Organizația PNL Neamț a intrat oficial în campania electorală având ca obiectiv principal la alegerile din 11 decembrie 2016 obținerea a cinci mandate de deputați și două de senatori. Președintele Mugur Cozmanciuc a subliniat că ,,PNL Neamț va fi în această campanie ca și în celelalte. Adică va avea o campanie bazată, construită, axată doar pe pe mesaje pozitive, pe proiecte, deschisă dialogului și dezbaterii și nu va răspunde la niciun fel de atacuri. Sloganul ,,România înainte,” este sloganul prin care ne dorim să se privească într-o manieră adevărată spre viitor iar centenarul Marii Unirii să fie un moment în care să definim o Românie Unită, din punct de vedere economic, social, cultural, din punct de vedere al condițiilor de deplasare și mai ales al perspectivelor de dezvoltare,,.
Senatorul Eugen Țapu a spus că în programul PNL-ului ,,Reclădirea României” s-a plecat de la un concept pur sânge liberal și anume cetățenul înaintea statului, cu alte cuvinte, statul trebuie să fie în slujba cetățeanului și nu invers. Totodată, Eugen Țapu a prezentat și principalele cinci puncte ale programului economic al PNL, ,,un program articulat, cel mai bun program economic prezentat în această campanie electorală . Prima măsură înseamnă diminuarea impozitului pe asigurări sociale la 16% atît pentru angajat cât și pentru angajator. Este cel mai bun mod pentru a crește salariile în mediul privat. A doua chestiune are la bază măsuri de transparentizare și debirocratizare, astfel ca toate cheltuielile publice să fie scoase la vedere. A treia măsură se referă la Directiva 1064 din 2014. PNL a depus o inițiativă legislativă care să transpună această directivă imediat. Este vorba despre impozitarea plus valorii create în țara respectivă de către multinaționale. Prin a patra măsură se dorește crearea unui fond de dezvoltare urban-rural având în spate o bancă de investiții, iar a cincea măsură are la bază eliminarea impozitelor pentru toate pensiile din România,,.
Primarul Romanului Dan Laurențiu Leoreanu consideră că participarea la alegerile parlamentare vine ca un corolar al muncii sale depuse în administrația publică. „Municipiul Roman a participat într-o competiție națională având parte de un arbitraj internațional, pe pilonul care ține de administrație publică locală și ne-am situat pe primul loc prin ideile novatoare și prin modificările din ultimii ani aduse pe transparență, luptă împotriva corupției, deschidere către cetățean, dar în special prin acea programare on-line pentru tot ce înseamnă eliberarea actelor de indentitate.” Leoreanu a făcut și o pledoarie în favoarea dascălilor: „Și anul trecut au avut loc creșteri salariale, pe sănătate cu circa 25%, pe învățământ cu 15 %. Este știu că salariul mediu din învățământ și cel din sănătate au o diferență destul de mare între ele, în favoare sănătății. Prin acea creștere de anul trecut s-a mărit decalajul. Prin această propunere din acest an se vine din nou cu o creștere de 25% pentru sănătate și 15% pentru învățământ. Așadar, mărim și mai mult decalajul. Protejăm un sistem, ceea ce mi se pare corect, dar, în învățământ, unde știm oarecum că această categorie este legată ca iobagul de moșie îi aruncăm ceva ca să nu spunem că i-am dat și ei ceva.”
Cătălin Drăgușanu, proaspăt intrat în PNL a început tranșant: ,,Cetățenii județului au în față un număr mai mare de candidați decât în anii trecuți. Unii sunt cu școală, alții fără, unii cu experiență, alții cu mai puțină, unii sunt cercetați penal, alți sunt condamnați deja, unii sunt onești alții mai puțin onești. Oricum nemțenii au de unde alege. PSD a cheltuit sume imense ca să tranforme România într-un stat social. Dar statul social român a reușit să acopere riscurile pentru cele mai mari dureri ale românilor ? Șomaj, asigurări în caz de boală, pensii, etc. Nu a reușit. În România, în peste 50 % din familii, nu există un salar, nu există un angajat. Peste 30% din populație trăiește în sărăcie. Guvernările social democrate din dorința de a transforma România într-o țară de asistați sociali de fapt au distrus România.”
Rămâne ca în viitor să candidații PNL să treacă de la lucruri generale. spre particular, spre zona Neamțului. Cu o prezentare a activității de parlamentar, acolo unde este cazul, cu trimitere la activitatea curentă, care să-i particularizeze și altfel decât la modul festivist, în conferințe de presă.
(Ana Moise)