Au trecut multe luni de la alegeri și lucrurile încă nu sunt așezate în județul Neamț. Mai ales la Piatra Neamț, oraș plin de datorii, dar cu șansa fondurilor europene, pe programele de dezvoltare urbană, dar nu numai, programe la care, de exemplu, județul nu poate intra decât ca partener, iar municipiul poate accesa peste 30.000.000 de euro.
Ei bine, aici pare să fie mărul discordiei între majoritatea PSD-ALDE-PMP și primarul PNL Dragoș Chitic, în condițiile în care despre un partid numit PNL nu mai putem vorbi în Neamț. Bine, după cum se prefigurează, nici majoritatea PSD-ALDE-PMP nu va mai putea fi denumită astfel, fiindcă au apărut… nepotriviri de caracter, din acelea care duc la divorțuri.
Mai nou, în interiorul coaliției, consilierii locali ai PMP și ALDE nu înțeleg de ce (li) se condiționează votul de direcționarea (în proporție covârșitoare) banilor spre societatea Troleibuzul (cu acționar majoritar Consiliul Județean) și sunt amenințați că, dacă nu se votează bugetul în această formă, proiectul va pica și banii vor pleca spre alte zări.
Sub protecția anonimatului, consilieri locali ne-au transmis că nu înțeleg de ce au fost chemați la ordin de persoane care nu au nicio calitate în privința bugetului municipiului și care le-ar fi spus că este necesar să se dea mai mulți bani pentru un proiect în centrul căruia se află Troleibuzul (discuțiile au fost făcute pentru 11 milioane de euro, acum s-ar dori cel puțin dublu!), altfel banii se vor pierde.
Dacă aceste discuții sunt adevărate – și nu avem motive să credem că nu sunt -, avem două aspecte importante de discutat. Unul necesită o dezbatere publică, la vedere, pe toate proiectele de dezvoltare urbană ale Primăriei, pentru că vorbim despre 3,6 milioane de euro. Pietrenii ar trebui să știe exact ce se propune, nu să fie la cheremul unor consultanți, interesați și fără niciun fel de responsabilități locale. Este vina Primăriei că nu vorbește clar despre aceste lucruri, preferând negocieri pe sume și, eventual, diverse trocuri.
Clar, este bine să se dezvolte Troleibuzul, dar e singura necesitate a orașului? Sau vorbim doar despre o modalitate de a transfera fonduri spre un alt centru de decizie în cheltuirea banilor? Dacă citim în felul acesta situația, atunci vedem de ce s-a încercat lovitura de la Urbtrans, de ce s-au schimbat strategiile peste noapte la Consiliul Județean în privința banilor pentru Troleibuzul și de ce trebuia transferată directoarea de la Troleibuzul. Impresia este că un strateg, fără imaginație și cunoștințe, face un joc extrem de periculos. Pentru toți cei implicați.
Al doilea aspect se referă la modalitatea de a folosi influența politică în adminstrație. Consilierii locali sunt, practic, șantajați ( acesta vine câteodată din două direcții) cu ridicarea sprijinului politic dacă nu execută ordine de partid care contravin convingerilor proprii și, consideră ei, necesităților orașului. Dacă acest lucru se întâmplă din cauza banilor care trebuie manevrați cu dedicație, atunci deja vorbim despre alte aspecte, care țin nu neapărat de viața de partid, cât de aspecte penale.
Rămâne de văzut dacă aceștia vor avea curajul să-și susțină public pozițiile și cum vor decurge lucrurile în continuare. Spuneam deja, miza nu o reprezintă decât banii europeni și cine îi va gestiona.
Valentin Bălănescu