Războiul, surd, dintre Executivul Primăriei Piatra Neamț și conducerea de la LocativServ SRL, societate a municipiului, pare că nu se mai sfârșește. De la hârâieli prin presă, s-a trecut la șicane financiare, apoi la faza de reclamații și amenințări, după care s-a ajuns în punctul în care fiecare parte uzează de armele pe care le are.
Primăria a frânat alocarea de fonduri către LocativServ, pe motiv că nu sunt bani. Directorul de la societate a început să dea oameni afară, motivând că aceștia ”mai mult purtau mapa decât făceau treabă”. Numai în ultima perioadă sunt vreo 7, printre care și directoarea economică. Măsura a fost luată după ce Consiliul de Administrație al LocativServ a luat hotărârea de a prelungi cu 4 ani (spun cei din opoziția liberală) mandatul directorului, care era unul provizoriu. De aici, alte acuze, de nelegalitate.
Exact același lucru îl clamează și directorul de la LocativServ, Jănel Iosub plusând, în schimb, și cu acuzații bazate pe niște documente. El susține că un angajat al societății, detașat la Primărie de mai mulți ani, căruia societatea i-a făcut notificare pentru încetarea detașării, nu s-a prezentat la muncă, deși a luat la cunoștință notificarea. Salariatul nu a oferit nicio motivație.
În schimb, de la Primărie, a venit o adresă, prin care se comunică la LocativServ că Vespasian Puiu Fecic, fiindcă despre el este vorba, se află în concediu de odihnă până pe 7 aprilie. Din 27 februarie. Cum comunicarea s-a făcut pe 21 februarie, apare suspiciunea că acest concediu ar fi un subterfugiu, pentru ca funcționarul respectiv să nu revină la LocativServ, unde l-ar putea aștepta desfacerea contractului de muncă.
Războiul adreselor ascunde multe lucruri, despre care niciuna dintre părți nu vrea să vorbească. Cum avem oameni detașați de la LocativServ la Primărie (găselniță interesantă), cum existau angajați care iau salarii doar pentru că au pile, și de-altădată, și de-acum, cum se plimbă banii orașului de colo-colo, cum dispar fonduri de rulment în hârtii și, în general, cât e de mare norocul de a lucra la o societate a municipiului. Acuze la adresa executivului au fost o groază, un răspuns oficial nu s-a dat, pe motiv că Jănel are gură mare și face scandal. Exact din același motiv nu se înghesuie consilierii PNL să intre în CA-ul de la Locativ ca să lămurească lucrurile pe același model în care au făcut-o pesediștii și colegii de majoritate, care acum nu mai sunt toți colegi.
În perioada imediat următoare, se anunță alte și alte episoade ale acestei lupte absurde. Rămâne, totuși, nedumerirea: ce e atât de greu să spună cineva ce a greșit Dragoș Chitic – dacă a greșit, ce a greșit Jănel Iosub – dacă a greșit, ce au greșit alții – dacă au greșit? Și să se ia măsurile cuvenite. Nu trage nimeni speranță că AGA sau Consiliul de Administrație ar putea sau ar vrea să facă asta, fiindcă sunt părți direct implicate. Dar oare cum ar fi niște controale făcute de instituții adevărate?
Valentin Bălănescu
N.R.: Un exemplu de acuratețe administrativă este dat de adresa trimisă de primărie, unde observăm că societatea municipiului nu se numește LocativServ, ci Locativ, nu e SRL, ci SA, decizie luată, probabil, cu de la sine putere, de un funcționar neatent. Așa cevaaaa…