ amânat. Președintele CJ, Ionel Arsene, a dat asigurări că aceste concursuri nu vor fi pe bază de prietenii, cunoștințe, grade de rudenii. Asta ca să se rupă tradițiile, zicem noi.
Un spital etalon, dar de la anul
Potrivit datelor prezentate în conferință ar trebui, la anul, pacienții, dar și angajații spitalului, să aibă întipărită priveliștea unei unități etalon. Ca argumente pentru acest vis sunt aduse contribuția Ministerul Sănătățiii, care s-a angajat să dea 100.000 de lei pentru modernizarea UPU, iar CJ a alocat 12.000 pentru studii de fezabilitate. Tot pe niște studii de fezabilitate se vor duce bani și pentru a se vedea dacă pavilionul vechi al SJU (unde se află mai multe secții), care, de altfel, are un grad seismic ridicat, va mai rămâne în picioare sau va fi reabilitat. De reabilitări și investiții, dacă ar fi să ne luăm după cele declarate, tot de la anul, ar trebui să beneficieze și Secția Psihiatrie și Boli Infecțioase. Mai mult, Ionel Arsene a declarat că, în 2017, cu bani de la CJ sau/și prin fonduri guvernamentale, vor fi ridicate două blocuri de locuințe pentru a atrage personalul medical. Nu vor fi uitați nici angajații spitalului care nu au vestiare.
La capitolul realizări din partea noului manager trecute au fost bifate prezentate au fost creșterea cheltuielilor pentru hrană și medicamente, astfel încât tot pacientul să se simtă bine tratat. Iarăși intervine același aspect: la ce anume te raportezi. Dacă în alocația de hrană ai trecut și aprovizionarea de iarnă, salți ușor procentul. Iar la medicamente, dacă ai plătit datoria istorică, la fel.
Acum, potrivit domnului Negelschi, rămâne de văzut dacă bolnavii vor mai mânca de la cantina spitalului sau de la vreo firmă de catering, pentru că s-a exprimat și intenția de a se externaliza serviciile oferite de bucătăria spitalului. Evident, după discuții participative, probabil și cu bolnavii. Nu în ultimul rând, s-a amintit și despre înființarea unei asociații a Spitalului, menită să strângă fonduri pentru rezolvarea rapidă a problemelor din spital.
Totuși, despre una dintre marele provocări, finalizarea lucrărilor la Blocul operator, nu s-au strecurat informații. Am aflat, totuși, că bolnavii cu trimitere de la medicii de familie vor putea fi înscriși online la Policlinică, în condițiile în care dosarul electronic al pacientului rămâne o nucă tare pusă pe seama unui minister care s-a grăbit să implementeze această inițiativă. (M.T.)