Politica de protecție socială a luat avânt la Târgu Neamț, de când s-a întors fostul prefect Vlad Angheluță la conducerea Direcției de Asistență Socială. Chiar dacă, în acest moment, nu se află la post, fiind plecat la Muntele Athos pentru rugăciune, reculegere și penitență, prerogativele sale au fost preluate, la vedere, de vicele Vasile Apopei, despre care se spune că, în 2020, va fi noul primar al orașului.
Două familii de rromi, cu mulți copii, au fost mutate într-o zonă pitorească a stațiunii Târgu Neamț, la Blebea, ieșirea spre Humulești. Ei au fost cazați în două module, despre care vicele Apopei spune că ”au geam termopan și au condiții mult mai bune, față de condițiile în care trăiau”.
Activitatea de protecție socială a cuprins și lucrări pentru asigurarea serviciilor necesare: ”Urmează ca, pe 10 martie, să finalizăm montarea sobelor și luni sau marți să le punem și o pompă pentru alimentarea cu apă. Deocamdată, nu au curent. O să găsim o soluție cu cei de la E-ON, dar problema se pune cum vor plăti”, a declarat viceprimarul orașului.
Zona, aflată probabil în viitoarele planuri de dezvoltare ale orașului, este populată deocamdată de zeci de movile de gunoaie, PET-uri, hârtii, cârpe și plasticuri, care stau ”tolănite” la soare, pe zeci de metri în jurul celor două module. Ce se va întâmpla mai departe, ne spune tot viceprimarul Apopei: ”Le-am dat în grijă aceste module și sper să le păstreze și să nu le distrugă, așa cum am pățit cu un alt modul, montat în aceeași zonă. Soluția cu module este o soluție de urgență, chiar dacă noi mai avem module. Urmează să finalizăm documentația cu acele loturi de teren, astfel încât să le oferim la familiile de romi câte o suprafață de teren pentru a-și ridica o căsuță”.
Rămâne să vedem cât timp vor rezista containerele și/sau rromii, cum va fi asigurată protecția investiției și, mai ales, cum rămâne cu incluziunea socială reală pentru cele două familii.
Valentin Bălănescu