Nicolae Andronic a fost și este unul dintre cei mai importanți și influenți oameni politici din Republica Moldova. Fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1998), vicepreședinte al Parlamentului în 1994, viceprim-ministru în guvernul Ion Ciubuc, în 1998, prim-viceprim-ministru în guvernul Sturza (1999-2000), Nicolae Andronic a avut amabilitatea să ne acorde un interviu în exclusivitate.
* ”Politicienii pro-occidentali au arătat aroganță față de populație”
– Cum comentați rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova?
- Dacă e să judecăm la rece, pot spune următoarele: cetățenii au mizat foarte mult pe forțele democratice de la Chișinău, care au venit la putere debarcând guvernarea comunistă în 2009. Principalele promisiuni făcute de politicienii pro-occidentali au fost lupta împotriva corupției, reformarea și funcționarea unei justiții independente și apropierea Moldovei de UE. Aceste promisiuni necesitau un comportament adecvat și o mare responsabilitate. Doar că, după câțiva ani de guvernare AIE, puterea a dat dovadă de multă aroganță față de populație, pe fundalul cunoscutei devalizări a mai multor bănci din care a dispărut un miliard de dolari. Sistemul judiciar a fost supus controlului politic. Toate acestea au permis opoziției de stânga să câștige simpatia multor persoane care niciodată nu ar fi votat politicieni cu viziuni pro-Rusia. Or, diferența mare dintre partidele de stânga de pe o parte și alta a Prutului este că cei de la Chișinău au promis o viață mai bună în cadrul Uniunii Euroasiatice și mulți alegători au crezut în aceste gogoașe. Și o altă greșeală a fost făcută de opoziția extraparlamentară pro-UE, Platforma DA și PAS, care l-a invitat la acțiunile de protest pe liderul socialiștilor, Igor Dodon. Lucru care, în viziunea populației, dornice de a debarca actuala guvernare, l-a avantajat pe câștigătorul în alegerile prezidențiale. Victoria lui Dodon nu înseamnă neapărat că toți cei care l-au votat își văd viitorul împreună cu Rusia. Mai degrabă, a fost un vot de blam dat actualilor guvernanți. Tot aici se adaugă și greșelile de ordin tactic, făcute în campania electorală de lidera PAS, Maia Sandu. Ceea ce liniștește opinia publică este faptul că, în Constituție, atribuțiile șefului statului sunt limitate, simbolice, și viitorul președinte nu va putea influența mult situația social-politică și geopolitică a țării.
– Ați făcut parte din Guvernul Sturza. Cum l-ați descrie pe premierul Sturza?
- În 1998, a fost învestit Cabinetul de Miniștri al ADR, condus de Ion Sturza. Acel Guvern a avut succese remarcabile datorită membrilor săi care au fost personalități și profesioniști. Fiecare dintre noi am avut o autonomie destul de mare în îndeplinirea programului guvernamental. Anume în acea perioadă, fiind responsabil de reforma judiciară și de drept, am încercat să consolidăm statul de drept. Am fost și președintele comisiei care a implementat reforma teritorial-administrativă. Pe atunci au fost create județele, în încercarea de a trece la o veritabilă descentralizare a puterii. Dl. Ion Sturza a avut discernământ să nu pună bețe în roate.
* ”Scandalul miliardului de euro i-a discreditat pe cei care au promis eurointegrare”
– Dar pe Dodon, Maia Sandu și Vladimir Plahotniuc?
- Igor Dodon încearcă marea cu degetul. Maia Sandu trebuie să demonstreze că poate fi un lider adevărat, cu o echipă solidă. Vlad Plahotniuc are o misiune foarte dificilă, de a coordona cu succes, până în 2018, activitatea acestei guvernări și, în funcție de rezultatele pe care le va înregistra, va depinde viitorul său.
– Despre scandalul miliardului de dolari furat ce ne puteți spune?
- Ceva mai devreme, am vorbit despre greșelile guvernării, care au dus la discreditarea celor de la putere. Aici pot să mai adaug că, prin diferite acțiuni meschine, mai mult de 50% din afacerile bancare din Republica Moldova au intrat în posesia unor persoane dubioase, apropiate guvernării. Acestea, mână în mână, prin diferite scheme diabolice, au devalizat sistemul bancar. Putem vorbi mult despre consecințele pe care le suportă cetățenii: deprecierea leului moldovenesc, pensiile și salariile mici, lipsa investițiilor străine și adâncirea sărăciei. Toate acestea au dus la discreditarea totală a celor care au promis eurointegrare. Sondajele arată că peste 80% din populație este dezamăgită de actuala guvernare. Oamenii au fost manipulați, dezinformați și lui Igor Dodon i-a reușit să convingă o parte din electori că toate aceste metehne se asociază cu parcursul european promis de demnitarii țării.
– Vlad Filat. Vinovat sau nevinovat?
- Numai judecata poate să dea verdictul, în condițiile când, în Moldova, va funcționa o justiție independentă. Ca politician care l-am respectat pe fostul premier și, împreună cu majoritatea populației, am așteptat de la el o adevărată apropiere a statului de UE, eu sunt de părere că, prin acțiuni și inacțiuni, Vlad Filat a contribuit, și el, la încetinirea parcursului european.
* ”Politica moldovenească este dominată de persoane care bagă milioane de euro în campanie”
– De ce v-ați retras din politică?
- În politică e nevoie de sânge proaspăt. Dar cel mai regretabil este faptul că politica moldovenească rămâne dominată de persoane care bagă în campanie milioane de euro, iar populația încă nu e capabilă să-i taxeze pe acești politicieni.
– Actualmente, unde locuiți și cu ce vă ocupați?
- Sunt trei state pe care le iubesc în aceeași măsură: Moldova, România și Franța. În prezent, prestez servicii de avocatură.
– Unirea României cu Republica Moldova. Un vis realizabil sau doar demagogie politică? În ce condiții se poate realiza unirea?
- E un vis pe care vreau să-l văd realizat, dar, până atunci, recomand tuturor să citească articolele lui Constantin Stere, arhitectul Unirii din 1918.
– În actuala conjunctură politică – Trump președinte SUA, Dodon președinte Republica Moldova -, cum vedeți soarta Basarabiei?
- Soarta Basarabiei nu o decide Trump sau Dodon. Soarta acestui pământ o decidem noi. Doresc României să devină un stat puternic, prosper, fără oameni săraci, cu agricultură și industrie dezvoltată, ceea ce ar servi drept un model pentru partea stângă a Prutului. Doar atunci cei mai mulți dintre concetățenii mei vor înțelege că lucoarea nu vine de la Răsărit.
* ”Îl invit pe Traian Băsescu să stea la mine acasă”
– Traian Băsescu – cetățean al Republicii Moldova. Cu ce ochi vede această situație politicianul Nicolae Andronic? Dar cetățeanul Nicolae Andronic?
– Ca politician, cred că acest curent unionist este folosit de 25 de ani în interesul unora care se văd fie în Parlament, fie cu decorații din partea statului român. Vreau să cred că actuala campanie electorală cu iz unionist a lui Traian Băsescu este mult mai inteligentă. În calitate de cetățean, îl invit pe fostul președinte să stea la mine, atunci când se va afla la Chișinău, pentru că el a declarat că este în căutarea unei case, pe care să o aibă când trece Prutul. Și, dacă ne vom înțelege într-o casă, ne vom putea înțelege și într-o țară.
Ciprian Traian STURZU
P.S.: Interviul a fost realizat înainte de sărbători. Între timp, la începutul acestui an, președintele Igor Dodon a publicat dovada foto că a semnat decretul prin care i se retrage cetățenia moldoveană lui Traian Băsescu, între timp devenit senator al României.