În seara de 21 decembrie 1950, a plecat de la Piatra Neamț spre Stejaru primul tren pe calea ferată nou construită. La inaugurare, au participat, pe lângă constructorii căii ferate, delegații de muncitori de pe șantierul Hidrocentralei ”V.I. Lenin” și de la Combinatul Forestier Vaduri.
«Sala cantinei din sectorul 5 Pângărați era plină. După deschiderea festivității, făcută de tov. Pincenco – secretar al sindicatului – a vorbit tovarășul Crăciun Gheorghe, președintele Sfatului Popular al raionului, felicitând pe muncitorii de pe șantier pentru frumoasa lor realizare. Directorul Întreprinderilor de Construcții Feroviare Piatra Neamț, tovarășul Baicu a arătat că angajamentul luat cu 8 luni înainte a fost adus la îndeplinire; cu toate greutățile întâmpinate, porțiunea de cale ferată Piatra Neamț-Stejaru a fost terminată în cinstea zilei de naștere a tovarășului Stalin.
Deși lucrarea a fost deosebit de grea, necesitând deplasarea a cca. 400.000 de mc pământ și pietriș și construirea câtorva poduri, podețe și stații, muncitorii și tehnicienii, folosind experiența câștigată pe șantierul Salva-Vișeu, au muncit cu mult avânt și astăzi sărbătoresc prima lor victorie pe acest șantier. În numele tuturor constructorilor, tov. Baicu și-a luat angajamentul ca la următoarea aniversare a tovarășului Stalin, calea ferată să fie prelungită până sus la Barajul de pe Bistrița».
Ca o recompensă a eforturilor deosebite depuse de muncitorii de pe Șantierul 5 Pângărați – Zoican Mitică, Popa P., Apostolescu I., Helchianu Romulus, Sofian Nistor, Șiser Robert – aceștia au primit drapelul producției.
După cuvântarea lui Balaș Baltagiu, prim-secretarul Raionului PMR Piatra Neamț, festivitatea s-a încheiat cu un spectacol susținut de Ansamblul popular de muzică al orașului și de echipa artistică a Școlii Pedagogice de Fete. (Flacăra, 30 decembrie 1950)
Ana MOISE