Astăzi, mai mult decât oricând, fiecare dintre noi trebuie să se implice în acțiuni voluntare menite a proteja mediul înconjurător, a recrea natura în care plantele și copacii să-și regăsească locul predestinat. Dacă fiecare dintre noi plantează azi un copac sau o plantă, mâine vom respira un aer mai curat, natura ne va răsplăti.
Charlie Ottley, producătorul documentarului ”Wild Carpathia”, spunea în prezentarea filmului său, referindu-se la tăierile masive de păduri din România: „Vedem o distrugere în masă a ultimei sălbăticii veritabile din Europa. Dacă asta nu se va opri, într-o generație, două, nu vom mai avea pentru ce lupta.”
Mesajul se adresează în special tinerilor, care trebuie să fie conștienți că e nevoie de aportul lor continuu pentru a salva mediul în care trăim, pentru a avea apoi certitudinea că au contribuit concret la o lume mai bună. Iar acest aport poate veni, în primul rînd, prin plantarea de puieți, în fiecare primăvară. Va fi astfel conștientizat rolul major pe care societatea ar trebui să-l joace în protecția și recrearea mediului.
Fără îndoială însă că nu numai tinerii trebuie educați în spiritul protecției mediului, ci o parte cît mai consistentă a societății, prin implicarea ei activă în acest program de protejare și recreare a naturii.
În Roman există de mulți ani tradiția plantărilor de primăvară. Acțiunile sunt concertate, de la nivel de școli și pînă la nivel de asociație de proprietari, primăria coordonînd-o, iar Ocolul Silvic Roman punînd la dispoziție materialul săditor. Primul lot (de 1.300 de tei și 400 de mesteceni) din cele cîteva mii de puieți donați administrației locale de către Ocolul Silvic va fi plantat în această săptămână pe aliniamentele stradale și în asociațiile de proprietari din oraș.
Zilele trecute primarul Lucian Micu a invitat și jurnaliștii din Roman să planteze câte un puiet de mesteacăn sau tei în parcul Muzeului de Artă. Atît primarul, cît și ziariștii, și-au personalizat fiecare copacul și s-au angajat că-l vor îngriji până ajunge la maturitate. Mesagerul de Neamț și de Roman are, de-acum înainte, un tei al său, situat între Muzeul de artă și primărie.
Felicitîndu-i pentru acțiune pe ziariști, primarul Lucan Micu a repetat apelul către toți romașcanii să nu mai distrugă puieții abia plantați și să protejeze și să îngrijească puieții, pentru ca aceștia să prindă rădăcini. (D.A.)