Adrian Mlădinoiu, secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, a anunțat astăzi, 30 martie, la Piatra Neamț, două din direcțiile prioritare și esențiale pentru mediul de afaceri, ambele cu implementare din 2018. Prezent la Consiliul Județean Neamț, împreună cu Harry Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Adrian Mlădinoiu s-a întâlnit cu reprezentanți ai primăriilor, firmelor, dar și altor entități care pot accesa fonduri, din milioanele de euro cu care se dorește revigorarea economiei, prin intermediul startup-urilor. Ambii secretari de stat au susținut că este nevoie de un echilibru și că actualul context nu este ”tocmai sigur pentru mediul de afaceri românesc”, având în vedere că, anual, din trei firme înființate, numai una supraviețuiește.
Cu acest prilej, Adrian Mlădinoiu a anunțat că se impune ca, de anul viitor, să existe programe de educație antreprenorială în universități și că, tot din 2018, va apărea primul liceu antreprenorial din România: ”Este nevoie de o clasă antreprenorială puternică și asta putem face doar prin educație. Este o componentă esențială pentru dezvoltarea acestui program. În ultimii ani, antreprenoriatul a fost într-o zonă gri, în care cetățeanul care a vrut să dezvolte o afacere a trebuit să treacă printr-un hățiș birocratic. Acest proiect de educație are două componete, universitar și liceal. De anul viitor, trebuie să existe programe de educație antreprenorială în universități și înființarea, în 2018, a primului liceu antreprenorial din România”.
Prezent la întâlnire, Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, a ținut să-și exprime bucuria și speranțele: ”Mă bucur că, la acest eveniment, participă tineri, văd mulți în sală și mă bucur. De asemenea, văd și mulți reprezentanți ai autorităților locale, ceea ce este foarte bine și sper să fie o discuție interactivă cu rezultate pozitive”.
Mihai Apopii, președintele Camerei de Comerț și Industrie Neamț și vicepreședinte al Camerei Naționale, și-a arătat disponibilitatea de a ajuta în accesarea acestor fonduri: ”Camera poate oferi sprijin celor interesați să aplice pentru întocmirea planurilor de afaceri. În condițiile de finanțare, se obțin puncte dacă cei care aplică au curs de management și noi suntem acreditați pentru acestea. Ne dorim ca aceste programe să fie demarate cât mai repede”.
Prin programul Start-up Nation – România, statul va acorda ajutor de minimis, de maximum 200.000 lei pentru un beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Se preconizează înființarea a 10.000 de IMM-uri și crearea a tot atâtea locuri de muncă. Secretarul de stat Harry Ilan Laufer a anunțat că s-a ajuns la o variantă finală a programului, fiind definitivate criteriile de selecție și eligibilitate. ”Prin acest program, se dorește stimularea înființării unor societăți în România și cred că este un program de finanțare cu măsuri speciale, care să susțină orice fel de antreprenor care are o idee bună, dar, în acest moment, nu are capital. Varianta finală va fi gata săptămâna viitoare. În ordonanță, sunt alte criterii, însă o să schimbăm OUG prin care a fost creat StartUp-ul. Important este că TVA-ul nedeductibil a rămas cheltuială eligibilă, ceea ce reprezintă un ajutor major pentru cei care accesează acest proiect”.
Tot astăzi, 30 martie, la Piatra Neamț, au fost anunțate și alte aspecte ale proiectului, între care se cuvin amintite câteva condiții de eligibilitate – societatea să fie înființată după 30 ianuarie 2017, să fie creat măcar un loc de muncă (pentru două locuri de muncă, finanțarea se dublează), iar postul/posturile să fie menținut(e) măcar 3 ani. proiectul prevedea, inițial, minimum 2 locuri), iar acest post trebuie menținut 3 ani. Înscrierile vor începe în luna mai, iar proiectele se vor putea depune fie online, fie offline, la oficiile teritoriale. Cei interesați vor avea la dispoziție 15 zile pentru a aplica. În Regiunea Nord-Est, oficiul va funcționa la Iași.
Mai multe detalii despre programul Start-Up Nation România, puteți afla aici.
(Gianina BUFTEA)
Un comentariu
In conditiile in care liceele tehnologice sunt lasate sa moara si noi infiintam licee de antrepprenoriat,inseamna ca avem o problema…Pai la ce sa facem antreprenoriat daca industria moare?Pentru ca parca nimeni nu vrea sa mai produca nimic in tara asta,ci numai sa cumpere si sa vanda…Nu e normal!