Într-un județ în care viscolul înzăpezește veșnic aceleași trasee, iar lucrurile se repetă la milimetru, ca într-un film prost, în fiecare iarnă – femeile nasc acasă, iar copiii cu febră sunt scoși din nămeți cu șenilata – este cel puțin lipsit de logică să deszăpezească cineva un drum închis circulației publice. Cum, însă, ”țara tuturor posibilităților” are un renume de păstrat, iată că s-a întâmplat minunea! Și chiar la Neamț!
Prin nu-se-știe-deocamdată-ce-minune, două utilaje, dotate cu pluguri, au făcut pârtie pe celebrul axial Durău – Izvoru Muntelui. Drum la capătul căruia sunt montate o plăcuță avertizoare, în stilul clasic românesc – o bucată de tablă, pe care scrie cu vopsea neagră ”Drum închis” – și două indicatoare ”prevestitoare” de pericol.
Evident, în ciuda avertizărilor, pe care nu le-a mai băgat nimeni în seamă, imediat ce drumul a fost deszăpezit, autoturismele au început să circule. N-au mers, însă, decât pe distanțe scurte, pentru că două și-au spart băile de ulei în gropile capcană de sub zăpadă, iar celelalte au derapat.
Că doar nu degeaba s-a închis axialul…
Dată fiind situația, cel puțin bizară, se impun câteva întrebări.
În primul rând, CINE A DESZĂPEZIT axialul?
Varianta oficială a administratorului DRUPO, Gheorghe Turtică, este că nimeni n-a dat vreo dispoziție în acest sens, pentru că drumul este închis. Evident.
Versiunea unor oameni din zonă ar fi că au văzut utilajele la lucru și că măcar unul aparținea DRUPO. Acum, rămâne de văzut dacă este adevărat sau dacă n-a fost vorba despre vreo ”inițiativă” locală, legată de exploatarea și transportul lemnului în faptul serii, astfel încât să fie evitat punctul de control de la Poiana Teiului.
În al doilea rând, CINE A PLĂTIT, totuși, deszăpezirea a 20 km de drum închis circulației și cum se poate justifica în acte o astfel de operațiune?
Apoi, CINE RĂSPUNDEA în cazul unui accident cu victime multiple (un autocar cu copii, plonjat în vreo râpă, de exemplu), în condițiile în care drumul nu mai are niciun parapet de protecție, nici semnalizări și nici marcaje, dar la tot pasul sunt cratere și punți de gheață?
Adresăm aceste întrebări public către toți factorii cu atribuții în chestiuni de acest fel, în speranța că vor elucida misterul și își vor pune la treabă comunicatorii. Eventual înainte de tradiționalele 30 de zile lucrătoare. Nu de alta, dar până atunci s-ar putea să se treacă iarna. Și urmele…
Mesagerul de Neamț
Un comentariu
Si anul trecut a fost dezapezit . Nu total ci doar pina in Paraul Sasca de unde s-au scos 2-3000 mc de lemn .
Acum a fost dezapezit de utilajul Comunei Ceahlau. Probabil se deschide drum pentru masinile inmatriculate CMT+ TAF-urile aferente.