Pirateria la Târgu Neamț a devenit, odată cu timpul, o problemă tot mai acută pentru taximetriștii din Târgu Neamț. Cei care își desfășoară activitatea legal sunt de-a dreptul revoltați de ceilalți, care lucrează ilegal, le fură clienții, ba, de multe ori, îi mai și amenință pe cei care sunt în regulă cu toate. Mai mulți taximetriști s-au decis să ceară public sprijin, în ideea ca, măcar așa, autoritățile locale să ia măsuri.
* Pirați de toate soiurile
Constantin Ilieș, liderul Sindicatului Taximetriștilor Ozana din Târgu Neamț, este cel care vorbește, supărat, de ce îi macină, pe el și pe colegii săi de bună credință.
”Suntem nemulțumiți cu privire la locurile de parcare destinate taximetriștilor, care sunt mutate periodic, chiar dacă s-a dat o hotărâre a Consiliului Local. O altă mare nemulțumire a noastră este acest fenomen al pirateriei pe taxi. Noi facem taximetrie legal, iar alții fac piraterie chiar lângă noi. Am făcut sesizări la organele locale, județene, pentru a se lua măsuri și nu s-a schimbat nimic. Am fost și la primărie, și la Poliție. Am discutat și în Comisia de Siguranță a Circulației de la primărie, dar ni s-a spus că implică multe costuri să urmărești pirații și să-i filmezi. Cică ar fi lege doar pentru persoanele juridice, nu și pentru cele fizice. Au făcut două controale, mai demult, pentru a prinde taximetriștii care fac piraterie, apoi s-au oprit. Există cetățeni care nu au autorizație pentru taxi și fac piraterie. Însă, recunosc, există și printre noi taximetriști care nu au autorizație și fac taximetrie la negru. Au autorizația de la ANAF suspendată și plătesc doar locul de parcare. Ei stau cu taxi-ul și în parcarea de la Adormire, și la Central. O altă problemă cu care ne confruntăm este că ne sunt ocupate locurile de parcare special amenajate pentru taxi. Ne sunt ocupate de șoferi din oraș și din alte comune, limitrofe, iar noi nu avem unde să parcăm taxi-ul. Este o hotărâre a Consiliului Local care spune se blochează roțile celor care parchează pe locurile noastre, pentru taxi, dar nu a fost blocată nicio mașină până acum. Eu plătesc 70 de euro anual la primărie pentru acest loc de parcare. Sunt mașini de taxi de la Răucești care vin și parchează în spate la Piață, cu toate că, legal, nu au voie. Ei au loc de parcare doar la Răucești și au voie doar să ia clientul din comună, să-l aducă la oraș, apoi să se întoarcă în comună. Dar ei stau pe locul de parcare plătit de noi! Dorim ca autoritățile să facă controale. Poliția, primăria și Poliția Locală să ia măsuri, că doar pentru aia plătim taxe și impozite”.
* Piraterie la drumul mare, dar și la cele mici
Un alt taximetrist atinge subiectul, periculos, al amenințărilor pe care le primesc cei în regulă, de la pirați, dar și de la ceilalți șoferi care parchează pe locurile special destinate taxiurilor. Ionel Cucoș nu doar povestește, dar are și o filmare ca să demonstreze asta. Filmulețul arată un incident în care un polițist local, încercând să legitimeze un șofer parcat pe un loc de taxi, a fost lovit cu botul mașinii și, ca urmare, s-a ales cu fractură la picior.
”În față la Peco MOL, există piraterie la drumul mare. Acolo, sunt, zilnic, cel puțin șase-șapte mașini pirat, care fac curse spre Grumăzești și Piatra Neamț. Cei care fac curse spre Răucești la negru stau în spatele Pieței. Sunt doi care stau și vizavi de stația noastră de la Unirea. Acum ceva timp, mi-au luat clientul de la portieră. Ne amenință că ne lasă fără permise. Nu-i zi să nu primim amenințări de la cei care parchează pe locurile noastre! Le explic frumos să nu parcheze pe locul nostru de muncă, că plătim pentru acest loc, iar ei ne amenință. Am fost chemați și la Poliție pentru asta! În orașul ăsta, toți sunt cu relații și pile și, probabil, se cunosc cu polițiștii și nu pățesc nimic. Acum vreo trei săptămâni, un domn de la Poliția Locală a fost călcat cu mașina și a avut fractură la picior. El și cu alți colegi de la Poliția Locală i-au cerut actele unui șofer care a parcat pe locul nostru de taxi. Șoferul a accelerat și l-a izbit, în timp ce-și nota numărul de la mașină. Acum polițistul local, Ștefan David, are piciorul în ghips”, povestește Ionel Cucoș
”Vin clienți la frizeria de lângă stația noastră de taxi și își parchează mașina pe locurile noastre. Stau câte jumătate de oră la frizeri, lăsându-ne pe noi fără loc de parcare. E corect așa?”, întreabă, evident retoric, un alt taximetrist.
* Necazuri și cheltuieli, toate foarte mari
La sugestia lor, am mers în zonele menționate de taximetriști, ca să-i vedem pe ”ilegaliști” și, eventual, să-i prindem în flagrant. Prima oprire a fost în spatele Pieței. O mașină, inscripționată cu Taxi și cu autorizație doar pentru Răucești, era parcată pe locurile destinate taximetriștilor din oraș. Șoferul, altfel bine mersi, aștepta clienți. Întrebat fiind, s-a grăbit să se disculpe: ”Acum am oprit. Vroiam să merg să beau o cafea și apoi să plec”.
Între timp, apare un alt taximetrist din oraș, la fel de supărat: ”Numai din cartierul Cărpiniș vin, zilnic, zece mașini în oraș și fac piraterie pe taxi. E un cartier de țigani. Ne iau clienții din fața noastră. Eu, marți, trebuie să merg la primărie, să plătesc 23 de milioane (lei vechi – n.red.) taxe și impozite pe taxi-ul cu care îmi câștig pâinea. 300 lei plătesc parcarea de aici, din spatele Pieței, 180 lei parcarea în oraș. Nimeni nu ia nicio măsură. Eu, dacă mă duc în Cărpiniș, risc să-mi fie spart parbrizul de către țigani. Am vorbit cu domnul polițist Sava și nu s-a făcut nimic până acum. Anual, mă costă psihologicul 100 lei, fișa medicală 200 lei, metrologia 150 lei, plus 16% din profit la stat”, spune Vasile Dulamă.
A doua oprire, în fața benzinăriei MOL, a fost mai rodnică: un șofer acostează două persoane care stau la ”ia-mă nene”. Luat la întrebări de Constantin Ilieș, șoferul s-a dovedit hotărât: ”Ce aveți, bă, cu mine? Sunt două vecine de ale mele și le duc acasă! Poate sun la 112, că vă luați de oameni pe stradă!”
* Primăria n-are competențe, dar promite că se va implica
Din punctul de vedere al Primăriei Târgu Neamț, exprimat de viceprimarul Vasile Apopei, fenomenul este cunoscut, arhicunoscut și recunoscut, dar ”nu intră în atribuțiile administrației locale să aplice amenzi și sancțiuni”.
”Primăria cunoaște situația taximetriștilor care nu au autorizație și fac evaziune fiscală. Noi am propus taximetriștilor care-și desfășoară activitatea legal să afișăm un panou, în stațiile de taxi, cu mașinile care sunt autorizate de Primărie. Ar fi mult mai ușor și pentru cei care fac controale să depisteze cine e legal și cine face piraterie. Apoi, va trebui să mai organizăm o serie de controale inopinate, în colaborare cu Poliția Națională, pe timpul zilei, dar și pe timpul nopții. Iar atunci când sesizează taximetriști care fac piraterie să meargă și să facă plângere sau sesizare la Poliția Națională. Nu este de competența noastră să dăm amenzi și să aplicăm sancțiuni”.
Acestea fiind datele problemei, rămâne doar ca autoritățile competente, că o fi Poliția, că o fi ANAF-ul, că o fi cine-o fi, să-și facă datoria mai cu sârg decât până acum. Între timp, taximetriștii autorizați vor continua să-și plătească dările pe care le au de plătit, iar pirații vor continua să nu.
Ciprian Traian STURZU
5 comentarii
s.a mutat gherasim in stanca :)))) de cand e aia vecina lui?
Problema nu e numai cu autorizatiile,unii taximetristi pleaca din statii fara sa porneasca taximetrul.
Aia de la piata au aglomerat intersectia si parcheaza pe unde vreau.Politia locala trece vede si nu face nimic.
Domnu george eu sunt un simplu client si am vz in multe cauze care multi oameni vin la piata vin unirea si le ocupa locurile de parcare pe care platesc dumneavoastra nu aveti de unde sa stiti nu comentati dak nu vedeti multumesc
Ar trebui sa incercam sa facem toti la negru ca numai asa ar fi multumiti si clientii si practicantii.Parca daca am plati impozite la stat,statul ce ar face cu ele?Ca nu e transparenta in tara asta,deci si statul lucreaza tot la negru…