Săptămâna viitoare se decide soarta clădirilor vechi de la Spitalul Județean. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț va lua o decizie, până atunci, în legătură cu clădirile cu risc seismic din curtea Spitalului Județean de Urgențe Piatra Neamț. Este vorba despre Pavilionul de Boli Interne (așa-numitul spital vechi) și clădirea unde funcționează Oncologia.
Potrivit managerului Liviu Negelschi, CJSU va trebui să întocmească ”o notă conceptuală” pe care să o înainteze Guvernului. În ea, se va regăsi una din cele două propuneri: fie demolarea clădirilor vechi, fie consolidarea lor.
”Cele două clădiri vor fi tratate diferit. Spre exemplu, clădirea unde funcționează Oncologia nu este la fel de înaltă ca Pavilionul de la Boli Interne, iar de-a lungul timpului a mai beneficiat de o serie de consolidări”, a precizat Negelschi.
Varianta cea mai probabilă care se conturează este că se va cere demolarea Pavilionului de Boli Interne. De altfel, discuții pe marginea ridicării unei noi clădiri în locul celei vechi au fost purtate deja. Noua aripă a spitalului ar putea funcționa în spatele Pavilionului Chirurgical.
Potrivit unei expertize din 2014, de 3B PROJECT SRL, demolarea Pavilionului Boli Interne și ridicarea altuia ar costa cam 24 de milioane de lei. De altfel, aceiași experți au ajuns la concluzia că ar fi recomandată ”demolarea clădirii existente și reorganizarea structurală a activității spitalicești din cadrul Spitalului Județean”, asta în condițiile în care ”probabil consolidarea clădirii existente are o valoare mai mare decât a unei clădiri noi, din cauza exigențelor de calitate minime ce se impun”.
Mai mult, dăinuirea clădiri vechi pune în pericol obținerea unei noi acreditări, programată pentru 2020, în condițiile în care siguranța pacienților, a personalului angajat, dar și a aparținătorilor este pusă în pericol. În adresa Spitalului Județean, trimisă Prefecturii și Consiliului Județean, se menționează că, din 2007 și până în prezent, nu s-a efectuat nicio lucrare de consolidare, recomandată ca alternativă de experți. (T. Marian)