Criza generată de hotărârile luate de Sinodul de la Creta capătă noi valențe în județul Neamț. La scurt timp după incidentele de la Rădeni, Mitropolia Moldovei și Bucovinei l-a destituit pe preotul parohiei Dochia, chiar în ziua de 8 martie, și l-a înlocuit din funcția de preot paroh. Înlocuirea s-a produs în timpul săptămânii, când în biserică erau puțini credincioși, tocmai pentru a fi evitate reacții contrare ale acestora. În actul care justifică destituirea sunt invocate ”necesități misionare”, dar există ”suspiciunea rezonabilă” că preotul Vasile Savin este pedepsit pentru că a decis să nu-l pomenească în slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, considerând că acesta susține teza eretică a ecumenismului, contrară dogmelor Bisericii Ortodoxe.
După destituire, preotul Savin a explicat credincioșilor gestul său, arătând că toată viața a avut slujit Biserica și familia: «Slujesc la această parohie din luna februarie 1998, făcând cele ale preoției cu dragoste și ascultare. Întotdeauna am slujit cu mare drag și i-am iubit pe toți oamenii, învățându-i, după a mea slabă putere, să părăsească păcatele și să se apropie de Dumnezeu. Niciodată nu am pretins vreo sumă de bani pentru servicii religioase, ci am îngăduit întotdeauna pe fiecare să contribuie cu cât poate. Bănuții bisericii i-am investit cu multă atenție, nimănui să nu-i fiu dator: nici statului, nici Mitropoliei, nici celor de sus, nici celor de jos; mai-marii mei bisericești pot confirma adevărul acestor spuse. Martor îmi sunt Dumnezeu și toți cei cărora le-am slujit: Biserica și familia.
Pe cât am putut, m-am îngrijit ca biserica, locaș de închinare, să fie frumos împodobită, ca o mireasă plăcută lui Dumnezeu. Mulțumesc celor care au contribuit la toate acestea.
Mi-a dăruit Dumnezeu o soție preoteasă bună și evlavioasă și 9 copii „sănătoși și întregi la minte”, pe care i-am crescut și educat cu mare drag. În acest moment, 3 sunt căsătoriți, iar 6 necăsătoriți, fiind studenți și elevi de liceu. Toți au învățat carte; 6 din 9 au fost sau sunt studenți la facultate. Mulțumesc lui Dumnezeu!»
El a trimis o scrisoare și Mitropoliei, prin care contestă măsura destituirii sale și a numirii ca preot secund, cerând să poată sluji singur, o dată la două săptămâni.
Mai este de menționat că ÎPS Teofan a vizitat parohia Dochia în ianuarie 2017.
Curioasă a fost reacția protopopului Valentin Tofan, întrebat dacă a fost înlocuit și sancționat preotul Vasile Savin: ”Nu a fost sancționat niciun preot pentru că nu-l pomenește pe Înaltul (ÎPS Teofan – n.red.) la slujbă. Acolo, la Dochia, unde slujește părintele Vasile Savin, a fost înființat un post de preot. E un lucru pe care părintele Vasile Savin și-l dorește de foarte mult timp. Acest post a fost înființat pentru intensificare slujbei misionare. În acest context a fost înființat un post, dar nu a fost sancționat.”
Întrebat punctual dacă este vorba de vreo atenționare sau avertizare pe care ar fi primit-o vreun preot pe motiv că nu-l pomenește pe ierarh la slujbe, protopopul și-a menținut declarația: ”Eu știu că la Dochia era un singur preot și la parohia unde slujește a fost înființat încă un post, dar nu sancționat.”
Este exact genul de răspuns în care omisiunea este baza, iar adevărul rămâne suspendat între cuvinte. Rămâne întrebarea: de ce preotul Vasile Savin a fost destituit/ retrogradat?
Valentin Bălănescu
2 comentarii
Ciudate reactii are arhierimea. Raspunsul protopopului e bestial. Sigur a fost activist inainte de 1989, macar la pionieri.
inteleg ca parintele SAVIN parohia DOCHIA trece profesional prin ceva probleme. l-am respectat din totdeauna dar la inmormintarea vuta inminindu-i sa citeasca scrisoarea din partea familiei ,mi-a analizat fiecare cuvint din scrisoare reusind sa FACA ANALIZA LITERARA a textului scris.pentru mort nu s-a citit stilpii marti seara si nici clopotele nu s-a tras ca avea slujba.am durere in suflet inca ma consider cetatean al satului .am parintii ingropati acolo. DORA GAMAN .fost cadru didactic