Un număr de 28 de elevi, din anul II-lea, ai Școlii Postliceale Sanitare Piatra-Neamț – calificarea „asistent medical generalist”, beneficiază, prin proiectul ”TOP NURSING SKILLS”, 2016-1-RO01-KA102-024350, de un stagiu de pregătire practică, având durata de cinci săptămâni (200 de ore de învățământ clinic), în cadrul Spitalului San Rafael și la Residencia Luquelara SLU (Los Tulipanes), Granada (Spania).
Participanții au fost selectați, în perioada 20 octombrie – 12 noiembrie 2016, pe baza unei proceduri de selectie care a vizat: cunoștințele de specialitate teoretice și practice, abilități și competențe specifice, cunoștințe de limba engleză, capacitatea de adaptare la situații nou apărute, spiritul de muncă în echipă etc.
Stagiile de mobilitate se desfășoară în două fluxuri, cuprinzând un număr de 14 elevi, în perioadele 16 ianuarie – 17 februarie 2017, respectiv 27 februarie – 30 martie 2017.
Pe fiecare flux de stagiu clinic, cei 14 participanți sunt împărțiți după cum urmează: 8 elevi vor practica la Residencia Luquelara SLU (Los Tulipanes) și 6 elevi la Spitalul San Rafael. Ambele instituții partenere în derularea proiectului au bogată experiență în implementarea unor astfel de proiecte europene.
Plasamentul vizează, în primul rând, competențele elevilor în domeniile: neurologie și nursing specific, gerontologie, geriatrie și nursing specific, psihiatrie și calitatea serviciilor de nursing. Nu în ultimul rând, cei 28 de participanți își vor dezvolta și competențele de comunicare profesională în limbile engleză și spaniolă, competențele inter-culturale și cele de lucru în echipă.
Activitățile practice ale elevilor se vor desfășura sub supravegherea și îndrumarea personalului specializat al spitalului, care va realiza și evaluarea elevilor, competențele dobândite de către aceștia urmând să fie recunoscute și validate prin utilizarea instrumentelor Europass și ECVET. Vor fi recunoscute (echivalate) 200 din cele 984 ore de învățământ clinic prevăzute pentru anul al doilea de studiu, specializarea asistent medical generalist, 5 din cele 18 săptămâni de stagiu clinic.
Fiecare grup de elevi este coordonat și supravegheat de către un tutore de stagiu care va evalua participanții la finele fiecărei săptămâni de practică (evaluarea vizează noile competențe specifice dobândite în domeniile neurologie, gerontologie, geriatrie, calitatea nursingului). Tutorele de stagiu va urmări modul în care practicantul abordează holistic pacientul, aplicându-i acestuia tehnicile de nursing specific și gradul de empatizare cu acesta.
Prin acest proiect, Școala Postliceală Sanitară Piatra-Neamț dorește să răspundă mai multor nevoi, începând cu aceea de a-și adapta oferta educațională la cererea și nevoile existente în sistemul medical din județ, de a furniza pregătire practică la standarde europene și activități interesante în vederea diminuării absenteismului și abandonului.
Aflând-se la prima experiență cu programul Erasmus+ (și la un program european în cei 25 de ani de existență a unității), proiectul constituie o oportunitate pentru Școala Postliceală Sanitară Piatra-Neamț de a dobândi experiență în managementul proiectelor internaționale, care diferă în mod semnificativ de cele implementate la nivel local, regional sau național.
Prin cadrul oferit de Memorandumul de Înțelegere ECVET, se dorește stabilirea unei relații de cooperare pe termen lung între Școala Postliceală Sanitară Piatra-Neamț, Spitalul San Rafael, Residencia Luquelara SLU și întreaga organizație Orden Hospitalaria de San Juan de Dios, care cuprinde și alte unități medicale.
Coordonator de proiect,
Prof. dr. Mihai FLOROAIA
Dintre așteptările participanților la stagiile de mobilitate menționăm:
„Participarea la acest proiect Erasmus+ și efectuarea stagiului clinic la Residencia Luquelara SLU (Los Tulipanes) din Granada- Spania va fi, fără îndoială, cea mai productivă experiență pe care o poate dobândi un elev al Școlii Postliceale Sanitare.
Această experiență îmi va oferi posibilitatea de a intra în contact cu cele mai noi linii terapeutice, cu modul optim de a trata pacienții geriatrici.
Consider că, prin efectuarea stagiului clinic în Spania voi face cunoștință cu adevărate modele de medici, practicieni, ceea ce mă va determina să înțeleg ce înseamnă profesionalismul, onestitatea, și moralitatea în actul medical.
Un alt avantaj al mobilității Erasmus+ este acela de acumulare de experiențe personale foarte valoroase, cum ar fi: integrarea într-un mediu social străin și experiența deosebită de a acționa, decide și trăi pe cont propriu; acumularea de informație, realizarea de contacte cu cadre universitare, informații pe care doresc să le transmit și să le împărtășesc colegilor/profesorilor mei la întoarcerea în țară, respectiv colegilor din cadrul Școlii Postliceale Sanitare Piatra-Neamț.” (Georgiana Chirilă, elevă anul II E1, specialitatea asistent medical generalist).
2 comentarii
Felicitari domnului prof. Mihai Floroaia. Acest OM a inviat la propriu scoala aia (a repus-o in circuit… ca era o mare serparie acolo…)…. la cate a facut domnia sa pentru unitate… toate FELICITARILE!!!!!! Nici in urmatorii 500 de ani nu va mai face nimeni nici macar a suta parte din ceea ce s-a realizat acolo in ultimii 4 ani! Important este sa aiba si cine vedea……
PE VREMEA MEA ,,,,,,SCOLILE DE ASISTENTI SE FACEAU DOAR IN CENTRE UNIVERSITARE (era medicina mica) PROFI DE LA MEDICINA AVEAU ORE LA NOI ! IN ANUL 3 INCEPEAI SA LUCREZI LA TEZA DE STAT ,CAND AM VENIT IN PIATRA (in urma repartitiei conform notei la examenul de stat ) ERAM 5 ASIST CELELALTE CADRE MEDICALE ERAU SURORILE OFICIANTII SI FELCERII . PRIMA REPARTITIE (dupa armata a fost la Pangarati unde nu era medic ) TOT ACOLO ERA SI CASA DE NASTERI ( la Stejaru )