(Ca să fim drepți, ziua a doua a început cu taximetriștii, dar – din motive care ne scapă – s-a decis, în ultima clipă, să nu mai participe presa la acea întâlnire. Primăria Roman în schimb a postat un articol frumos și pozitiv pe Facebook; dar și după întâlnirea cu directorii de școli (care a fost ”cu presă”) a postat… De ce nu a mai avut presa acces la întâlnirea cu taximetriștii? O explicație pripită zicea că, de fapt, acțiunea respectivă nu se înscrie în seria de dezbateri publice, că e mai mult o „întâlnire de lucru”… Dar iată ce apare în postarea de pe Faceboook a primăriei: “Întâlnirea a avut loc la inițiativa primarului, Lucian Micu. La început de an, acesta și-a propus demararea unei ample campanii de consultare publică, intitulată «Să ne ascultăm!»…)”.
La întâlnirea cu președinții și administratorii asociațiilor de proprietari din Roman au participat, alături de primarul interimar Lucian Micu, city managerul Bojescu, directorii Ioniță și Enache, șeful Serviciului pentru Situații de Urgență, directorul SC Locato SA, directorul SC Rossal SA și șeful Zonei Est a Apa Serv. Domnul Micu a primit un coș cu flori pentru recenta aniversare.
“Încă din primele zile ale mandatului meu mi-am propus să găsim o cale cât mai rapidă și mai eficientă de comunicare între cetățeni și primărie”, a spus în debut Lucian Micu.
“De aceea am instituit, la sediul Poliției Locale un serviciu permanent de preluare a apelurilor telefonice prin numărul 0233/984, număr cu apelare gratuită din orice rețea de telefonie. La acest număr, pe care vă rog să-l afișați la intrarea tuturor scărilor blocurilor pe care le administrați, se pot adresa reclamații, sesizări, sugestii, dar se poate anunța orice problemă ivită în comunitate și care trebuie rezolvată, indiferent de natura ei, de la iluminatul public, la lipsa unor capace de canal, la un arbore care se poate prăbuși, la zăpadă necurățată în zona vreunui magazin, la țurțuri care amenință să cadă peste pietoni… ”
Intrând efectiv în problemele asociațiilor, primarul a cerut imperios administratorilor de asociații să aibă persoane de contact pentru fiecare apartament ai cărui proprietari sunt în străinătate, fiindcă în ultima vreme au apărut mai multe probleme cu inundarea unor locuințe de la instalațiile înghețate ale unor apartamente nelocuite.
Realitatea bate filmul, așa încât problemele cu care se luptă administratorii și președinții asociațiilor de proprietari din Roman sunt pe cât de diverse, pe atât de inedite. În Asociația de proprietari nr. 37 subsolurile a două blocuri sunt, de o bună bucată de vreme, inundate. După goliri repetate, ele se umpleau din nou cu apă. La verificările făcute de Apa Serv nu s-a constatat nici o culpă a locatarilor și atunci explicația dată de Apa Serv a fost: e un izvor sub blocuri…
Mai mulți administratori au reclamat faptul că defecțiunile se petrec, ca un făcut, mai ales în jurul orei 22:00. Ori echipele de intervenție de la Apa Serv lucrează numai până la ora 21:00…
În arondismentul Asociației nr. 19 problema mare o constituie prezența numeroșilor plopi care cresc printre blocuri. Acești plopi, în perioada lor de înflorire, produc puf… În asociație locuind foarte mulți astmatici, puful este chinuitor…
Administratorul Asociației nr. 26 a vorbit mult despre o zonă dintre blocuri, populată de elevii de la liceele apropiate. Din câte s-a putut înțelege, pe de o parte elevii deranjează locatarii fiindcă “sunt zgomotoși și vioi, că, deh, așa sunt tinerii…“, dar pe de altă parte și elevii sunt deranjați de o mulțime de infractori care îi lasă fără telefoane și fără țigări… Același administrator a pus o întrebare, care – deși foarte punctuală – pare retorică: “Mai există polițiști de proximitate?”
Domnul Dabija de la Asociația nr. 41, sesizează faptul că în incinta morii de pe strada Sucedava sunt mai mulți câini “care nu permit hingherilor să intre și să-i prindă…”
Cea mai tare problemă a ridicat-o însă administratorul asociației de proprietari din Cartierul Danubiana: “Trebuie să facem ceva cu Agrana asta (fabrica de zahăr aparține firmei austriece AGRANA Zucker GmbH – n.n.), pentru că tot cartierul e plin de semințe de floare soarelui și de mai știu eu ce și vin scatii și mănâncă semințele… Dar vin cu miile, nu așa… e dezastru de scatii… Și ăștia de la Agrana iau profitul și-l duc tot în Austria!”
Despre prima dezbatere se poate citi AICI. (D.A.)