Actriță Maia Morgenstern a revenit în orașul în care a jucat trei ani, pe scena Teatrului Tineretului (1985-1988), cu un spectacol de muzică și poezie dedicat poetului național Mihai Eminescu, acompaniată la pian de profesorul Adrian Stroici de la Liceul de Arte ,,Victor Brauner”. Timp de o oră, un public numeros a fost părtaș la un recital plin de har care a curpins versuri mai puțin cunoscute din opera Luceafărului poeziei românești.
“Mă onorează și sunt foarte fericită să mă aflu aici, să fiu eu cea chemată să rostesc versurile lui Eminescu. Vă mulțumesc, pentru că ați venit într-un număr atât de mare pe o astfel de vreme. Sunt profund recunoscătoare, mă leagă de Piatra Neamț atâtea gânduri, atâtea sentimente. Pentru mine Mihai Eminescu este o cercetare permanentă. Ni se pare că îl știm, dar de fiecare dată descoperim sensuri noi, ca un copil care se bucură că a înțeles ceva, că a descoperit ceva. Poeziile sunt mai puțin cunoscute și, prin aceasta, constatăm cât de puțin știm de fapt despre Eminescu. Se întâmplă de suficiente ori să nu avem răbdarea, timpul, înțelepciunea, deschiderea să-l citim și să-l înțelegem pur și simplu. Să ni-l tălmăcim nouă. Pentru oameni a scris Eminescu, pentru noi, pentru cei ce o să vină după noi“, a spus Maia Morgenstern.
Spectacolul a fost organizat de Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț și s-a înscris în tradiția inițiată în urmă cu câțiva ani. “Ne bucurăm că, din decembrie, de când am luat legătura, doamna Maia a fost foarte încântată de propunere. Își dorea să revină în Piatra Neamț și ne bucurăm că ne-a vizitat prima dată pe noi cu aceste versuri minunate”, a afirmat directoarea Carmen Elena Nastasă.
Spectatorii au avut numai cuvinte de laudă la adresa Maiei Morgenstern. “Actoria își spune cuvântul. Totul a fost perfect. Când spui Maia, totul e frumos, totul e corect. Este foarte bună, nu ai ce comenta“, a declarat Victoria Stoiciu.
Pe când era elevă, Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamț, a văzut-o pe Maia Morgenstern în “Patima roșie” pe scena Teatrului Tineretului. “Țin minte că atunci am remarcat-o. Juca împreună cu Mircea Rusu. Recitalul a fost încântător. Sunt poezii pe care nu prea le știm. Sunt doar câteva care sunt recitate pe la toate activitățile dedicate lui Eminescu și care apar în manualele școlare, însă cele auzite în această seară sunt mai puțin cunoscute de toată lumea”. (Ana MOISE)