După cum deja se știe, ședința ordinară a Consiliului Local Piatra Neamț din 26 ianuarie 2017 a fost un spectacol jenant, de care ne puteam lipsi. Totuși, dacă ar fi de punctat un aspect pozitiv al întâlnirii consilierilor, acesta ar fi respingerea celor două proiecte privind gunoaiele. De fapt, ”modalitatea de colectare, declarare și plată a taxei de 80 de lei pe tonă pentru deșeurile inerte și nepericuloase încredințate în vederea eliminării finale prin depozitare în anul 2017”.
”Este de neînțeles de ce au picat aceste două proiecte, pentru că populația nu plătea niciun leu. Era vorba despre gunoiul strâns de pe domeniul public de către SC Salubritas și depozitat în groapa de gunoi pentru care, în spiritul legislației în vigoare, generatorul deșeului, adică administrația publică, plătea cei 80 de lei pe tonă. Este un blocaj în toată țara. Este o lege aplicată neinspirat. Ne-am trezit cu ea pe cap când am venit la serviciu anul acesta. Am crezut că guvernul va cere să proroge termenul până la clarificarea situației. Deocamdată, suntem sub o ordonanță care ne spune că trebuie să plătim 80 de lei pe tonă pentru tot deșeul depus la groapă. Practic, astăzi, populația ar trebui să plătească o taxă. Eu, ca primar, nu doresc să pun pietrenii să mai plătească o taxă în plus. Vrem ca și legislația națională să ne ajute în sensul acesta. Aștept miercurea viitoare ca, în sedința de guvern, să fie reglementată această problemă”, a spus primarul Dragoș Chitic post factum, după ședință.
Dincolo de supărarea politică a executivului PNL că majoritatea legislativă PSD-ALDE-PMP nu i-a votat proiectele, se cuvin câteva precizări asupra taxei pe groapa de gunoi, așa cum i-a rămas numele neoficial. Este adevărat că, după lupte seculare care au durat 5 ani, a intrat în vigoare OUG 196/2005 (premier era Călin Popescu Tăriceanu, acum ALDE, dar nici cu cei care i-au urmat nu ne poate fi rușine), începând cu 1 ianuarie. Această dată, precum și cuantumul – 80 de lei pe tonă de deșeuri – sunt singurele certitudini, pentru că, în rest, sunt discuții. De la cine s-o plătească și unde până la cine s-o recupereze și de unde, de la o eventuală eșalonare până la o eventuală amânare. Despre toate acestea, vom discuta mai pe larg cu alt prilej, în viitorul cât se poate de apropiat.
Strict în cazul Consiliului Local Piatra Neamț, în a cărui ședință consilierii PSD au trântit proiectul primarului Chitic, provocându-i această mare supărare, trebuie precizat că, de fapt, s-a scutit de penibil legislativul municipal. Dacă ar fi aprobat proiectul de HCL privind taxa pe groapă, consilierii municipali ar fi trebuit ca, de miercuri, 1 februarie, încolo, să se mai întâlnească o dată, să anuleze HCL. Pentru că taxa de groapă care face obiectul celebrei ordonanțe ”încurcă-i, drace!” se află în dezbatere publică la Ministerul Mediului, ca proiect de altă ordonanță, modificatoare. În ședința de miercuri, probabil vor fi limpezite toate neclaritățile semnalate în aplicarea prevederilor inițiale, acolo unde autoritățile locale n-au așteptat 26 ianuarie ca să-și facă temele.
Este adevărat că, la Piatra Neamț, Consiliul local are o experiență vastă în adoptat hotărâri pe care, ulterior, în scurt timp, să le modifice, să le completeze și/sau să le abroge, dar asta nu înseamnă că trebuie să persiste în modus operandi. Chiar dacă asta se întâmplă și la casa mai mare, a Guvernului, via Ministerul Mediului.
Graba cu care s-a dorit adoptarea celor două HCL-uri la Piatra este, măcar aparent, nejustificată, fiindcă, oricum, în ianuarie 2017, porțile gropii de gunoi au stat mai mult închise, tocmai fiindcă operatorii de salubritate așteaptă certitudini, nu bâlbâieli administrative, de oricare nivel ar fi ele. Tot nejustificată pare a fi și recidiva oficialilor pietreni, care i-au convocat din nou pe consilieri la o extraordinară, pe 31 ianuarie – deci, tot înainte de ședința de Guvern -, propunându-le exact aceeași ordine de zi, cu exact aceleași proiecte de hotărâre (plus 1) pe care le-au respins joia trecută.
(D.O.)