În tradițiile populare, Sfânta Filofteia este considerată ocrotitoarea copiilor, a tinerilor și a fetelor, pe care le ajută să se căsătorească și să aibă o viață liniștită.
În unele zone era considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. Astfel, ea mai este numită și ”aducătoarea de ploi”. Tradiția consemnează mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei Filofteia pe timp de secetă. După realizarea rugăciunilor potrivite și prin mijlocirea ei în fața lui Dumnezeu, a plouat, iar roadele au fost bogate.
* În Sinaxar
Sf. Mc. Filofteia s-a născut la începutul secolului al XIII-lea, în apropiere de orașul Târnovo, din Bulgaria de astăzi, într-o familie de țărani religioși și săraci. După moartea sa prematură, prin voința Sf. Mc. Filofteia, al cărui nume se traduce ”iubitoare de Dumnezeu”, cinstitele moaște au fost aduse în Țara Românească și așezate în Biserica domnească Sfântul Nicolae, din Curtea de Argeș, pe atunci Catedrală Mitropolitană, ctitoria domnitorilor Basarab I întemeietorul și a fiului său, Nicolae Alexandru.
Datorită faptului că Filofteia împărțea mâncarea săracilor, tatăl fetei, orbit de mânie, a aruncat toporul pe care-l purta cu sine la câmp spre Filofteia, rănind-o grav la picior. Din această cauză, fiica lui, în vârstă de 12 ani, a murit pe loc. Tradiția a consemnat miracolul din momentul morții Sf. Filofteia. Documentele vremii spun că locul acela a fost învăluit de o lumină puternică. Tatăl Sf. Mc. Filofteia nu a putut să ridice trupul de jos. Arhiepiscopul și conducătorii cetății au văzut trupul copilei învăluit de acea lumină dumnezeiască. Cei veniți au încercat să ridice trupul sfintei, dar n-au putut să-l urnească din loc, nici când au rostit multe rugăciuni. Abia când a fost rostit numele Bisericii Domnești din Târgul Argeșului, trupul ei a devenit mult mai ușor.
Moaștele au fost însoțite de un mare alai, credincioșii purtau multe făclii, iar racla a fost așezată în Biserica Domnească ”Sfântul Nicolae”, împlinindu-se astfel voința Sfintei Mucenițe Filofteia.
Pelerinii din întreaga țară vin să se roage pentru tămăduiri de suferințe, boli, la moaștele Sfintei, adăpostite în biserica Mănăstirii Curtea de Argeș.
* În calendarul popular
În tradiția populară, Sfânta Filofteia este considerată o soră îndepărtată a Sfântului Ilie. De aceea, Mucenița a fost învrednicită cu harul de a alunga seceta, fiind numită și ”aducătoarea de ploi”. În scrierile religioase, s-au consemnat mai multe procesiuni cu moaștele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiția spune că, prin mijlocirea ei în fața lui Dumnezeu, a plouat, iar roadele au fost bogate în anul respectiv.
În ziua praznicului, nu se folosesc în gospodărie obiecte ascuțite: cuțite, furculițe sau topoare, iar pâinea la masă se rupe cu mâna.
Pentru cei care au murit în urma unei întâmplări ciudate, familia trebuie să se roage în ziua praznicului Muceniței, cerându-i ajutorul să afle adevărul; în timp, rudele vor afla din ce cauză au murit acele persoane.
În această zi, este bine ca mamele să împartă copiilor săraci hrană caldă; se spune că, în familia care dăruiește astfel de ofrande, copiii vor fi ocrotiți de boli și de întâmplări dramatice.
Tinerele care vor să se căsătorească trebuie să ceară ajutorul Muceniței Filofteia. Sunt de mare ajutor slujbele făcute timp de 40 de zile.