Seria dezbaterilor publice, în vederea întocmirii bugetului local pentru anul 2017, lansată de primarul interimar al Romanului, Lucian Micu, a debutat, luni, 16 ianuarie, cu învățământul. În sala de consiliu a primăriei au fost prezenți directorii și contabilii șefi ai tuturor unităților de învățământ din Roman, pe de o parte, iar de cealaltă parte au fost primarul interimar, city-managerul Ovidiu Bojescu, secretarul municipiului, Gheorghe Carnariu și directorii Dan Ioniță, Costel Enache și Alexandru Ciprian.
În deschidere primarul Micu a spus: “Ne-am întâlnit astăzi să vedem care sunt necesitățile unităților pe care le conduceți, să luăm notă de ele și, în funcție de resursele financiare pe care le vom avea, să putem prioritiza aceste necesități. Vă vom prezenta ultimele noutăți legislative în domeniu și veți primi un formular, o matriță, pentru a vă înscrie propunerile dv. asupra acestor acte normative, iar noi, preluându-le de la dv, să le putem transmite mai departe. Ca idee, atenția Primăriei Roman va rămâne canalizată spre procesul de învățământ, dar ne dorim și o infrastructură care să ofere perspectivele unui învățământ de calitate De aceea am avut inițiativa organizării acestor dezbateri, pentru «a lua pulsul» fiecărei unități în parte”.
În general, din luările de cuvânt n-au lipsit mulțumirile adresate primăriei (dintr-un reflex dobândit în ultimii 8 ani…), după care au urmat „durerile” fiecăruia: de la amenajarea sau repararea unor alei, la lucrări de igienizare, la reparații capitale (mai ales ale acoperișurilor), la montarea de termopane… Toată gama de nevoi în care școlile din România se zbat încă.
Dar am remarcat și un fapt inedit: directorul Liceului cu Program Sportiv (liceu care a preluat, cu ani în urmă, fosta școală generală nr. 3) a oferit primăriei un corp de clădire. Clădirea a adăpostit cândva o grădiniță, acum este dezafectată, dar starea construcției este bună încă și, spune domnul director, “e păcat să se degradeze. Poate că primăria are nevoie de acest spațiu, poate să-i dea o destinație astfel încât să fie util…”
Odată notate toate necesitățile unităților de învățământ, acestea vor fi analizate în direcțiile tehnice ale primăriei, apoi în direcția de buget și acelea care se vor afla pe lista de priorități, vor fi introduse în calculul bugetului anual. (D.A.)