În conferința de presă de la PSD din 15 martie, PSD Neamț a susținut ideea unei licitații publice pentru administrarea noii piețe centrale a municipiului Piatra Neamț. A adus mai multe argumente deja cunoscute în spațiul public. Unul dintre acestea se referă la faptul că, timp de mai multe luni, pe terenul de lângă construcția nouă, CMI Urban a încasat bani pentru chirii și taxe pentru tarabe, fără să mai aibă terenul în administrare/folosință.
Lucrul acesta îl scria, în exclusivitate, Mesagerul de Neamț în noiembrie 2015, când explica mecanismul prin care s-a ajuns la această situație stupidă.
Iată un fragment din ce scriam atunci:
«Într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Piatra Neamț, în heirupismul specific atunci când se vorbea de reconstruirea pieței, se dădea o hotărâre, nr. 149, semnată de președintele de ședință Cătălin Misăilă. După ce s-au văzut un ”referat de aprobare” și un ”raport de specialitate”, s-a hotărât sec: ”se aprobă predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” SA, pe bază de protocol, a imobilului constituit din teren situat în Piatra Neamț, str. Baltagului nr. 8, în suprafață de 13.753 mp, identificat potrivit cărții funciare nr. 53934, topo 53934, liber de orice sarcini, în vederea și pe perioada realizării de către CNI SA a obiectivului de investiții ”Piața Centrală Sf. Gheorghe din municipiul Piatra Neamț”.
Pe lângă teren, se spune că se predau și bunurile imobile, reprezentând materiale de construcții rămase după ”Desființare pereți de la parterul construcției Hala carne, pește și brânzeturi”, precum și bunuri mobile, adică ”elementele de beton utilizabile”.
În articolul 5 al hotărârii respective, se precizează obligația Consiliului Local Piatra Neamț ”de a asigura, în condițiile legii, suprafețele de teren necesare pentru depozitarea și organizarea șantierului”. Acesta este cadrul legal în care se află terenul pe care se desfășoară acum activități comerciale la Piața Centrală.
Cu câteva minute înainte de a se emite această hotărâre, același consiliu local a simțit nevoia să încheie un contract de dare în plată în sensul transmiterii către municipiul Piatra Neamț a dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile din piață. În acea hotărâre, nu se vorbește nimic despre teren. După cum nu s-a vorbit nimic nici în alte patru hotărâri, date în timp, pe același subiect, al reconstrucției pieței și evaluării bunurilor.
Întrebări la care se impun răspunsuri
- După 25 mai 2015 sau după semnarea protocolului cu CNI SA, care, între timp, se află în plină procedură de licitație a reconstrucției viitoarei piețe, se mai putea desfășura activitate de piețe și oboare în spațiul de 13.753 mp, care a fost dat de primărie companiei naționale?
-În ce calitate juridică și în baza cărei hotărâri a unei autorități, CMI Urban SA încheie contracte și încasează bani de la negustorii aflați în piață?
-Cine răspunde de toate cașcarabetele care funcționează pe terenurile aflate, acum, pe bază de protocol și ”libere de orice sarcini” la Compania Națională de Investiții?
-Cum se mai pot justifica toate contractele încheiate de la 25 mai încoace, cum este, de exemplu, contractul de închiriere a cortului negustoresc în care urmează să vândă producătorii locali, machiați, de cele mai multe ori, în negustori locali?
-Cum s-au putut face racordurile la energie electrică la astfel de obiective, în toată această perioadă, și, mai ales, de ce niciun organ de control nu a sesizat neregulile de la fața locului?
-Dacă Prefectura Neamț a avizat de legalitate această hotărâre a Consiliului Local Piatra Neamț, cei de acolo ar fi trebuit să știe că, în Piatra, pe respectivul teren, nu se mai pot desfășura activități de ”piețe, târguri și oboare” decât dacă ar fi fost încheiat un act cu CNI SA, care să permită asta (lucru greu de crezut)?
-În hotărârea nr. 149 de care vorbeam, se spune clar că ea ”se comunică Serviciului Patrimoniu, Autorizări și Transport și Direcției Economice”, pentru ”conformare și luare la cunoștință”. Asta ar trebui să însemne, pentru o administrație eficientă, că respectivii ar fi trebuit să știe că Urban nu mai are ce căuta pe terenul în cauză și că ar fi trebuit să comunice acest lucru tuturor comercianților și mai ales societății Consiliului Local, numită Compania Municipală de Investiții Urban SA.»
Asta scriam noi, în 2015. Doi ani mai târziu, președintele Ionel Arsene declară același lucru.
Dacă noi n-am primit nicio lămurire atunci, poate o primește șeful PSD-ului acum.
(Valentin BĂLĂNESCU)