Prin organizarea unei conferințe muzeale la Piatra Neamț, dr. Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț, a spart gheața în domeniu și speră ca, în anii următori, reuniunea să fie organizată de alte instituții din țară. Mai ales că reprezentanții muzeelor de valoare din toată țara, care s-au întâlnit la Piatra Neamț, în perioada 21-23 martie, au ajuns la concluzia că o discuție pe tema problemelor din sistem este binevenită, inclusiv pentru identificarea soluțiilor ideale.
”Inițierea unui astfel de demers, care reunește la Piatra Neamț personalități din domeniul muzeal și cultural, are la bază cel puțin două premise: prima vizează stabilirea unor contacte și parteneriate concrete cu instituțiile prezente, în vederea dezvoltării unor proiecte comune viitoare, precum și prezentarea Complexului Muzeal Județean Neamț, cu patrimoniul său de excepție; a doua urmărește identificarea unor probleme actuale, cu care se confruntă instituțiile muzeale și încercarea găsirii unor soluții viabile și a unor perspective pe termen mediu, la care instituția noastră să participe”, a precizat dr. Iulian Ghercă, managerul CMJ Neamț.
Prima supusă dezbaterii a fost ”Perfecționarea, formarea și promovarea personalului din muzee”, o temă actuală și importantă, ținând cont de demersurile Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală, de reorganizare și acreditare a cursului ”Managementul instituțiilor publice de cultură”. Tot în prima parte a întâlnirii, au fost teme precum ”Cercetarea și activitatea științifică din muzee” (realizată de dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României) și ”Conservarea și restaurarea patrimoniului” (Dan Octavian Paul, președinte ICOM România).
Ca element de noutate, în cadrul mesei rotunde, au fost prezentate soluții moderne și softuri pentru valorificarea colecțiilor muzeale. Diana Ghiorghieș, reprezentanta Cultware Cluj-Napoca, a vorbit despre soluțiile moderne pentru managementul și valorificarea colecțiilor muzeale, iar în interiorul Muzeului de Istorie și Arheologie a fost amenjat un stand de prezentare a unor produse IT specifice activității muzeale.
În a doua parte a întâlnirii, au fost prezentate și dezbătute teme precum ”Protejarea și clasarea patrimoniului” (comisar de poliție dr. Vitalie Josanu – protejarea patrimoniului și dr. Ștefania Dinu, director-adjunct Muzeul Național Cotroceni – clasarea patrimoniului), ”Legislația din domeniul cultural” (dr. Valer Rus, vicepreședinte Rețeaua Națională a Muzeelor din România), ”Salarizarea” (dr. Emil Constantin Ursu, director Muzeul Bucovinei Suceava).
”Toate aceste teme sunt de actualitate și de maxim interes la nivel național”, a adăugat dr. Iulian Ghercă. ”Concomitent cu problema generală a subfinanțării domeniului cultural și, în mod special, a zonei muzeale, semnalăm ca problemă majoră și inconsecvența legislativă, lipsa aplicării unitare a legislației și, nu în ultimul rând, caracterul imprecis al unor legi sau articole de lege, cum ar fi Legea muzeelor 311/2003, Ordonanța de urgență 189/2008 privind managementul instituțiilor de spectacole sau concerte, muzeelor și colecțiilor publice, bibliotecilor și al așezămintelor culturale de drept public, cu modificările și actualizările ulterioare etc.”.
* Semnal de alarmă: Centenarul Marii Uniri în pericol!
Discuțiile dintre managerii de muzee și reprezentanții unor instituții culturale, pe temele de maximă actualitate și importanță pentru muzeologia românească, au avut ca finalitate imediată redactarea unei scrisori deschise către premierul României și către ministrul Culturii și Identității Naționale. Trei teme principale au fost enunțate în scrisoarea care, acum, este deja pe multe din site-urile muzeelor din țară, printre care legislația deficitară și contradictorie din domeniul patrimoniului și salarizarea personalului din instituțiile de cultură. Însă cel mai important și grav aspect este cel referitor la Centenarul Unirii: ”Ca cetățeni români și oameni de cultură, suntem profund preocupați de pregătirea Centenarului Marii Uniri. Cu toate că, în opinia noastră, aceste pregătiri ar fi trebuit să fie demarate, în mod real, încă din anii 2012-2014, constatăm că, nici până acum, Departamentul aflat în subordinea Dvs. nu a început procedurile pentru lansarea proiectelor culturale de care România are nevoie, pentru a cinsti, așa cum se cuvine, marele eveniment. Este vorba despre proiecte a căror finanțare ar fi trebuit să înceapă chiar înainte de învestirea Guvernului pe care, cu onoare, îl conduceți. Din păcate, nici până acum, nu sunt lansate liniile de finanțare, fapt care va pune muzeele țării în imposibilitate de a sărbători Centenarul așa cum ne dorim, cu demnitate, prin proiecte culturale majore și de mare impact național”.
* Evenimentul anului – filmat pentru arhiva CMJ
Toate dezbaterile și activitățile conexe, care au avut loc în cele trei zile, au fost filmate, pentru a rămâne în arhiva Complexului Muzeal Județean Neamț. ”Această întâlnire a reprezentat o noutate absolută pentru Complexul Muzeal Județean Neamț, putând fi considerată, pe drept cuvânt, activitatea anului și nu numai”, este de părere managerul Iulian Ghercă. ”În cadrul întâlnirii, a fost prezentat bogatul și variatul patrimoniu al instituției, precum și rețeaua muzeală de excepție a județului Neamț, care fac din Complexul Județean Neamț una din cele mai importante instituții muzeale din țară. În acest contex, a fost agreată ideea, enunțată de mine, de a concepe următoarea documentație de reacreditare a Complexului Muzeal Județean Neamț pentru nivelul național, fapt ce ar crește exponențial prestigiul instituției și al județului și ar veni ca o recunoaștere oficială a unei realități existente în fapt și anume că patrimoniul și rețeaua muzeală excepțională din județul Neamț sunt de importanță națională. Tot în urma acestei întâlniri, s-au pus bazele unor parteneriate instituționale, care vor duce, în viitor, la implementarea unor proiecte și programe comune cu alte instituții similare din țară. Fiind gazda întâlnirii, Complexul Muzeal Județean Neamț a avut șansa și posibilitatea de a propune întrega tematică de dezbatere, plecând de la problemele cu care instituția, dar și sistemul muzeal din întreaga țară se confruntă. Astfel, instituția noastră a participat și a fost în centrul dezbaterilor unor teme importante din agenda culturală națională”.
Deja din timpul dezbaterilor s-au concretizat parteneriate de viitor imediat, dintre care unul cu priză la public va fi, cu siguranță, expoziția ”Comorile Peleșului”, programată în vara acestul an.
La conferința de la Piatra Neamț, au participat reprezentanți ai Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM) România, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală, iar la masa-rotundă au fost prezenți directori și reprezentanți ai unor instituții muzeale din țară (Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Brukenthal, Complexul Național Muzeal ”ASTRA”, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii, Muzeul Național al Banatului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion”, Complexul Muzeal Național Moldova, Muzeul Bucovinei, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Complexul Muzeal de Istorie și Artă Bistrița Năsăud, Muzeul Dunării de Jos, Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni Sf. Gheorghe, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Județean de Istorie Galați, Muzeul ”Tarisznyás Márton”, Muzeul Universității ”Al.I. Cuza” Iași, Muzeul Județean de Istorie și Artă Sălaj, Muzeul Județean de Istorie Vaslui, Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad, Muzeul Județean Olt), acoperind, ca importanță muzeală și geografică, întreaga țară.
Cristina MIRCEA