Dezbaterile pe investițiile la bugetul orașului Piatra Neamț au avut și un moment inedit, care a arătat că prin discuții se poate trece ușor peste o greșeală apărută în proiectul de buget și preluată apoi de toată lumea. Consilierul local Marius Ghineț ( PMP) a cerut lămuriri în legătură cu banii alocați pentru investiția ” sonorizare Sala Polivalentă” de pe Calea Romanului. El consideră că suma de 200.000 de lei este prea mare în condițiile în care anul trecut au avut loc acolo cinci evenimente artistice. Primarul Dragoș Chitic a dat niște lămuriri cu privire la investiție.
” Oferta pe care am avut-o acum doi ani a fost de 75.000 de euro. Noi am alocat 200.000 de lei în speranța că poate au mai scăzut prețurile de atunci. Eu o consider o investiție oportună. Cred că ar duce la creșterea numărului de spectatori și a numărului de evenimente. Sonorizare există, dar nu se aude”, i-a răspuns primarul Dragoș Chitic
Problema a fost lămurită de Viorel Cosma, consultant artistic la Teatrul Tineretului, responsabil cu festivalul și care, pe vremea când scria la Mesagerul de Neamț, s-a ocupat de problema acusticii la Teatrul Tineretului și Sala Polivalentă. ”Erați viceprimar domnule Chitic, doamna Boengiu era consilier local. Era vorba despre o firmă de la Sibiu ( Acustic Expert din Sibiu, condusă de Marius Joldea-n.n.), cu care am lucrat și noi la teatru și era vorba despre un studiu de acustică. Acesta a fost termenul, acustică, nu sonorizare. Puteți ajunge și la sonorizare dar rezolvați întâi problema rece care ține de acustică. Acolo s-au făcut niște măsurători și marea problemă este pe ecou, nu pe reverb ca la teatru. Atenție la proprietatea termenilor, vă rog!”. După ce lumea s-a lămurit cum e cu acustica, nu au mai fost comentarii sonore privind oportunitatea investiției.
. (Ana MOISE)
Un comentariu
Bravo, domnule Cosma!
Cred ca, din cand in cand, si, mai ales, totdeauna, inginerii trebuie sa-si spuna cuvantul. Exista multe solutii tehnice care nu pot fi lasate la deciziile politicienilor. In cazul in care aceste solutii nu au la baza expertiza tehnicienilor.
In caz contrar, ramanem in domeniul formelor fara fond (invocate de Titus Maiorescu în studiul “În contra directiei de astazi în cultura româna”) sau la spusele lui Mihai Eminescu din poezia “Criticilor mei”:”E usor a scrie versuri/Cand nimic nu ai a spune”..