O ședință extraordinară la Consiliul Local Piatra Neamț reprezintă, în ultima perioadă, prilej extraordinar de relaxare mentală. Dacă nu s-ar petrece într-un spațiu public, am putea spune că am asistat gratis la o preselecție nereușită a emisiunii iUmor de la Antena 1.
Înainte de ședință, presa venită mai devreme a putut asista la o adunare spontană a grupului majoritar de consilieri care se sfătuiau ce și cum să voteze. “Asta o votăm, asta nu”, se auzeau șoaptele venite din partea celor care nu înțeleseseră exact directivele venite via Consiliul Județean. Un consilier liberal trecea cu pâra pe la presă: “Trebuia să le faceți poză când veneau toți în șir indian de la Consiliul Județean unde au fost instruiți cum să voteze”.
Încet, încet, lumea s-a așezat pe scaune și, sub președinția fermă, autoritară și extrem de profesională a lui Cristian Tihenea (o propunere excelentă de de viceprimar, subprefect sau prefect, dacă tot revine postul celor de la ALDE), începe ședința.
Surpriză! Primul pas, prima retragere. Tihenea cere inițiatorului să retragă două proiectede pe ordinea de zi. Nu explică de ce, așa că primarul Chitic intervine nestatutar, fără să-i ceară voie președintelui, și anunță ceea ce a scris Mesagerul de Neamț acum câteva zile: ordonanța cu taxa pe salubritate va fi modificată de Guvern, așa că nu-și mai au rostul hotărârile în formula propusă. “Dacă Guvernul nu adoptă hotărârea, voi convoca o ședință de îndată, deaorece există riscul de a bloca activitatea de salubritate”.
Din acest moment, începe show-ul de competențe administrative. Un proiect de hotărâre respins la ultima ședință, pe motiv că “trebuie să știm unde se cheltuiesc banii”, a fost repus din nou pe ordinea de zi. Este vorba despre ceea ce tehnic se numește “repartizarea excedentului bugetar din anul 2016”. Cuvântul “excedent” a exacerbat imaginația unora, care au și văzut grămezi de bani gata să fie direcționate spre unele societăți ale Consiliului local pentru investiții. (“Excedentul este după ce se fac plățile la societățile primăriei”, a zis dl. Tihenea, sigur pe el)
În lipsa directoarei economice a primăriei, explicații a dat primarul Chitic, care a vorbit pentru prima data pe limba consilierilor: ”Vă atrag atenția că nevotarea acestui proiect va duce la imposibilitatea de a transmite banii încasați de la cei care plătesc rate la ANL și, în mod sigur, Curtea de Conturi ne va aplica penalități de întârziere pentru aceste sume. În acest caz, ne vom îndrepta împotriva consilierilor care nu au votat hotărârea”.
Magia cuvintelor “bani luați de la consilieri” a funcționat imediat. Reacție de la un consilier PMP: “Sigur se aplică penalități?” Răspunsul i-a pus pe gânduri pe toți cei din coaliție care, după ce secretarul Florin Fecic le-a arătat mai multe hotărâri similare, plus un extras de cont de la Trezorerie, au cerut… pauză de consultări. Cum, la aceeași oră, era ședință la Consiliul Județean, consultarea s-a făcut doar la nivel de… consilieri. După pauză, președintele de ședință a reușit să facă pe toată lumea să zâmbească, inclusiv pe cei din coaliție, când a încercat să explice schimbarea totală de atitudine: “Am primit explicațiile pe care le-am cerut!”, a spus domnia sa, încercând să transforme ridicolul într-o victorie. Ideea era că explicațiile au fost aceleași ca și la ședința precedentă, condusă tot de domnia sa, mai puțin episodul cu banii care s-ar putea imputa celor care nu votează. Așa că hotărârea s-a votat rapid, de toată lumea, semn că frica păzește (încă) bostănăria. Plus că majoritatea nu a înțeles ce li s-a cerut înainte de ședință, să voteze hotărâre, cu un amendament pentru punctul al patrulea, cel cu banii pentru investiții.
A urmat un nou moment marca Tihenea, care, luat de val, a vrut să propună la vot proiectele retrase deja de Chitic. După care s-a ajuns la proiectul privind retragerea municipiului Piatra Neamț din Urbtrans, după ce, în ședința trecută, majoritatea a vota ca gratuitățile pentru anumite categorii de pensionari să fie suportate din bugetul Primăriei. Adică din banii veniți din taxe și impozite de la cetățeni. Proiectul n-a trecut, evident, în ciuda eforturilor de convingere ale lui Dragoș Chitic, care a încercat să explice că Urbtrans folosește infrastructura orașului și este logic să plătească ea aceste sume. Cum el a fost mult timp în conducerea Urbtrans, explicațiile sale – adevărate din punctul de vedere al logicii și al consecințelor – nu au convins foarte tare. Proiectul a picat, nu pe calcule economice, nici pe bază de studii de oportunitate, argumentul principal fiind că “așa vrem noi!”
A trecut, în schimb, proiectul cu parteneriatele propuse în ședința trecută, respinse fără explicații atunci, votate acum tot, fără explicații. Pe același principiu.
Finalul a avut un moment “de imagine”. Cătălin Misăilă, membru în CA-ul unității de învățământ care are în componență și școala din Văleni, a propus ca următoarea ședință să se desfășoare acolo. Ideea, interesantă, ar putea fi extinsă. De exemplu, o ședință s-ar putea ține în clădirea de sus a telegondolei, alta în biroul luxos din turnul de la stadion, că acolo există și loc de conferințe de presă sau, de ce nu, la punctul Belvedere de pe Cozla, unde măcar există un grup social bine întreținut.
Faptul că secretarul Florin Fecic a anunțat că a făcut referat de nelegalitate pentru hotărârea privind comisia de selecție a potențialilor membrii ai consiliilor de administrație nu a mirat pe nimeni. În definitiv, ce treabă are legea cu umorul adminstrativ?
Valentin Bălănescu