Sunt multe luni de când Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este condus în regim de interimat. La început, a fost chirurgul Alexandru Juncu, apoi a fost numit avocatul Liviu Negelschi. Acesta e pe funcție de mai bine de șapte luni, timp suficient pentru a contura un ”tablou clinic general” al spitalului. De aici, a rezultat interviul de mai jos.
– De ce manager la Spitalul Județean, dacă e să ne raportăm la meseria de bază pe care o aveți?
Am avut câteva discuții cu președintele Consiliului Județean, la sfârșitul lunii iulie 2016, cu privire la proiecte care ar interesa mediul de afaceri din Neamț, urmare, probabil, și a faptului că făceam parte din grupul de inițiativă pentru Parcul Industrial. Președintele CJ, Ionel Arsene, era preocupat de managementul spitalului din câteva perspective. Dl. doctor Juncu își dăduse demisia, iar termenul de efectivitate al demisiei,16 august, se apropia. Spitalul Județean era într-o situație dificilă economic, iar deficitul trebuia asigurat de Consiliul Județean Neamț, aspect care îl îngrijora. Spitalul Județean nu avea niciun plan de raționalizare, operațional, strategic. La aceste discuții, am relevat președintelui CJ că va fi necesar la Spitalul Județean un management temporar de structurare și restructurare. În opinia pe care am prezentat-o președintelui CJ, am afirmat că un management de structurare-restructurare organizațională este indispensabil, dar că cel care va face acest management nu trebuie să rămână în spital la finalizarea procesului, deoarece «etapa de furtună», cum o definește managementul, va conduce la indezirabilitatea organizațională a managerului de restructurare. În concluzia acestor discuții, am convenit ca, timp de 3 luni, să inițiem restructurarea organizațională și de activitate, după care un manager, care își dorește acest post, să implementeze restructurarea. Ulterior, am constatat că problemele cu care se confruntă Spitalul Județean nu puteau fi rezolvate în 3 luni, iar medicii și, în general, personalul medical al unității meritau pe deplin un efort de management, iar obiectivele și misiunea Spitalului nu puteau fi corectate în acest timp.
– Ați preluat un interimat după un interimat. Care era situația la Spitalul Județean când ați preluat conducerea?
La 31 iulie 2016, deficitul bugetar era de 2,8 milioane de lei, iar la 31 ianuarie 2017 era de 470.000 de lei. La fel este și pe februarie, anul acesta.
– Cum s-au redus aceste datorii?
O mai bună executare a contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, în special pe spitalizări de zi.
– Care este necesarul Spitalului Județean în materie de noi achiziții?
Este o întreagă listă. Pe de o parte, unele sunt depășite, iar altele sunt inexistente. Mă refer la dotările pe care le-am cerut pentru aprobare Consiliului Județean. Modalitatea cea mai fericită este ca Ministerul Sănătății să contribuie cu 90%, iar Consiliul Județean cu 10%. Depinde și de posibilitățile pe care le are Consiliul Județean, dar și de posibilitățile materiale ale ministerului. Lista cu dotări pe care le-am cerut pentru 2017 sunt în funcție de trendul patologic și solicitările pe care le avem în Ambulatoriu și spital. Pe de altă parte, Consiliul Județean nu este eligibil pentru dotări utilizând ca sursă de finanțare Fondurile Europene și, atunci, sunt 2 programe care permit să depui un proiect european pentru dotări. Condiția este ca acest proiect să se desfășoare în parteneriat cu un alt spital, din altă țară a Comunității Europene. În aprilie 2017, vom avea un prim contact cu Spitalul de Nord-Vest din Olanda, pentru că Olanda are cea mai bună eficacitate a actului medical și, în principiu, ei au fost de acord să facem un parteneriat pe dezvoltare, să aplicăm împreună pentru niște lucruri și să facem traininguri pe aparatura lor.
În al doilea plan, discutăm despre continuarea proiectului de blocuri operatorii. Aici, în aprilie 2016, contractul a expirat. Ulterior, s-a gândit continuarea acestui proiect, așa cum era prevăzut la momentul respectiv. Proiectul nu mai răspundea, din multe puncte de vedere, trendului patologic, organizării spitalului, și, atunci, trebuia schimbată structura organizatorică a spitalului și regândit proiectul de săli de operații. Este conturat. În noua concepție, vor fi mai multe săli de operație. Erau 8 săli, dintre care 5 noi, 3 reabilitate. Intenția este de a face 10 săli de chirurgie. Ideea centrală este un bloc operator unic cu 10 săli și 2 săli de mici intervenții. Consecință va fi că toate celelalte săli de operații, cu excepția Obstetrică-Ginecologie și Oftalmologie, vor fi desființate, pentru că, potrivit normelor, la specialitățile chirurgicale, la 30-35 de paturi de specialitate chirurgicală, trebuie să ai o sală de operații. Deci, noi ar trebui să avem 9 și una pentru urgențe. Ori noi, la ora actuală, avem 22 de săli de operații. Costurile pentru menținerea lor în funcțiune sunt foarte mari, dincolo de faptul că blochezi niște spații, dar fiecare are costuri de service, de personal. Există săli de operații în care indicele de operabilitate este de 15%. Deci, 15% din timp sunt utilizate, ceea ce este prea de lux pentru un spital de nivel județean. Toată lumea va opera în acest nou bloc operator unic. Avem spațiul necesar, un program operator. Acesta este sistemul după care funcționează toate spitalele mari care se respectă.
– Vorbim despre planuri, dar cât de realizabile sunt? Este vreun timp estimat pentru finalizarea acestui bloc operator?
Deocamdată, activitatea operatorie, inclusiv modificările care urmează, nu afectează activitatea operatorie de astăzi. Ca perspectivă, noi apreciem că un an este necesar pentru proiectare execuție și dare în folosință.
– Un an pare un scenariu optimist…
Nu, pentru că nu sunt modificări majore. Nu mai există cea de-a doua pasarelă.
– Putem vorbi de realizări de când ați venit la conducerea Spitalului Județean?
Eu i-aș lăsa pe alții să aprecieze, dar mi se par, totuși, relevante aici niște chestiuni. Climatul de relaționare în spital este pe un trend mai bun.
– De unde deduceți acest lucru?
Din ședințele de consiliu medical și din întâlnirile pe care le avem cu asistentele șefe. Dacă e să discutăm de lucruri pozitive, le-aș putea spune pe următoarele: cursurile de comunicare cu angajații de la Unitatea de Primiri Urgențe și cu asistentele șefe; cursul de comunicare terapeutică, planul de raționalizare al spitalului pe care l-am implementat, începând cu august 2016, și care a permis reducerea deficitului bugetar. Astăzi, este implementat sistemul de programare online a pacienților în Ambulatoriu. De la 1 aprilie, va fi pus la dispoziția pacienților. Climatul general determină și medici noi să vină în spital. Faptul că se fac investiții în spital, faptul că relațiile din cadrul personalului medical sunt bune, faptul că li se asigură condiții de lucru mai bune și o dotare mai bună reprezintă factori de atractivitate și pentru noi medici. Plus tot ce a fost aprobat în Consiliul Județean, pe 10 martie. Aici discutăm de Uunitatea nouă de Primiri Urgențe, de turnul de circulație – pentru că spitalul nu are autorizație ISU și nu are, în principal, pentru că scările interioare nu permit evacuarea și, atunci, scările vor fi exterioare, ceea ce va permite să obținem autorizație ISU -, deci turn de circulație plus construcție vestiare. Dar cel mai important, după mine, este o Unitate de Primiri Urgențe nouă.
– Unde?
S-a ajuns la concluzia că, oricât am extinde UPU actual, nu putem avea circuitele medicale normative corecte. Ea va fi folosi spațiul de astăzi al computerului tomograf. Noi vom muta CT-ul în spațiul ”X Med”. Este prevăzut cu toate dotările necesare. Toate vor avea dotări noi și toate sunt necesare.
– Putem vorbi despre un grad de satisfacție a pacientului la Spitalul Județean? Știu că se fac niște chestionare în acest sens. Cât de relevante sunt ele?
Chestionarele arată un grad de satisfacție surprinzător de mare. Eu cred că au un oarecare formalism aprecierile acestea, așa încât gradul real de satisfacție este mai mic decât reflectă aceste formulare. Explicația logică este că cine completează știe că poate reveni oricând și, atunci, are un efect de ”halo” pentru viitor. N-aș scrie foarte rău, dacă știu că trebuie să mă întorc. Chiar dacă ele sunt anonime. Ele provin dintr-o onestitate individuală.
– Care considerați că este cea mai acută provocare cu care se confruntă Spitalul Județean?
Sunt mai multe chestiuni, pe care le-aș grupa în medicale și nemedicale. Una dintre principalele noastre urgențe medicale este modificarea structurii organizatorice a spitalului, raportat la trendul pathologic prezent. Am făcut niște studii de trend natural și trend patologic pentru ultimii 5 ani, iar SpitalulJudețean nu și-a format structurile în acord cu trendul patologic. De exemplu, Ortopedia, Cardiologia au adresabilitate în creștere și noi nu le-am modificat structura, în sensul măririi lor. Trebuie s-o facem. În același timp, alte specialități, care necesitau internări de lungă durată, cum era până acum Oftalmologia, necesită, în ultima vreme, internări de scurtă durată sau spitalizări de zi. Cele mai importante trenduri ascendente sunt pe Hematologie, Cardiologie, Ortopedie, Urologie. Sunt secții care vor trebui dezvoltate în așa fel încât să aibă un grad rezonabil de utilizare a paturilor și să nu mai cazăm pacienții pe canapelele de pe hol, pe care să le tragem în saloane. Dintre problemele nemedicale, cea mai consistentă este problema parcării, care generează fluxuri încrucișate, aglomerații, riscuri pentru pacienți, aparținătorii și ceilalți clienți ai spitalului, pentru personal.
– Veți participa la concursul pentru ocuparea funcției de manager?
Da.
– Motivat fiind de faptul că…
Am început o grămadă de lucruri. Mi-aș dori să le termin. Cu siguranță, dacă la acest concurs vom participa mai mulți și va fi desemnat un alt câștigător, nu-i doresc decât să continue lucrurile bune.
Marian TEODOROF
Un comentariu
Nimic despre infectiile grosolane? Gandacii de la pediatrie? Sau despre bolnavii cu HIV lasati fara medicamente? Sau despre adevarul in legatura cu deficitul pomenit in interviu? Sau despre deserviciul de imagine adus dupa declaratiile date televiziunilor nationale din calitate de manager de spital judetean? Interviul acesta este un exercitiu de imagine si nimic mai mult… Nu te speli, tovarase, cu toata Bistrita!