În orașul unde fiecare investiție a municipalității trebuia socotită în funcție de procentul de comisionare, Compania Municipală de Investiții Urban SA a fost un vârf de lance al intereselor necurate de tot felul. Aflată, în acest moment, în situația unui reorganizări judiciare, societatea ascunde o mulțime de secrete murdare, generate de afaceri și mai murdare. Asta fie că e vorba de șpăgi pentru locuri în piață, fie că e vorba de lucrări făcute și nefăcute, dar bine plătite, fie că e vorba de folosirea societății pentru a angaja personal de partid sau piloși de tot felul. În prezent, societatea are un administrator special, în persoana dlui Ștefan Vulpe, adus să salveze compania după ce ea a fost trimisă cu intenție în reorganizare.
Dl Vulpe mărturisește că și pentru el a fost o surpriză când l-a sunat Dragoș Chitic să-l întrebe dacă vrea să accepte această provocare. Probabil, spune el, a contat faptul că a mai făcut expertize pentru primărie și că e un nume cunoscut în domeniu. Susține că singura condiție pe care a pus-o a fost una generală, la care nimeni nu ar avea cum să comenteze: ”Nu mă puneți să fac nicio ilegalitate, că nu fac!”. Dacă este de înțeles cerința administratorului special, mai greu este de rumegat de ce a simțit nevoia de a-și lua această măsură de precauție. Singurul răspuns posibil s-ar putea găsi chiar în istoria CMI Urban și folclorul pornit de la aspectele concrete prezentate de presă, privitoare la afacerile din jurul societății.
* Insolvență degeaba la Urban?
Mesagerul de Neamț a scris de mai multe ori că insolvența Urban a fost o făcătură, care a servit scopurilor politice ale unei clici transpartinice, interesate să ascundă lucruri necurate. Aici s-au rulat bani publici, s-au direcționat contracte spre oameni care cunoșteau exact ce trebuie să facă și în ce procent. Actualul administrator special a spus destul de clar în planul de reorganizare (aprobat în câteva secunde de consilierii locali) că intrarea în insolvență a fost forțată. În discuția purtată zilele trecute, a vrut să fie mai nuanțat, dar a pus punctul pe ”i” fără menajamente: ”Practic, această insolvență se datorează unor neînțelegeri și tărăgănări de evidență contabilă, deci nici măcar de analiză financiară și unor interpretări juridice anormale.
Atâta timp cât primăria este datoare la Urban cu aproximativ 8 milioane de lei, începând cu lucrările de la Sala Polivalentă, cu cele din mall, cu iluminatul public, inclusiv cel de la Văleni, cu lifturile de nu știu unde… Dacă toate aceste investiții ar fi fost decontate la data când trebuia, pentru că existau hotărâri ale consiliului local, dacă proprietarul meu a zis «Fă lucrarea!», și apoi a zis că nu le plătește… Că vezi că nu se poate, atunci este o problemă și puteau fi găsite soluții. Vorbesc de evidență contabilă, pentru că investițiile puteau fi înscrise în capitalul social, se rezolva problema și scăpam de amortismente, de tot”.
Tentația imediată este alăturarea unei alte declarații de-ale sale: ”Situația economico-financiară a Urbanului a ajuns, de la o pierdere de circa 400.000 lei în 2015, la circa 400.000 lei profit în 2016”.
Ca lucrurile să fie clare, vorbim despre profit contabil, dar, totuși, profit. Întrebarea este dacă cei care au girat contabilitatea și departamentul juridic mai sunt în societate. Dacă da, este o problemă, inclusiv pentru dl. Vulpe. Pentru că managerii – care au și ei partea lor de vină că nu au avut tupeul să spună ”Nu” la aberațiile venite din Primărie, adică să-i spună ”Nu” lui Ștefan -au plecat. Cu ceva tinichele financiare pe coadă, dar ,oricum, mult mai mici decât s-ar aștepta lumea.
Indiferent de ce se va întâmpla în viitor, CMI Urban are viitorul legat tot de bugetul local, de unde primește comenzi directe și de unde așteaptă să primească în administrare Piața Centrală. Nu este foarte clar dacă împreună cu administratorul pieții sau fără, dar, oricum, de la acest obiectiv se așteaptă ieșirea din insolvență.
* Piața Centrală nu poate funcționa fără investițiile de la Urban
Când vine vorba despre administrarea pieței Centrale, care, după întârzierile deja consecrate, va fi dată în folosință probabil în prima jumătatea a anului 2017, Ștefan Vulpe pare foarte hotărât, chiar tranșant, semn că a mai discutat problema și că și-a făcut deja și un plan de acțiune. ”Eu cred că suntem îndreptățiți să luăm această piață. Dacă vreți, și pentru că avem experiență în administrarea ei, dar și pentru că cele mai mari pierderi au fost generate de incendiul din piață, care au dus inclusiv la insolvență”.
Când își dă seama că argumentul nu este unul decisiv, administratorul special scoate artileria grea: ”Pe de altă parte, piața nu poate funcționa fără niște investiții ale Urban și, pentru mine, acesta este un punct tare în momentul când vorbesc că vreau să avem administrarea pieței. La Urban este inelarea cu apă și inelarea de la canalizare, care preia tot ce se cheamă piață. Sunt investiții ale Urban și Piața nu poate funcționa fără aceste investiții. Și, dacă tot vorbeam despre niște investiții pe care nu vrea să mi le plătească Primăria, păi puteți fi siguri că, în condițiile în care nu primim banii, nu se deschide piața! Vorbim aici de o valoare de piață de circa 4 milioane lei! Deci, indiferent cine va lua această piață, va trebui să discute și cu noi”. Argumentul este destul de puternic, mai ales ținând cont că societatea e în insolvență, are administrator special și lichidator, care nu pot fi foarte ușor impresionați de consilieri locali sau executivul primăriei. Dacă nu vor. Dacă vor, este altceva, se găsesc soluții.
Planurile administratorului special par a fi extreme: ”Eu vreau să fac acest contract, de administrare a pieții. Eu vreau să merg cinstit, onest, cu o redevență corectă, 5, 7 sau 10 %, nu știu încă, trebuie să-mi închei socotelile, dar vreau să particip și sunt atât de hotărât, încât fie iau piața, fie primesc banii pe investițiile de acolo – de la primărie sau de la cine câștigă, nu știu de la cine -, fie plec! Deci, nu cumva să credeți că glumesc! Această piață sau banii de la această piață pe investițiile Urbanului mă ajută să ies din insolvență! Vom vedea ce vom face pe viitor, poate la anul voi fi în stare să plătesc dublu. Eu vă spun care sunt condițiile de azi”. O declarație fermă, chiar războinică a șefului de la Urban.
Oricum, în acest moment, se fac planuri de viitor cu piața, s-au primit cereri de la cei care vor să vândă în piață, deci de la entități comerciale, nu de la producători. Dl. Vulpe s-a gândit deja la criterii de selecție, la modul cum vor fi adjudecate spațiile din viitoarea piață: ”Facem niște criterii de selecție, le comunicăm în presă. Apoi facem o comisie de licitație cu strigare, cu oameni de la Urban, de la Primărie, cu oameni de la partidele politice și un reprezentant al comercianților, fără drept de vot. Vreau transparență totală”.
Deocamdată, nu se știe exact cum vor fi atrași adevărații producători, care nu pot face față mafiei care stăpânește zona, indiferent de cine este managerul Urban. Nu se știe încă – sau nu se spune – dacă spațiile unde acum sunt tarabe vor fi, și ele, închiriate sau dacă se va mări parcarea. ”Este o problemă serioasă cu parcarea. Ideal ar fi fost ca actualul mall să fi fost făcut parcare supraetajată, ar fi rezolvat multe probleme”, este părerea dlui Vulpe.
* Starea piețelor de cartier la Piatra Neamț
Discuția cu administratorul special al CMI Urban nu putea ocoli nici piețele de cartier, lăsate în paragină și neglijate, în timp ce, în jurul lor, pe un vad format, au înflorit alte societăți care nu au probleme.
Am aflat că Piața Bistrița este pe profit – nu mare, pe la 4% -, dar cam o treime din spații sunt neocupate. De ce? Poate pentru că ”Aici sunt necesare investiții pentru acoperiș, instalația electrică este veche”, deci nu sunt condiții cu mult diferite de ce există acum în Piața Centrală.
Frig și mizerie sunt și condițiile din Piața Dărmănești. Aici, vorba dlui Vulpe, este nevoie de o igienizare totală, pentru că, acum, spațiul arată dezolant, chiar dacă s-a refăcut instalația electrică. Aici nu se poate vorbi despre profit, în condițiile în care există multe spații neînchiriate, este frig, bate vântul (la propriu), în vreme ce, pe un teren de alături, vândut anterior de cei de la Urban, toate merg bine și fără griji. Cei care au aprobat vânzarea sunt, și ei, bine mersi, semn că au știut exact ce au de făcut.
Cât privește Piața Mărăței, cu ce a fost și nu mai este, administratorul special nu poate spune decât că… nu are soluții. El vorbește despre pierderea clienților, dar nu amintește – evident că nici nu avea de unde să știe – despre dezinteresul conducerilor de la Urban, despre găurile generate de chiriașii piloși și despre crâșmele care au pus stăpânire pe zonă și care plătesc chirie la… Urban, asta după ce Primăria le-a luat piața, prin hotărâre a consiliului local, dar acțiunea nu a fost niciodată finalizată. Adică, un fel de chestiune similară cu cea reclamată de dl. Vulpe, cu ”tărăgăneli de evidență contabilă, și interpretări juridice anormale”. Probabil că, în acest caz, sunt alte explicații, mai laxe.
Planuri de revigorare nu se prea întrevăd. Se vorbește despre atragerea producătorilor cu produse ecologice, care să poată proba proveniența mărfii, dar numai se vorbește, fără un plan concret și coerent.
Concluzia este destul de simplă. Totul la CMI Urban se învârte în jurul Pieței Centrale și Primăriei, care comandă lucrări pe spațiile verzi. Lipsesc planurile adevărate, care să facă piețele atractive, unde oamenii să meargă cu plăcere și interes. Nimeni nu este interesat să cumpere din piață banane și mandarine, căciuli sau șosete. Iar ideea că, fără tarabe cu mici, în piață nu merge activitatea trebuie urgent abandonată, chiar dacă există multe feline care trăiesc de pe urma acestora.
Valentin BĂLĂNESCU