Subiectul zilei în Piatra Neamț îl reprezintă noua Piața Centrală a muncipiului. Senzația este că toate celelalte lucruri sunt deja rezolvate de supermen-ii politicii locale și singura mare problemă a ajuns acum cine va administra piața. Că, vezi Doamne, acum este momentul când trebuie recepționată și plasată, în funcție de interesul politic al fiecăruia. De aici, o întreagă tevatură, un întreg circ, din care nu transpar decât interese și multă minciună.
Ce spun Dragoș Chitic și PNL-ul?
Pe scurt, că piața nu se poate deschide dacă nu este dată Urbanului și că, după aceea, se va găsi un administrator prin lictație publică. Că doar așa cetățenii vor putea să beneficieze de noua clădire. De aceea, s-au grăbit să promoveze o hotărâre, prin care să se obțină doar acordul consiliului local pentru operațiunea de preluare, care nu era finalizată! După care, în aceeași ședință, să se obțină doar acordul pentru ca piața să fie predată Urbanului, spre administrare provizorie, până la găsirea unui administrator prin licitație! Motivația: licitația durează prea mult!
Ca să ne înțelegem, se cerea un acord de principiu pentru preluare, piața se dădea, de principiu, Urbanului și, după aceea, se aplica probabil principiul “mai vedem noi cum stă treaba”!
Ce spune PSD-ul?
După ce mult timp a agreat ideea ca LocativServ SRL să preia administrarea pieței, a îmbrățișat varianta licitației. Argumentele sunt pertinente, dezvoltate deja de noi în Mesagerul de Neamț, dar aflate de ei destul de târziu. Ideea licitației este cât se poate de firească, devreme ce chiar legea prevede acest lucru. Este adevărat că licitația poate dura destul de mult, dar cu o soluție pe termen scurt nu a venit nici PSD-ul, lucru de reproșat, câtă vreme are majoritatea în Consiliu local și poate avea inițiative.
ALDE și PMP, entuziasm și atât
Partidele de tip balama – mai mult PMP decât ALDE – joacă, și ele, pe subiect, de multe ori fără să-l cunoască și să-l înțeleagă. Poate doar Cătălin Misăilă, de la ALDE, care a fost și viceprimar, să aibă avantajul că s-a ocupat de intrarea în legalitate, după perioadă când Urban a încasat bani necuveniți. Ambele partide, dar mai ales cei de la PMP, folosesc subiectul pentru imagine, cu stângăciile de rigoare, ceea ce l-a adus pe consilierul Marius Ghineț în postura de a fi taxat de secretarul municipiului, aflat în poziția ingrată a celui care e obligat să promoveze proiecte dacă îndeplinesc tiparele legii.
Secretarul
Florin Fecic, secretarul municipiului Piatra Neamț, a fost prins la mijloc, între interesele primarului și ale majorității. Pentru a scăpa de toate presiunile, a ales calea unui comunicat, care trebuie citit cu foarte mare atenție, dincolo de aparentul conflict cu un consilier local PMP. Practic, este o atenționare: “Domnilor, voi faceți jocurile, voi stabiliți oportunitatea, eu trebuie să promovez un proiect dacă îndelinește condițiile de promovare, dar asta nu înseamnă că este și oportun, dar, whatever, este jocul vostru”.
Iată comunicatul lui Florin Fecic:
«Un neadevăr în conferința de presă a PMP
Cu privire la afirmațiile domnului consilier local Marius Ghineț, din cadrul conferintei de presă de astăzi a Partidului Mișcarea Populară, vizând faptul că subsemnatul i-aș fi confirmat nereguli și presiuni cu privire la proiectul de hotărâre privind preluarea Pieței Centrale, doresc sa transmit câteva cuvenite precizări.
În concret, discuția mea cu dl Ghineț, de după ședința de Consiliu Local, a constat în întrebarea dumnealui dacă “nu era mai bine să se amâne proiectul de hotărâre până la semnarea protocolului” și răspunsul subsemnatului: “în calitate de secretar al municipiului, eu răspund și garantez doar pentru legalitatea proiectului, iar ce era mai bine, adică oportunitatea, respectiv inițiativa promovării proiectului, nu îmi aparțin”.
Menționez faptul că discuția în acești termeni a fost recunoscută, telefonic, după conferința de presă, de către dl Marius Ghineț, sens în care îi solicit să își asume și public cuvenita rectificare.
Cu privire la legalitatea proiectului supus astăzi dezbaterii, subliniez faptul că s-a solicitat Consiliului Local un acord pentru operațiunea de preluare (aflată în curs), nicidecum o aprobare a unui document inexistent, așa cum s-a insinuat. Acest tip de hotărâri sunt, de altfel, uzuale, Consiliul exprimându-și acordul pentru diverse operațiuni ce urmează a fi realizate ulterior (de exemplu, se aprobă prin HCL vânzarea unui bun, contractul de vânzare urmând a fi perfectat ulterior; la fel în cazul închirierilor, acceptării donațiilor s.a.).
Pe de altă parte, contrazic cu tărie insinuarea lansată în spațiul public privind presupuse presiuni si o cedare a mea față de promovarea unui proiect ilegal. Nu s-a întâmplat acest lucru, ar fi fost oricum un demers inutil, și apreciez înțelepciunea reprezentanților întregului spectru politic local, care nu au îndrăznit niciodată să îmi solicite așa ceva.
Cu încrederea că ocupanții funcțiilor publice apolitice nu vor fi implicați în disputele politice, care nu le aparțin, consider denaturarea informațiilor prezentate astăzi de domnul Ghineț ca fiind o simplă inabilitate de transmitere a mesajului, pe care, negreșit, dumnealui o va corecta.
Florin FECIC
Secretarul Municipiului Piatra Neamț»
Logica elementară
Aflăm, din expunerea dlui secretar, că este o uzanță ca un consiliu local să-și exprime acordul cu privire la diverse acțiuni care urmează să se întâmple. Dacă este așa, de ce oare grijuliul primar Dragoș Chitic, grijuliii consilieri locali liberali, care doreau să obțină acordul de a prelua piața și apoi să o predea, tot pe baza unui acord către Urban, de ce grijuliii consilieri ai majorității nu s-au gândit, de acum câteva luni, să lanseze caietul de sarcini pentru licitație și să dea drumul procedurii, astfel încât, în momentul preluării, să existe un administrator?
Vă spunem noi de ce. Pentru că fiecare dorește să-și facă jocul, personal sau de imagine, iar interesul cetățeanului este ultimul lucru care interesează.
Un consilier local, onorabil de altfel, după ședință, spunea, revoltat “De ce ăștia (majoritatea, adică) nu înțeleg” că inițiatorii proiectului voiau să grăbească lucrurile, că era vorba doar un acord. Întrebat de ce nu se lansează caietul de sarcini pentru licitație, exact în aceeași idee, a dat un răspuns genial: ”Păi, cum să facem licitația, dacă nu avem piața preluată!?” Serios, monșer?
Domnilor consilieri, de ce nu faceți o ședință “de îndată” și dați drumul la caietul de sarcini, în loc să vă bateți prin conferințe de presă, Facebook sau prin comunicate?
Valentin Bălănescu
PS: Cum textul este destul de lung, depășind nivelul de comunicare (ne referim aici doar la cantitate) de pe Facebook, nu ne facem iluzii că va fi citit de politicieni, dar poate măcar cei care le sursură vorbe în urechi, poate îi sfătuiesc măcar de data asta, să lase certurile și să dea drumul la treabă, fără să se mai uite în curtea partidului vecin. Chiar există o piață care trebuie administrată.