Dacă vreți să cunoașteți o parte din istoria veche a locuitorilor acestor meleaguri, vă invităm la Muzeul de Istorie din Piatra Neamț. „Ciocnirea civilizațiilor. Războaiele daco-romane” sunt prezentate de specialiștii de la Alba Iulia, Iași și Piatra Neamț în 10 diorame. Amănuntele, dar mai ales răbdarea de care au dat dovadă realizatorii acestor exponate sunt demne de apreciat. Vernisajul expoziției a reunit numeroși elevi de la școlile din municipiul Piatra Neamț, chiar dacă acum sunt în vacanță, dar și iubitori ai istoriei și culturii.
Directorul Complexului Muzeal Județean Neamț, Iulian Ghercă, susține că „aceasta este a doua expoziție temporară deschisă de la începutul anului. Mulțumesc în mod deosebit colegilor de la Iași și Alba Iulia, dar și colegilor de la Piatra Neamț și Roman care au făcut posibilă această acțiune. Expoziția este deschisă până la sfârșitul lunii martie, iar prețul unui bilet este de 2 lei”.
Proiectul expozițional presupune colaborarea Complexului Muzeal Județean Neamț cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și Asociația de Modelism Alba. Reprezentantul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Liviu Zgârciu, susține că unele machete au fost realizate în 4-5 luni. “În total sunt 12 machete, însă am reușit să expunem doar 10. Din cauza transpotului nu am reușit să le refacem pe toate. Urmărind aceste diorame veți vedea episoade din viața reală a dacilor și romanilor de acum 2000 de ani”, a explicat Liviu Zgârciu.
Și autoritățile județene și locale sunt încântate de inițiativa istoricilor nemțeni. Laurențiu Dulamă, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, consideră că “inspirația prea mare pentru ceea ce se întâmplă acum și nu vreau să fac nici un fel de aluzie, dar ciocnirea civilizațiilor cred că este o expoziție de real prezent, în România, în actuala conjunctură”.
Nici primarul municipiului Piatra Neamț nu s-a lăsat mai prejos, lăudând initiativa muzeografilor nemțeni. “Vreau să remarc faptul că, iată, Complexul Muzeal Județean are inițiative demne de laudă, care corespund și dorinței municipalității de a organiza cât mai multe evenimente în Piatra Neamț. Mă bucur de faptul că văd elevi, deoarece ei sunt chiar în etapa vieții în care învăță istoria poporului roman. O demonstrație practică, ca cea de la muzeul de istorie, îi ajută să înțeleagă mai bine de unde vine poporul român”
În expoziție sunt incluse si obiecte provenite din cetatea dacică de la Brad, comuna Negri, județul Bacău, cunoscută în antichitate sub numele de Zargidava. Obiectele de ceramică se află în patrimoniul Muzeului de Istorie Roman. (Gianina BUFTEA)