De la 1 noiembrie, toți cei care intră cu mașina pe poarta Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț sunt buni de plată, măcar un leu. Conducerea celei mai mari unități spitalicești din județ a afișat noile tarife de taxare pentru parcarea mașinilor, în care pare să aplice principiul ”Dați un leu pentru Ateneu, indiferent că vreți sau nu vreți”.
Până acum, cei care erau doar en passant prin ograda Spitalului Județean, fiind simpli transportatori de potențiali pacienți, nu erau taxați pentru primele 15 minute. Începând cu această lună, fiecare minut în curtea spitalului contează. Și costă.
Astfel, între 0 și 20 de minute șoferii vor plăti 1 leu, între 20 și 40 de minute se va scoate din buzunar câte 2 lei, iar între 40 și 60 de minute prețul este de 3 lei. Potrivit directorului medical al Spitalului Județean, dr. Silviu Verzea, noua măsură a fost decisă de Comitetul director, în luna octombrie, în ideea ”de a decongestiona spațiul din curtea spitalului, care este insuficient și aglomerat cu mașini și pentru modernizarea parcărilor”. ”Pentru cei care au nevoie să parcheze o mașină, nu se găsește spațiu. Un pacient care este adus de familie, practic, nu are unde să lase mașina sau, de multe ori, și ambulanțele, mașinile de aprovizionare se strecoară greu printre alte mașini. Ideea cam aceasta a fost și este un prim pas dintr-o măsură mai amplă de reorganizare, extindere și modernizare a parcării spitalului. Este o practică diferită de la spital la spital. Spre exemplu, în București, la Spitalul Militar nici nu este acces cu mașina în curtea spitalului. Pacienții sunt aduși cu ambulanțele, iar dacă se dorește să se intre cu mașina în parcare sunt diverse forme de reglementare a acestei intrări. Parcarea este, în primul rând, pentru ambulanțe, pentru mașinile personalului medical, iar, în măsura în care sunt locuri și cei care doresc și acceptă acest tarif, se poate face loc și pentru alții, dar cu această reglementare. Practic, nu este o dorință de a câștiga sau de a împovăra pe pacienții care ajung la spital, dar este o măsură de a decongestiona spațiul care, din păcate, este prea mic”.
Rămâne de văzut dacă nu cumva această măsură va da de furcă Serviciului de Ambulanță Județean care, și-așa, nu de puține ori, este solicitat pentru a lua locul taximetristului. Reamintim că, în curtea Spitalului, sunt disponibile aproximativ 60 de locuri de parcare. (M.T.)