Municipiul Roman este, de câteva zile, parte într-un program din categoria energiei durabile. Administrația publică locală estimează că, drept urmare a participării la acest program, în oraș se vor face – în anii următori – investiții semnificative în clădirile de locuințe în scopul creșterii eficienței energetice a clădirilor. Principala consecință a acestor investiții ar putea fi scăderea costurilor cu utilitățile ale romașcanilor. Programul include două proiecte transnaționale, implementate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, din domeniul energiei durabile, “Empowering” și “Enerselves”. S-a semnat deja acordul pentru înființarea Grupului Local pentru Energie Durabilă în Regiunea Nord-Est pentru implementarea proiectului “Sprijinirea autorităților publice locale să elaboreze strategii integrate în domeniul energiei durabile – Empowering”. Proiectul este parte din programul pentru cercetare și inovare “Orizont 2020”.
“Al doilea acord de parteneriat s-a semnat în cadrul proiectului «Enerselves», care vizează autonomia energetică a clădirilor, finanțat prin programul de cooperare inter-regională «Interreg Europe». În acest proiect se urmărește implementarea de măsuri de asigurare a autonomiei energetice și creșterea eficienței energetice a clădirilor de locuit, a celor publice și a sistemelor de iluminat public, prin utilizarea de fonduri europene nerambursabile”, a declarat primarul Lucian Micu.
În acest al doilea proiect, Agenția de Dezvoltare Nord-Est Roman este parteneră cu agenții locale similare din Suedia, Polonia, Malta, Italia și Spania. Liderul acestui proiect este Agenția pentru Energie a Regiunii Extremadura din Spania. (D.A.)