Conferința Interjudețeană de Agricultură Neamț-Bacău a reunit astăzi, 10 martie, la Piatra Neamț, agricultori care dețin exploatații mari și mici din cele două judete, dar și primari și reprezentanți ai instituțiilor din domeniul agricol. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a punctat în discursul său două mari probleme cu care se confruntă fermierii: lipsa comunicării între instituțiile care au atribuții în acest domeniu și subvențiile agricole. Cea mai bună veste este aceea că deja s-au transferat 1,2 miliarde de lei de la Ministerul Finanțelor către APIA, iar de aici, banii vor ajunge la fermierii, care au depus cererile pentru ajutorul național tranzitoriu în zootehnie.
Ministrul Petre Daea a explicat că “am spus că pe 10 martie se va întâmpla, s-a întâmplat pe 7 martie, mai devreme, ceea ce înseamnă respect față de fermierul român, pentru că sunt sume foarte mari care au fost transferate la APIA, pentru a fi operaționalizate și transmise către fermieri. Este o răspundere majoră, necesară pentru ca lucrurile să meargă bine”.
Petre Daea a mai ținut să puncteze un aspect important pentru toți fermierii care vor să obțină subvențiile. Termenul de 15 mai va fi respectat și nu se vor impune prelungiri. “Nu avem cum să întârziem cu plata subvențiilor și vă rog să depuneți la timp cererile. Intervalul este foarte clar, 1 martie-15 mai, după 15 mai nu se mai primesc cereri. E ordin clar dat, tocmai pentru a veni în ajutorul dv. ca să depuneți la timp cererile, iar structurile să aibă timp să le verifice, înregistreze și apoi să beneficiați de sumele necesare. Eu cred și sunt convins că este imposibil ca un fermier să spună că nu îi trebuie subvenție“.
Această sesiune de acordare a subvențiilor vine și cu o noutate. Fermierii care au fost verificați și nu s-au găsit nereguli, vor scăpa de controale. “Este nepotrivit ca anumiți fermieri să fie condamnați la controale. Am stabilit foarte clar, ca prin proceduri să se urmărească și să fie eliminați cei verificați, unde s-a constata că lucrurile sunt în regulă. Dacă vezi că trei ani la rând fermierul este în regulă, ce mai cauți la poarta lui? Este exclus un asemenea comportament. Nu ai ce căuta în luna ianuarie și februarie să cauți grâul prin zăpadă. De aceea, perioada de depunere a cererilor este 1 martie-15 mai, urmată de perioada 1 iunie-1 iulie de eșantionare și transmitere a acestora, după care perioada de verificare în timp, între 1 iulie și 1 octombrie și plăți până pe 15 octombrie“, a mai spus ministrul Daea.
Și bugetul alocat ministerului a fost discutat la Piatra Neamț. Petre Daea a concluzionat că “am introdus în bugetul agriculturii o sumă ce reprezintă 2,13% din PIB (produsul intern brut), cea mai mare sumă pe care a avut-o agricultura”.
Ministrul agriculturii a adus în prim-plan și problema lipsei de cooperare între organismele și instituțiile de pe plan județean cu activitate în domeniu, iar fermierul este pus în situația de a pierde timp și bani pentru informații și documente. “Am constat ceea ce și dv. ați constat, că sunt o serie întreaga de instituții în agricultură – APIA, Direcția Agricolă, de Semințe, de Reproducere, dar nu am văzut o comunicare între acestea. Motiv pentru care am semnat un ordin de înființare a unui comitet de coordonare la nivel județean, până când vom găsi și alte soluții pentru a îmbunătăți situația. Acum fermierul care are întrebări trebuie să ajungă la minister și alte instituții pentru a primi un răspuns, care l-ar putea primi de pe plan local“.
După un discurs de aproape o oră, fermierii au avut posibilitatea de a primi și răspunsuri la întrebări punctuale. La prezidiu s-a aflat și președintele comisiei pe agricultură din Camera Deputaților, deputatul Ioan Munteanu, președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, cât și directori ai instituțiilor de profil din județele Neamț și Bacău. (Gianina BUFTEA)
Consiliul Județean Neamț, având ca partener Clubul Fermierilor AGRALIM a organizat astăzi, 10 martie, Conferința Interjudețeană de Agricultură Neamț-Bacău, cel mai important eveniment de agrobusiness din zonă. Invitației președintelui Ionel Arsene a răspuns și ministrul Petre Daea, deținătorul portofoliului Agriculturii în Guvernul Grindeanu.
Evenimentul a urmărit să ofere o viziune amănunțită asupra situației agriculturii din cele două județe și să ofere mediului antreprenorial și autorităților locale și centrale prilejul de a discuta punctual problemele cu care se confruntă.
“Mă bucur că am reușit, ca aici, la Neamț, să creez prilejul pentru fermierii din cele două județe, de a dezbate situația agriculturii și totodată de a discuta direct cu reprezentanții autorităților locale și centrale despre problemele pe care le întâmpină. Agricultura este un domeniu prioritar pentru economia națională și reprezintă un motor de creștere economică, o soluție pentru creșterea exporturilor, un domeniu generator de locuri de muncă, iar statul trebuie să asigure protecție și sprijin fermierilor. Personal mă voi implica și voi acționa în măsura competențelor mele ca fermierii din Neamț să fie sprijiniți și încurajați în activitatea lor” – Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
La eveniment au participat Ministrul Agriculturii, Petre Daea, Ioan Munteanu, președintele comisiei de agricultură din Camera Deputaților, directori executivi ai APIA, AFIR, ANARZ, directorii Direcțiilor Agricole, reprezentanți ai primăriilor și consiliilor locale din cele două județe, companii cu produse și soluții inovative, fermieri și specialiști în domeniul agricol. (CJ Neamț)