La Școala Văleni, unde este Secția de votare nr. 35 și o parte din populație cu ”probleme”, ca să folosim un termen elegant și nediscriminatoriu, n-au fost incidente cu alegătorii, ci cu ”vizitatorii”. Vreme de 5 ore, membrii secției au fost terorizați psihic de dl. Cristian Tihenea, reprezentant ALDE, care a venit însoțit de o domnișoară observator, toată ”înfoiată”, după cum au descris-o membrii secției. S-au întâlnit cu președintele secției în fața școlii și a început scandalul.
”Pe motiv că nu am voie să părăsesc incinta, domnul în cauză a vrut să închidă ușa”, ne-a declarat Constantin Agheorghesei, președintele secției. ”A strigat «Stop vot!» și a spus că se fraudează alegerile”.
Primul care a reacționat a fost operatorul IT, Nicolae Bîrsan, care i-a comunicat d-lui ALDE că nu are cum să iasă din sistem. Atunci au început isteriile, țipetele, reproșurile, pe un ton extrem de nepotrivit cei doi ”explicându-le” membrilor secției că n-au voie la toaletă, n-au voie la țigară, n-au voie să iasă afară 5 minute să se dezmorțească și nici n-au voie să mănânce. Și că și-au asumat toate astea când au fost de acord să facă parte din biroul secției. Oamenii, unii cu 12 ani de experiență la alegeri, s-au uitat uimiți, aproape fără să-și găsească replica. Iar în atmosfera tensionată, o bătrână, care oricum nu vedea prea bine, a semnat în listă peste semnătura unui vecin. A fost un nou motiv de scandal și de acuzații că se fraudează votul.
”Am cerut ajutorul d-lui polițist care păzește secția și am anunțat Biroul Electoral Județean”, a completat Constantin Agheorghesei. ”A venit dl. judecător Serghei, care a constatat că nu este nicio suspiciune de fraudă și am continuat procesul de vot. Problema este că domnul în cauză a venit de două ori, a făcut scandal de ambele dăți și a spus că mai vine o dată la închiderea urnelor”.
Membrii partidelor reprezentate în secția de votare sperau ca dl. Tihenea să nu mai treacă pe la secție, pentru că oricum erau convinși că singurul lui scop este să găsească tot felul de chichițe și de nereguli închipuite. Colac peste pupăză, în timp ce șuierau tot felul de acuzații, domnișoara de la Bacău a spus că ea ar vrea să voteze. La Neamț, cum ar veni, adică în litera și spiritul legii (electorale) pe care a demonstrat că o cunoaște și o apără. Evident, a fost refuzată. Cu explicații, nu cu acuzații.
Cât despre procesul electoral în sine, la școala Văleni au votat 519 alegători din 1.624, până la ora 18.30, iar pe listele suplimentare 13, cu tot cu o parte din membrii secției, care nu sunt din cartier. Patru locuitori din Văleni au votat în diaspora (unul în Belgia, doi în Spania și unul în Regatul Unit al Marii Britanii) și unul (student) în Iași, cel mai probabil pe baza vizei de flotant. A fost și un bărbat care a venit cu buletinul expirat (perseverent omul), deși era expirat de la alegerile locale și i s-a spus încă de atunci că trebuie să-și schimbe documentul de identitate.
Revenind la incidentul care a ținut lumea cu nervii întinși între orele 12-17, am cerut un punct de vedere de la Romeo Panaintescu, purtătorul de cuvânt al ALDE. Nu știa nimic, pentru că toată ziua a fost în zona Roman, dar ne-a întrebat ce a spus PSD-ul despre incident, după care ne-a rugat să-i trimitem un SMS cu solicitarea, că să arate la partid că există adică o solicitare și nu este el curios de felul lui. N-am primit răspuns. Încă.
Cristina MIRCEA