În cadrul unei conferințe de presă, primarul Dragoș Chitic a prefațat astăzi, 29 martie, cele două ședințe ale Consiliului Local al municipiului Piatra Neamț care vor avea loc joi (30 martie) și vineri (31 martie). Primarul a vorbit mult, a spus destul de puține și, în esență, se cuvin reținute, cu titlu telegrafic, câteva teme. Contribuția jurnalistică se oprește aici, urmează strict declarațiile primarului de Piatra Neamț, cu privire la:
-
Buget
- ”Vineri se va adopta bugetul municipiului Piatra Neamț. Este un buget general pentru care s-a muncit mult… Sunt cel puțin 4 investiții propuse (acustica Sălii Polivalente, Modernizare Punct Belvedere, Casa Căsătoriilor, mutarea DTI în Mall Center), pe care le consider compromise în acest moment, din cauza sumelor foarte mici rămase, însă nu voi renunța la aceste investiții. Mi-aș dori să văd din partea consilierilor locali și inițiative care să aducă bani la bugetul local. La cheltuit toată lumea se pricepe. Suntem într-un echilibru financiar fără riscuri, ceea ce ne asigură o stabilitate financiară fragilă totuși”.
-
”Administrația Județeană a Finațelor Publice Neamț ne-a transmis că municipiul Piatra Neamț are venitul cel mai mare pe cap de locuitor dintre toate localitățile județului Neamț”.
-
”De când sunt eu primar (2 ani și patru luni), am reușit să reduc datoriile municipalitățile cu 73 de milioane de lei (peste 16 milioane de euro). În decembrie 2014, creanțele erau de 317.584.000 de lei, acum se cifrează la 244.355.000 de lei”.
-
Gratuitățile pe mijlocele de transport în comun
- ”Reafirm că nu este corect ca gratuitățile să fie suportate din bugetul local, în condițiile în care facem parte din ADI Urbtrans, care încasează, lună de lună, redevență de la trasportatorii cu care are contracte și care folosesc infrastructura rutieră a municipiului.Trebuie să îmbinăm, foarte bine, nevoile, obligațiile legale pe care le avem cu disponibilul bugetar, nu să facem după cum a propus un consilier local ședința trecută, gratuitate pentru toți elevii din municipiu, pentru că mare parte dintre ei, mai ales cei care sunt în clasele 0-VIII, nici nu au nevoie de ea.
Am propus ca, de gratuitate, să beneficieze elevii și preșcolarii care provin din familii ale căror venit pe membru de familie este mai mic de 700 de lei. La pensionari, plafonul era de 900 de lei anul trecut, iar anul acesta este de 1.000 de lei. Estimăm, ca impact bugetar, o sumă de 600.000 de lei, bugetul la acest capitol fiind de 400.000 de lei”.
-
Annaslim
- ”Faptul că sunt inițiatorul acestui proiect, referitor la prelungirea contractului, cu încă cinci ani, cu Annaslim, pentru administrarea Băii Comunale, nu înseamnă nicidecum că și susțin asta. Acest serviciu trebuie scos la licitație. Raportul comisiei, formată din personalul tehnic din cadrul Primăriei, din punctul meu de vedere este nesatisfăcător. A fost făcut în grabă, a fost făcut ca să fie”.
-
Piața Centrală
- ”Am separat proiectele, pentru a nu risca să blocăm demararea scoaterii la licitație. Propun consilierilor să dezbatem proiectul legat de scoaterea la licitație, pentru a înțelege fiecare exact cum stau lucrurile. Trebuie 2/3 din voturi pentru ca acest proiect să fie adoptat. Chestiunile cele mai importante din caietul de sarcini le-am stabilit împreună cu cei doi viceprimari. Protocolul de predare-primire nu a sosit nici acum, fiind undeva la Ministerul Dezvoltării. O să mai sun în cursul zilei de astăzi la minister, să vedem dacă rezolvăm ceva”.
-
Troleibuze
- ”Referitor la decizia SC Troleibuzul, cum că, de la 1 aprilie, renunță la troleibuze și le înlocuiește cu autobuze, aș fi preferat să avem discuții, pentru a analiza situația de acolo și pentru a găsi cele mai bune soluții. Mi se pare nefiresc, atâta timp cât marile orașe ale lumii renunță la transportul clasic și dezvoltă transportul ecologic, ca, la Piatra Neamț, să renunțăm la singurul mijloc de transport ecologic pe care-l avem”.
-
Locuințe
- ”Repartizăm, dacă proiectul va fi adoptat, în ședința de mâine, 38 de locuințe ANL, ajungând până la poziția 78 a ultimului clasament actualizat. Mai repartizăm 4 locuințe din fondul municipiului, 3 locuințe de necesitate și două locuințe de serviciu. Îmi exprim încă o dată nemulțumirea față de modul cum LocativServ administrează, în ultima perioadă, locuințele. Este inadmisibil să plătești căldură 600 de lei la o garsonieră”.
A stenografiat
Ana MOISE