Vineri, 24 martie, debutează la Piatra-Neamț cea de a XXIX-a ediție a Festivalului-concurs național de muzică populară pentru copii și tineri “FLORILE CEAHLĂULUI”. Organizatorii, Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”, au păstrat structura concursului din edițiile anterioare. Pentru Trofeul “Florile Ceahlăului” se vor întrece aproape 90 de concurenți de pe întreg cuprinsul țării. Vor fi două secțiuni – canto tradițional și instrumente populare – împărțite pe categorii de vârstă.
Etapa de selecție națională a concurenților se va desfășura pe parcursul a două zile, respectiv vineri și sâmbătă, la sala studio “Theodor Macarie” de la Liceul de Artă “Victor Brauner” din localitate. Primii care vor intra în focul competiției, în după-amiaza zilei de vineri (ora 15:00), sunt concurenții de la secțiunea canto tradițional, grupa de vârstă 9 – 14 ani.
Vor urma, sâmbătă, de la aceeași oră (15:00) și în același loc (Liceul de Artă “Victor Brauner”), concurenții de la canto (grupele de vârstă 15-19 ani și 20-25 ani) și cei de la instrumente populare (grupele de vârstă 9-14 ani și 15-25 ani).
Ediția a XXIX-a a Festivalului “Florile Ceahlăului” se va încheia duminică, 26 martie, când, începând cu ora 17:00, la Teatrul Tineretului va avea loc spectacolul de gală, pe parcursul căruia va susține un recital extraordinar, alături de membrii Ansamblului folcloric “Floricică de la munte”, îndrăgita solistă a folclorului bucovinean, Sofia Vicoveanca.
Spectacolul de duminică va fi filmat de către televiziunea națională Favorit TV. Din acest motiv, ora limită de intrare în sală va fi 16:55.
În cele ce urmează, iată și componența juriului:
- Elise Stan – etnomuzicolog și realizator TV, Președinte al juriului;
- Dorin Grama – director executiv Favorit TV;
- Florentina Buzenschi – expert în bunuri cu valoare etnografică, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamț;
- Tiberiu Groza – director artistic al Ansamblului “Dor Transilvan” din Cluj-Napoca;
- Roxana Daniela Gibescu – etnomuzicolog, reprezentant al Casei de discuri Electrecord;
- Călin Brăteanu – director al Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din cadrul Centrului Cultural „Bucovina” al Consiliului Județean Suceava;
- Carmen Elena Nastasă, manager al Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Pentru etapa de selecție națională de la Liceul de Artă „Victor Brauner” (de vineri și sâmbătă), intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul la spectacolul de gală de duminică, ora 17:00, Teatrul Tineretului, se face pe bază de invitație, care este emisă de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”, telefon 0233.214026. (Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”)