O parte dintre elevii nemțeni s-au calificat la etapa finală a Olimpiadei de Limbi Romanice (franceză, italiană, spaniolă) fără a avea sprijinul unor dascăli, asta pentru că fie s-au născut în afara granițelor țării, fie că au fost nevoiți să trăiască o vreme printre străini. Astfel, după etapa județeană a competiției amintite, care s-a încheiat sâmbătă, 25 martie, cu proba orală la care au participat elevii de a XI-a și a XII (o parte dintre elevii claselor de la VII-XII au încheiat etapa cu o săptămână mai devreme, deoarece nu au avut decât probă scrisă – n.r.), s-a stabilit lotul final pentru etapa națională.
La limba italiană s-au calificat 6 elevi, 5 dintre ei fără a avea vreun îndrumător. Așa cum ne-a explicat prof. Valentin Cezar-Teodorescu, inspector de specialitate din cadrul ISJ, limba italiană nu se studiază în școlile nemțene, dar metodologia permite elevilor să se înscrie la olimpiadă și chiar în condițiile în care nu au un „mentor”. “Cei calificați sunt autodidacți, chiar nu au beneficiat de sprijinul vreunui profesor. Cei mai mulți dintre ei cunosc limba italiană pentru că au stat o perioadă în Italia. I-am primit pentru că metodologia ne permite acest lucru“, a precizat inspectorul.
Și la limba spaniolă, o elevă de a VIII-a, de la Școala Gimnazială Bodești s-a calificat fără a avea vreun profesor îndrumător. De altfel, singura școală din județ unde se studiază limba spaniolă este Colegiul Național ”Roman Vodă” Roman.
În total, la etapa județeană au participat aproximativ 130 de elevi de gimnaziu și liceu, însă doar cei care au obținut un minim de 85 de puncte au avut acces liber spre ultima fază a competiției naționale. Lotul final pentru etapa națională, care va avea loc în perioada 24-28 aprilie (la Suceava limba franceză și Botoșani – limba italiană și spaniolă), este următorul:
Limba franceză
- Andreea-Rebeca Veleșcu (clasa a VII-a), de la Școala Gimnazială Nr. 2 Piatra-Neamț – prof. Gabriela Galan;
- Carmen Mihaela Ignat (clasa a VIII-a), de la Liceul ”Vasile Conta” Târgu-Neamț – prof. Raluca Stafie;
- Violeta Coroiu (clasa a IX-a), de la CN ”Roman Vodă” Roman – prof. Otilia Cocuț;
- Theona Stafi (clasa a X-a), de la CN ”Roman Vodă” – prof. Paula Dornescu;
- Elena-Ioana Andrei (clasa a XII-a), de la CN ”Petru Rareș” – prof. Cătălina Boghian.
Limba italiană
- Sonia-Andreea Dănilă (clasa a VII-a), de la Școala Gimnazială Borlești;
- Vasilica Bursuc (clasa a VIII-a), de la Școala Gimnazială Borlești;
- Sara Dămian (clasa a IX-a), de la CN ”Petru Rareș” Piatra-Neamț;
- Elena Iustina Gavriluță (clasa a X-a), de la CN ”Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț;
- Ștefania Teleucă (clasa a XI-a), de la CN ”Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț;
- Maria-Alexandra Țăbîrnac (clasa a XII-a), de la Liceul Economic Administrativ Piatra-Neamț – prof. Cătălina Enache/Magdalena Todiresei.
Limba Spaniolă
- Bianca-Mihaela Bîzu (clasa a VIII-a), de la Școala Gimnazială Bodești;
- Diana Balcan (clasa a X-a), de la CN ”Roman Vodă” Roman – prof. Oana Mârza-Cristea;
- Andreea-Iuliana Iuștiuc (clasa a XI-a), de la CN ”Roman Vodă” – prof. Oana Mârza-Cristea. (T. MARIAN)