Lăcașul de cult aflat în incinta Spitalului de Pneumoftiziologie Bisericani a devenit un adevărat pericol pentru pacienți și cadrele medicale și asta din cauza fisurării pereților. Specialiștii Direcției pentru Cultură susțin că s-a ajuns la asta din cauza instabilității unui mal de pământ, fundația fiind afectată. Imobilul, construit în secolul XVII de domnitorul Ștefăniță-Vodă, a suferit pe parcursul trecerii anilor din cauza nepăsării și a intemperiilor. Săptămâna trecută a mai fost tras un semnal de alarmă, la Prefectura Neamț.
“Am fost la Bisericani cu domnul subprefect Iulian Jugan. Biserica a crăpat în două, din cauza cantității mari de precipitații din iarna aceasta și a fost sesizat pericolul prăbușirii unei părți din biserici. Biserica fiind grea, în momentul în care malul s-a înmuiat nu a putut să tragă tot edificiul și s-a fracturat în două. Acum există riscul ca jumătate din biserică să se ducă în râpă. Situația este gravă, este monumentul aflat în cel mai mare pericol din județ și am sesizat Prefectura. Singura soluție ar fi consolidarea malului”, a declarat Rocsana Josanu, director Direcția pentru Cultură Neamț.
În 2009, Primăria comunei Alexandru cel Bun a demarat, împreună cu proprietarul Mănăstirea Bisericani, proiectul de restaurare și reabilitare a construcției, în baza promisiunilor de finanțare venite din partea autorităților centrale.
“Pentru a crește șansele investiției, în anul 2012 a fost schimbată grupa valorică a monumentului din B în A, iar ulterior, în februarie 2014, obiectivul a fost preluat în concesiune de Compania Națională de Investiții, în vederea includerii în Programul de intervenții în primă urgență la construcții vulnerabile și care prezintă pericol public. Din păcate, deși proiectul a fost refăcut și actualizat de mai multe ori, el nu a intrat în sfera de interes a factorilor decizionali. În anul 2016, obiectivul a trecut din nou în proprietatea Mănăstirii Bisericani, care nu are fondurile necesare investiției. Considerăm că actualmente, nu este asigurată rezistența și stabilitatea construcției, ea reprezentând un pericol, cu atât mai mult cu cât se află în incinta spitalului de pneumoftiziologie, iar în interior încă se oficiază servicii religioase, la care participă bolnavi internați în unitatea medicală”, se arată în raportul Nr. 281, înaintat Prefecturii Neamț, pe 7 martie 2017.
Una dintre soluțiile de finanțare, care ar mai putea salva monumentul, este fondul de rezervă al Guvernului. Problema a ajuns și în atenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, însă nu s-a luat nici o decizie. (Gianina BUFTEA)