La 28 de ani de la lovitura de stat a grupării comunist-reformatoare a lui Ion Iliescu, o privire în urmă, spre ce s-a întâmplat în Neamț înainte de decembrie 1918, este, în mod sigur, plină de învățăminte. Lucrările ultimei Conferințe a Organizației Județene de Partid Neamț, desfășurate la începutul lunii noiembrie 1989, au fost ultima zvâcnire organizatorică a comuniștilor locali. Asta nu înseamnă că ei au dispărut. La unii a funcționat cameleonismul specific activiștilor de partid, la alții valoarea organizatorică și pe foarte mulți îi regăsim cocoțați pe funcții în doua ordine democratică sau, de multe ori oameni de afaceri de succes.
”Manifestare a unității comuniștilor, a tuturor oamenilor muncii din județ, în jurul partidului, al secretarului său general, tovarășul Nicolae Ceaușescu”, întrunirea s-a desfășurat într-o ”atmosferă de puternică însuflețire și vibrată angajare patriotică, revoluționară, generată de apropiatul forum suprem al comuniștilor români”. Era vorba despre Congresul al XIV-lea al PCR, care urma peste câteva zile, mai exact între 20 și 24 noiembrie. A fost ”ultimul bal”. O lună mai târziu, regimul Ceaușescu a fost înlăturat de la putere.
Revenind la lucrările conferinței de la Piatra Neamț, trebuie spus că sala Casei de Cultură a Sindicatelor gemea de lume. Exact cum se întâmplă și acum la adunările de partid. Pe lângă membrii Comitetului Județean de Partid și ai Comisiei de Revizie, delegați aleși în adunările și conferințele organizațiilor de partid din întreprinderi și instituții, în conferințele organizațiilor de partid comunale, orășenești și municipale, s-au aflat și ”numeroși invitați – reprezentanți ai unor organe centrale, activiști de partid și de stat, ai organizațiilor de masă și obștești, cadre de conducere din unități economice și instituții din județ”. De la București, a participat la lucrările Oganizației nemțene un înfocat lider comunist, Ludovic Fazekas, membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, care, după câte se pare, trăiește și-n ziua de astăzi.
* Dare de seamă (1989): ”Județul Neamț a beneficiat de investiții de 9 miliarde de lei”
Ordinea de zi a Conferinței Organizației Județeane de Partid din noiembrie 1989 a fost destul de stufoasă, mai ales că se referea la activitatea cuprinsă în ultimii cinci ani, 1984-1989. Pe lângă alegeri, dări de seamă, cuvântări ale participanților, ”rânduiala” din 1989 a mai conținut dezbaterea hotărârii Plenarei CC al PCR din 27-28 iunie 1989, privind realegerea lui Ceaușescu, la Congresul al XIV-lea, în funcția supremă de secretar general al PCR, plus ”analiza Programului-Directivă cu privire la dezvoltarea economico-socială a României în cincinalul 1991-1995, orientările de perspectivă până în anii 2000-2010, precum și prezentarea planului de dezvoltare economico-socială a județului în perioada 1991-1995”.
* ”Conferința se convoca de către comitetele județene și orășenești și avea următoarele atribuții: asculta și aproba darea de seamă a comitetului județean și orășenesc, a comisiei de revizie și a altor organe și instituții locale ale partidului; dezbătea problemele muncii de partid, activitatea economică, social-culturală, activitatea organizațiilor de masă din cuprinsul județului sau orașului respectiv; alegea comitetul județean și orășenesc și comisiile de revizie ale acestora. Conferința organizației de partid județene alegea și delegații la congresul partidului”.
Extrăgând doar un pasaj din darea de seamă, aflăm că biroul și secretariatul Comitetului Județean de Partid au acordat o atenție prioritară realizării planului de export, ceea ce a făcut ca volumul de vânzare în alte țări să crească, cu11.7%, aproape 25% din producția județului fiind destinată beneficiarilor externi. Totodată, se mai spunea că ”în perioada care a trecut din acest cincinal, județul nostru a beneficiat de un volum de investiții în valoare de 9 miliarde de lei, dându-se în funcțiune 215 obiective economico-sociale și 6.720 de apartamente”. Cifre greu de comparat cu ceva similar astăzi.
* Au cuvântul participanții!
Participanții la dezbateri, printre care Gheorghe Lețu, Teodora Bârliba, Mariana Blaj, Toader Teleman, Dumitru Călugăru și Ruxandra Mândru, s-au referit la ”acțiunile concrete care au fost ori se cer întreprinse pentru creșterea tot mai puternică a rolului conducător al organelor și organizațiilor de partid, în vederea atragerii tuturor comuniștilor, a activului de partid în rezolvarea prolemelor deosebite ce preocupă colectivitățile în care își desfășoară activitatea”.
Gheorghe Munteanu, Alexandru Gavriliuc, Ion Cioară, Nicolae Sălăgean (actualul primar al orașului Bicaz), Anica Lazăr, Ermil Marcoci (tatăl fostului deputat Vlad Marcoci), Lică Mitrea (șeful de necontestat al Cooperației), Brândușa Buzdugan, Ion Dobrin (șeful de la Avicola), Mihai Zachia (apariție meteorică la Primăria Piatra Neamț după 1989) și Ion Fiterău apreciau că ”în centrul muncii organizatorice și politico-executive s-au aflat în permanență acțiunile și măsurile care vizează îndeplinirea integrală și la înalt nivel calitativ a tuturor sarcinilor economice”.
”Scoțând în evidență rezultatele tot mai bune obținute an de an”, Gheorghe-Lucian Buzdugan (omul care va deveni specialistul din spatele revenirii Insulei Mari a Brăilei în circuitul agricol), Vasile Tomescu (erou al muncii socialiste din Bodești), Vasile Darie, Ana Tablan, Dan Romaniuc și Elena Nechita au exemplificat că ”aplicând întocmai tehnologiile corespunzătoare și recoltând cu maximă operativitate, în județul nostru au fost obținute, în acest an, cele mai mari producții medii la hectar”.
Alți vorbitori, între care Amza Săceanu, Victoria Păduraru Chiriac (actualmente consilier local PSD), Maria Alistar, Viorica Fârțală, Adriana Cristina Gagiu și Lucian Fătu, ”au punctat pe larg la modalitățile de acțiune în vederea însușirii monumentalei opere a secretarului general al partidului, condiție hotărâtoare a ridicării nivelului de pregătire, a formării unei concepții înaintate despre lume și despre viață, a îmbogățirii gândirii și orizontului de cunoaștere a oamenilor muncii”.
* ”Câștigătorii” au fost…
Cei mai importanți șase oameni ai județului, care alcătuiau și secretariatul Județenei de Partid, erau Floarea Leuștian (prim-secretar), Mihai Hanganu (secretar pentru problemele organizatorice), Amza Săceanu (secretar pentru problemele de propagandă), Ion Constantinescu (secretar pentru problemele economice), Gheorghe-Lucian Buzdugan (secretar pentru problemele de agricultură) și Maria Talpă (secretar pentru problemele sociale).
Floarea Leuștian tocmai îi luase locul mult mai cunoscutei și temutei Maria Gheorghe. În numele Comitetului Județean de Partid nou ales, ea a ”mulțumit pentru încrederea acordată și a exprimat angajamentul de a-și îndeplini în cele mai bune condiții sarcinile și răspunderile ce-i revin”. N-a mai apucat să-și pună planul în practică, pentru că Revoluția a ”smuls-o” din locul ei, de persoană nr. 1 a județului.
Pe site-ul colobanea.ro, cineva, autointitulat ”Omul de Piatra”, relatează cum, în ziua căderii regimului comunist, «la o fereastră, de la etajul întâi a apărut doamna Floarea Leuștean (de fapt, numele ei se scria cu i-Leuștian și nu cu e- Leuștean), prim-secretara de partid. Aceasta o înlocuise pe detestata Maria Gheorghe (un fel de Ana Pauker), cu doar câteva luni înainte. Îmbrăcată cu o fustă neagră strâmtă și doar cu o cămașă albă pe ea, flancată de câțiva ”revoluționari” plini de ură, biata femeie tremura toată de frig și de frică. Se citea groaza pe chipul ei. A fost pusă să se lepede de partid, de comunism, de toate cele și forțată, în văzul tuturor, să-și dea foc la carnetul de partid, aidoma unui ritual de exorcizare. Supusă, femeia a făcut întocmai cum i s-a cerut. Mi-a fost teamă că o vor și bate, dar nu s-a întâmplat. A fost un moment penibil. Într-un final au lăsat-o în pace și i-au dat drumul».
Până la acel moment, mai era, însă. Deocamdată, singura grijă a tuturor era să ”iasă” bine. S-au mai ales, în Biroul Comitetului Județean de Partid: Constantin Aanicăi, Maria Alistar, Gheorghe-Lucian Buzdugan, Ion Cioară, Anișoara Chiriloi (a lucrat apoi mult timp la Primăria Piatra Neamț, după 1989), Ion Constantinescu, Adriana-Cristina Gagiu, Constantin Gaube, Viorica-Livia Fârțală, Mihai Hanganu, Anica Lazăr, Floarea Leuștian, Elisabeta Marina, Gheorghe Munteanu, Niculina Niță, Victoria Păduraru Chiriac, Pavel Pântea, Amza Săceanu, Maria Talpă, Vasile Tonilă, Traian Ursache.
Încheiem cu lista integrală a membrilor Comitetului Județean de Partid Neamț. Parantezele ne aparțin:
Aanicăi Constantin, Adumitroaie Minodora, Alistar Maria, Amarii Doina, Ambrose Axinia, Andone Rodica (fostă activistă la UTC Târgu Neamț), Andrei Adrian, Apetrei Mihai, Apopii Irina, Armanu Minodora, Băetu Elena, Bălăiță Neculai, Bârliba Teodora, Brăescu Vasile (fost director la UCA, Unitate de Cazare și Alimentație, director ACR Neamț 1999-2009), Butnărescu Gheorghe, Buzdugan Gheorghe-Lucian (actualmente director general în Insula Mare a Brăilei), Carata Constantin, Călugăru Dumitru, Cărăbeț Adrian (fost director al Combinatului de Îngrășăminte Chimice Săvinești, fost vicepreședinte al CJ Neamț, secretar general al PDL Neamț, membru fondator al PMP Neamț), Chele Ana, Chelmu Emilia, Cherț Rodica, Chiriloi Anișoara (fost secretar cu probleme sociale la Comitetul Municipal Piatra Neamț), Cioară Ion (fost prim-vicepreședinte al Consiliului Județean de partid), Cojocaru Maria, Constantinescu Ion, Drăgușanu Elvira, Eva Cecilia, Fătu Lucian, Fecioru Vasile, Fiterău Ion (fost director al Combinatului de Prelucrare a Lemnului, fost director la Compania Municipală de Investiții ”Urban” Piatra Neamț), Gagiu Adriana-Cristina (fost inspector școlar general la ISJ Neamț), Gaube Constantin (medic reumatolog, fost director ASP, Autoritatea de Sănătate Publică Neamț după 1989), Gavriliuc Alexandru, Găucan Rodica, Geosanu Constantin (fost director la Întreprinderea Mecanică Roman), Gheorghe Fârțală Viorica-Livia (fost director financiar la Consiliul Județean de Partid), Gherghe Gheorghe (fost șef de cadre la județ), Ghica Adrian (fost director general al Trustului de Construcții Neamț), Grosu Ileana, Hanganu Mihai (economist Agroindustriala, deputat 1990-1990 din partea PDAR, fost director al DGASPC Neamț, fost consilier al președintelui CJ Neamț Culiță Tărâță), Herdeș Cecilia, Horia Petru, Huluță Toader (fostul șef al secției economice la județ), Hurubă Ștefania, Lazăr Anica (fost secretar al Comitetului de Partid CFS Săvinești), Lețu Gheorghe (fost primar al orașului Roman), Leuștian Floarea, Luca Maria, Mancu Octavian (general de divizie în rezervă, fost comandant al Centrului Militar Județean Neamț), Marcoci Ermil (fost director al IFET Neamț), Mareș Maria, Marina Elisabeta, Mircea Ion, Mitrea Anica, Mândru Rucsanda, Moisă Veronica, Morogan Maria, Moșica Constantin, Munteanu Gheorghe (fost primar al orașului Piatra Neamț, fost director până de curând al Centrului Social ”Pietricica” Piatra Neamț), Munteanu Iftimia, Munteanu Ioan (fost director OCOT Neamț, actualmente deputat PSD), Nacu Maria, Negrea Porfir (fost vicepreședinte al Comitetului Județean PCR), Nicodim Constantin (fostul șef al secției organizatorice la județ), Niță Niculina (profesoara de fizică, fostă directoare a Școlii ”Daniela Cuciuc” Piatra Neamț, a cărui soț a fost, după revoluție, inspector școlar general), Oroșanu Vasile (fost redactor-șef al ziarului Ceahlăul), Orza Ioana, Pastramă Teodora, Păduraru-Chiriac Victoria (fost președinte al Consiliului Județean al Sindicatelor, actualmente consilier local PSD), Pântea Pavel (fost redactor-șef al ziarului Ceahlăul, fost șef al secției de propagandă la județ), Pipirigeanu Alexandru, Popovici Ioan, Pricop Valentin, Rusu Ana, Rusu Costache (fost director al Direcției Silvice Neamț), Săceanu Amza, Scripcaru Gheorghe, Simeria Maria, Sumanaru Vasile (fost procuror-șef al județului), Ștefan Dumitru (fost director IJGCL Neamț), Talpă Maria (actualmente, se ocupă de atragerea de fonduri europene prin Asociația ADL-Progres Piatra Neamț), Tărniceru Ilie, Timirgaziu Constantin, Timofte Ana, Tomescu Vasile (fost primar al comunei Bodești, fost președinte al CAP Bodești), Tonilă Vasile, Ursache Traian (fost inspector șef al Miliției Județene Neamț), Ursachi Maria, Vizitiu Aurica (director general al Centralei Industriale de Fibre și Fire Sintetice), Vulpe Ion. (Ziarul Ceahlăul, 12 noiembrie 1989)
Notă: Scopul articolului nu este nici acuzator, nici ponegritor, ci relatează o seamă de fapte, așa cum s-au petrecut ele, acum 28 de ani.
- MARIA GHEORGHE (n. STĂNCĂNESCU)
(n. 10 mai 1939, București)
Membru al C.C. al P.C.R. (23 nov. 1979 – 24 nov. 1989)
Studii: Facultatea de Științe Politico-Economice, Academia de Științe Social Politice ”Ștefan Gheorghiu”.
Profesia de bază: muncitor textilist.
Activitate și funcții: membru de partid din 1957; prim-secretar al Comitetului de partid al Sectorului 4 București (până la 9 aprilie 1982); adjunct al șefului Secției Organizatorice a C.C. al P.C.R. (din 9 aprilie 1982); prim-secretar al Comitetului județean de partid și președinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al județului Neamț (15 aprilie 1983-1989).
Deputat în M.A.N., ales în circ. elect. nr. 9 Progresul, București (1980-1985) și nr. 8 Secuieni, jud. Neamț (1985-1989); vicepreședinte al Comisiei constituționale și juridicea M.A.N.; vicepreședinte al M.A.N. (1985-1989).
- FLOAREA LEUȘTIAN (n. CREȚU)
(n. 26 ian. 1937, com. Helegiu, jud. Bacău)
Membru supleant al C.C. al P.C.R. (23 nov.1979 – 22 nov. 1984); membru al C.C. al P.C.R. (22 nov. 1984 – 22 dec. 1989).
Studii: liceul; Școala de partid de un an din Bacău (sept. 1964); Facultatea de Filozofie-Sociologie, Academia de Științe Social-Politice ”Ștefan Gheorghiu” (1967-1971).
Profesia de bază: laborantă.
Activitate și funcții: laborantă la rafinăria din orașul Gheorghe Gheorghiu-Dej (în 1956); membru de partid din 1958; membru supleant al biroului Comitetului orășenesc de partid Gheorghe Gheorghiu-Dej (februarie 1963); președinte al Comitetului orășenesc al femeilor; vicepreședinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al municipiului Gheorghe Gheorghiu-Dej; șef al Biroului psihologie-toxicologie al Laboratorului de ergonomie al Combinatului Petrochimic Borzești (în 1975); secretar pentru probleme de propagandă al Comitetului municipal de partid Gheorghe Gheorghiu-Dej (martie 1977); secretar pentru probleme de propagandă al Comitetului județean de partid și vicepreședinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al județului Suceava (august 1979); membru al Consiliului Național al Științei și Învățământului (din 31 decembrie 1985); instructor al C.C. al P.C.R. (în 1988); președinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al județului Neamț (2 nov. – 22 dec. 1989).
- ION CIOARĂ
(n. 30 ian. 1933, com. Mihail Kogălniceanu, jud. Ialomița)
Membru supleant al C.C. al P.C.R. (28 nov. 1974 – 23 nov. 1979); membru al C.C. al P.C.R. (22 nov. 1984 – 24 nov. 1989).
Studii: Facultatea de Silvicultură, Institutul Politehnic Brașov (1953-1958); Universitatea Serală de Marxism-Leninism; Curs post universitar, Academia de Științe Social-Politice ”Ștefan Gheorghiu” (1966-1967).
Profesia de bază: inginer silvic.
Utima funcție deținută: prim-vicepreședinte al Comitetului executiv al
Consiliului popular al județului Neamț (8 mart. 1986 – 22 dec. 1989).
- MIHAI HANGANU
(n. 12 nov. 1946, com. Adâncata, jud. Suceava)
Membru supleant al C.C. al P.C.R.
Studii: Institutul pedagogic de trei ani; Facultatea de Științe Politico-Economice, Academia de Științe Social Politice ”Ștefan Gheorghiu”; doctorat; membru de partid din 1967.
Utima funcție deținută: secretar pentru probleme organizatorice al Comitetului județean de partid Neamț (din dec. 1988 – 22 dec. 1989).
- ION CONSTANTINESCU
(n. 14 apr. 1930, București)
Membru supleant al C.C. al P.C.R. (28 nov.1974 – 16 dec. 1987); membru al C.C. al P.C.R.(16 dec. 1987 – 24 nov. 1989); membru al Comisiei Centrale de Revizie (24 nov. – 22 dec.1989); membru de partid din 1961.
Studii: Liceul nr. 1 București (1949); Facultatea de Mecanică, Institutul Politehnic București (1949-1953); doctorat; Academia de Științe Social-Politice ”Ștefan Gheorghiu”.
Profesia de bază: inginer mecanic.
Ultimele funcții deținute: vicepreședinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al județului Neamț (8nov. – 22 dec. 1989); Deputat în M.A.N., ales în circ. elect. nr. 26 ”Alexandru Sahia”, București (14 dec. 1986 – 1989).
Sursa: CNSAS, Dicționar- Membrii Comitetului Central al Partidului Comunist Român (1945-1989); Editura Enciclopedică, București, 2004.
pagini realizate de Ana MOISE
sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc
2 comentarii
Lecturand cu atentie cele prezentate, ne putem explica mai usor ceea ce se petrece in aceste zile in Romania. Este foarte interesant de azut cati dintre urmasii monstrilor prezentati aici au acum “posturi” caldute, bine platite… si cum ne conduc ei, parca razandu-ne in fata de tot ceea ce se intampla…..Persoanele cu adevarat valoroase nu incat de trepadusi, de ordinari si JIGODII!
Doamne, ai mila de tara asta!!!!
Doresc sa fac cateva precizari pentru unele personaje alese in cj.pcr Neamt in nov.1989:Maria Gheorghe fusese degradata de plenara cj.pcr Neamt cu o luna de zile inainte pentru grave abateri cum ar fi:relatii amoroase cu subalternii, neparticiparea la viata de partid.Generalul Olteanu a facut toate demersurile.Andone Rodica a lucrat la cj.utc Neamt-sectia propaganda si a fost promovata ca secretar adjunct cu propaganda la co.pcr TG.Neamt apoi ca primar la TG.Neamt.Munteanu Ion a lucrat la sectia agricola a cj.pcr Neamt, apoi a fost promovat la Uniunea Judeteana a Cooperativelor Agricole Neamt ca vicepresedinte.Isi dorea foarte mult functia lui Buzdugan.Nita Niculina a fost secretar pe probleme de invatamant la cj.utc Neamt.Tarniceru Ilie a fost secretar utc la Combinatul de ciment Bicaz, apoi secetar utc la nivel de oras.Ursache Traian a fost seful securitatii la Neamt.A dat dovada de multa intelepciune in data de 22.12.1989 cand s-a pus la dispozitia asa zisilor revolutionari si cu zambetul lui specifia ia lasat fara registru informatorilor, membri pcr.