Banii pe care autoritățile publice îi dau organizațiilor nonguvernamentale au devenit, în ultimii ani, o competiție a celor care au găsit un prilej de a mai sifona bani publici pentru mici interese private. Exemple avem nenumărate și, din păcate, proiectele cu adevărat semnificative pentru comunitate sunt foarte puține. La Piatra Neamț, de exemplu, există un regulament, din anul 2008, și, de atunci, în numele finanțărilor nerambursabile și pentru propășirea ONG-urilor bugetivore, an de an s-au dat bani cu nemiluita către tot felul de entități. Caimacul l-au luat activitățile sportive, în special fotbalul. Asta a durat cât timp Gheorghe Ștefan a avut puterea de a-și impune voința. Dacă banii ar fi fost cheltuiți chiar pentru fotbal ar fi fost bine; din păcate, din ei s-au înfruptat niște șmecheri, care nu s-au mulțumit cu miliardele de la Primărie și au mai decontat o dată banii la Consiliul Județean. Fraudă curată, pe bani publici, bine ascunsă acum… Finanțările au continuat și după, pe așa-zisa alocare de fonduri nerambursabile. În ultimul timp, sportul a trecut pe plan secund, dar au apărut o sumedenie de asociații, cu proiecte de multe ori fanteziste, care, chipurile, ar promova muncipiul, prin tot felul de mijloace. De ce nu se impun niște teme, care să reprezinte cu adevărat necesități pentru comunitatate, dacă tot se cheltuiesc niște bani, deloc puțini? Am încercat să aflăm câte ceva pe acest subiect în ultima parte a dialogului cu Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț.
– Să trecem la un alt capitol. Există, în acest moment, o modă, legală, aceea ca instituții administrative, gen Consiliul Local, Consiliul Județean, să acorde bani, sume nerambursabile, pentru societatea civilă, asociații, ONG-uri etc. Cum vi se pare dvs., ca ordonator principal de credite, această prevedere? Pe lângă faptul că ea poate fi benefică în sine, nu cumva este și foarte permisivă? Se aprobă proiecte, care îndeplinesc niște criterii, ale unei comisii care, de cele mai multe ori, este aleasă politic, tot dintre consilieri locali, iar beneficiul pentru comunitate se rezumă la trei bannere, două mape și două întâlniri cu niște copii, adunați de la un liceu, într-o oră a unui profesor care este parte în proiect. Am dat un exemplu cu școlile, dar mai sunt și altele, gen concurs de înot cu deconturi la Constanța și probele în Piatra Neamț. Și e obligatoriu să fie luate în calcul deconturile, pentru că, aparent, sunt legale. Nu cumva e o marjă prea mare?
- Da, e un subiect interesant și eu am să vă spun ce am făcut noi în sensul celor pe care le-ați afirmat și care, mare parte din ele, sunt adevărate, fără a generaliza…
– Nu generalizăm. Sunt proiecte pe care le cunosc și pe care le-am publicat, le-am promovat, care sunt OK. Dar sunt multe care vin așa… ”aprobă-mi și mie proiectul ăsta, că eu o să am grijă să fac asta”. E un lucru cunoscut.
- La Consiliul Local, eu vă garantez că lucrul acesta nu se mai întâmplă. Și am să vă spun de ce. O dată, pentru că am stabilit să organizăm patru sesiuni de finanțare trimestriale în fiecare an. Adică fiecare ONG trebuie să știe foarte clar că poate obține cofinanțare doar în cazul acestor patru sesiuni. Erau cazuri când venea cu o zi înainte de ședința de Consiliu, agitat. Și, atunci, am eliminat acest lucru. Toată lumea trebuie să știe că sunt patru sesiuni de finanțare și să depună proiecte în cadrul acelor sesiuni. Doi: suma alocată – n-am o situație acum, dar, din ceea ce cunosc -, a scăzut considerabil, de la an la an. Pe vremea când se finanța clubul Ceahlăul, dacă vă amintiți, acum cred că suntem la aproximativ 15% din banii care se alocau în acea perioadă, pentru toate aceste proiecte finanțate. Eu am avut o întâlnire, și la începutul anului trecut, și la începutul anului acesta, cu ONG-urile care solicită finanțări de la Primărie, în care am stabilit și le-am comunicat aceste decizii, ale noastre, modul în care vom lucra. Și am spus foarte clar acolo faptul că ne dorim să finanțăm doar proiectele care sunt benefice pentru comunitate. Adică eu trebuie să văd că acei bani care au ajuns la un ONG au și un efect benefic asupra comunității. Am rugat și consilierii locali care fac parte din comisie să analizeze cu mare atenție ce proiecte finanțăm și, totodată, să solicite, la finalizarea proiectului, un raport despre activitatea desfășurată acolo.
Legat de partea de finanțare, aici apare un element foarte interesant și, dacă mai e vreo instituție publică care greșește, eu îi atrag atenția, că s-ar putea să aibă o problemă. Ultimele controale ale Curții de Conturi au intrat în amănunt în această problemă și iată că vine în sprijinul a ceea ce spuneați și îmi doresc și eu. Au fost situații în care Curtea de Conturi a imputat și a solicitat restituirea banilor, pe anumite deconturi care nu corespundeau prevederilor legale. În primul rând, nu poți să decontezi o factură dinaintea finanțării evenimentului, lucru care elimină ceea ce spuneați, că evenimentul e în decembrie și factura este din iunie. Nu poți să decontezi o factură care nu are legătură cu evenimentul respectiv. Mai mult decât atât, s-a intrat în detaliu și s-a menționat că pot fi decontate doar cheltuieli care au fost solicitate a fi finanțate în proiectul respectiv și nu altceva. De asta cred că, din acest punct de vedere, lucrurile sunt foarte clare, pentru Primăria Piatra Neamț cel puțin. Nu știu cum este la celelalte instituții. Noi avem un buget stabilit pentru acest an, care va fi la nivelul bugetului de anul trecut. Sunt câteva activități pe care ne dorim să le finanțăm, pentru că vreau să susținem sportul din Piatra Neamț, atât cât mai este el, că nu se află într-o situație fericită. Și vrem să susținem activități din toată paleta de activități pe care ONG-urile le desfășoară.
– Mi-am pus de foarte multe ori întrebarea de ce nu am văzut școli, care au, fiecare, cel puțin o asociație sportivă și care să vină cu un proiect de finanțare pentru dotarea asociației cu materiale sportive sau pentru competiții școlare. E nevoie de mingi, rachete, plase de tenis, mese de tenis de masă etc. Mai sunt și alte asemenea asociații. Dacă mă gândesc bine, și o asociație de proprietari ar putea să solicite finanțare, dacă are un proiect benefic pentru zona respectivă. Nu înțeleg de ce aceste lucruri nu se întâmplă.
- Este exact ceea ce vă spuneam și am accentuat la discuția de anul acesta cu ONG-urile. Finanțăm proiecte care vin în sprijinul administrației locale, care vin în completarea sau rezolvă unele nevoi din comunitatea noastră. Exact ceea ce spuneați: dotări acolo unde este necesar. De ce să aruncăm banii? Avem nevoie de sprijin din partea societății civile pe zona de educație. Dacă reușim să intervenim eficient în zona de educație, putem preveni unele aspecte neplăcute sau care generează costuri în acest oraș: abandonul școlar, cerșetoria, violența domestică, distrugerea bunurilor publice. Exact asta le-am spus că aștept de la ei, să vină cu proiecte care să meargă în zona educației, care să rezolve niște probleme ale comunității cu care ne confruntăm. Decât să cheltuim bani pe poliție locală care să gestioneze aceste lucruri, haideți, mai bine, să educăm populația, să respecte regulile de comportament, să nu distrugă domeniul public, să nu practice acțiuni de cerșetorie, să nu se ducă în zona consumului de alcool sau consumului de droguri, să prevenim abandonul școlar. Sunt foarte multe lucruri în comunitate care ar putea fi rezolvate și prin aceste parteneriate cu ONG-urile.
* În atenția directorilor de școli
Există posibilitatea accesării unor astfel de finanțări nerambursabile, pe proiecte mici, dar care pot aduce unităților de învățământ beneficii, de la imagine până la dotare, făcând abstracție de diplomele care pot fi atârnate la dosarele pentru salarii de merit. Competiții școlare de șah, tenis de masă, tenis de câmp, minifotbal, baschet, toate pot fi finanțate dacă se face un simplu proiect. De asemenea, pot fi finanțate concursuri de cultură generală, pe teme privind orașul, județul, care să și contribuie în mod real la promovarea acestuia.
Dacă asemenea proiecte vor veni, va scădea procentul proiectelor aprobate cu ordin de la partid și toată lumea va avea de câștigat.
Mesagerul de Neamț va acorda tot sprijinul pentru promovarea unor asemenea proiecte, care ar face cu adevărat bine comunității nemțene.
Valentin BĂLĂNESCU
2 comentarii
O observatie importanta.
Si exemplele indicate, mai sus, ca fiind finantate in trecut, dar si exemplele pe care le propune Mesagerul (competitii, concursuri) sunt ‘evenimente’. Dar un proiect este “un demers temporar având ca scop crearea unui produs, serviciu sau rezultat distinct” (Project Management Institute). Aceasta este si acceptiunea pe baza careia lucreaza orice finantator intra-/transnational.
Diferenta e cruciala. Proiectul presupune un complex de actiuni care genereaza, prin acumulare, un produs tangibil – conceput astfel incat acesta sa se poata dezvolta in continuare, dupa incheierea proiectului. Prin constrast, ‘evenimentul’ (sau ‘activitatea’) este punctual – se face ceva pentru pregatirea sa, aceasta are loc intr-o zi sau in 7 zile, dupa care toata lumea pleaca acasa si se reintaneste peste un an – si anume, cand se obtine o noua finantare.
In Piatra / Neamt se finanteaza aproape exclusiv ‘evenimente’. Asta nu e ok, din doua puncte de vedere. Intai si-ntai, nu exista continuitate – doar o periodicitate (care depinde, de regula, de o noua finantare). Apoi, conceperea unui asa-zis ‘proiect’ in acest fel ii dezavantajeaza pe constantii finantati de la bugetul local atunci cand acestia isi incearca norocul la orice finantator necontrolat politic care-si are sediul central dincolo de Costisa…
Foarte buna observația