Una din găurile negre ale bugetului municipiului Piatra Neamț a fost, fără nicio îndoială, clubul de fotbal Ceahlăul, care și-a desfășurat activitatea prin societatea FC Ceahlăul SA. Firma a păpat bani din buget la greu, după ce a preluat, gratis, administrarea unei baze sportive, în care s-au băgat bani fără număr. Primăria Piatra Neamț, umăr la umăr cu Consiliul Județean, au pompat sume imense în echipă, iar responsabilii au făcut decontări duble, despre care, curios, nimeni nu mai amintește nimic. Sumele respective, care ar fi trebuit recuperate, zac undeva prin documente, bine ascunse de indolența interesată a celor două instituții.
La redacție, ne-a ajuns un document, care surprinde momentul 28.07.2016, când s-a făcut un proces verbal de predare-primire a lucrurilor găsite în interiorul bazei sportive, la ceea ce membrii comisiei au numit ”unitatea FC Ceahlăul SA”. Comisia a fost formată din oameni de la primărie, reprezentantul societății ALPINSOLV care se ocupă de insolvență și LocativServ SA. Documentul cuprinde sute de poziții cu tot ce s-a găsit la stadion, dar din punctul nostru de vedere, mai important este că pe câteva zeci de foi apar o groază de bunuri fără proprietar! Multe, chiar foarte multe, care au costat o groază de bani. Cum au ajuns ele acolo, de ce nu există documente de proveniență, de ce nu au fost înregistrare în documnetele contabile, sunt întrebări firești. Nefiresc este că nimeni nu a făcut publice aceste lucruri. Noi nu facem decât să consemnăm o stare de fapt.
* Remember: Aici sunt banii dumneavoastră!
Partea inventarului în care sunt bunuri identificate și valori clare demonstrează că, pentru fotbal, au fost bani mulți. Prea mulți, raportat la rezultate. Valorile de inventar spun totul. Terenul aferent construcțiilor are o valoare de 7.223.840 lei, tribunele – inclusiv peluzele și scaunele – valorează fix 22.500.203 de lei și 99 de bani, instalațiile de nocturnă – peste 7,6 milioane de lei, tabela de marcaj 1,7 milioane, sistemul de turchineți pentru acces 691.946 lei (!), sistemul de supraveghere cu camere video 158.416 lei. Mai reține atenția o scară pentru evacuare spectatori, evaluată la 73.371 lei și 11 bani!
* ”Primăria n-a găsit facturile pentru acele bunuri, iar cei de la firma de insolvență spun că nici ei nu posedă acte. Bunurile sunt aici, sunt în conservare, până se clarifică situația. De la stadion, nu s-a ridicat niciun vârf de ac” – Lucian Amarghioalei, administrator stadion.
Cei care au făcut inventarul au fost foarte atenți, au prins acolo și bidoane de apă (de 19 l, între noi fie vorba), dar si cât au costat investițiile la camera de control de la tribuna oficială – nu mai puțin de 1.373.177 lei -, o sumă frumușică în orice vreme. Nu lipsesc un butuc pentru tranșat carne – în valoare de 1.401,78 lei -, niște căni de cafea la 4,83 lei bucata și nici o centrală termică murală, ACV, la 189.452 lei valoare de inventar!
Totalul bunurilor inventariate se ridică la 39.507.904 lei, adică peste 8,7 milioane de euro, la care se adaugă tot ce ține în mod special de echipamente legate de dotarea spațiului sau echipamente sportive (aeroterme, aspiratoare, jaluzele, frigidere, cântare, cafetiere, 3 bucăți mașini Dacia Logan, furtune, etc.) care, și ele, se ridică la frumoasa sumă de 435.831,45 lei, adică încă vreo 95.000 de euro. Rotunjind, se poate vorbi, fără greș, de 10 milioane de euro, bani care, potrivit inventarului, se regăsesc în bunuri. Că multe dintre ele sunt supraevaluate poate fi altă discuție.
* Bunuri fără proprietar care așteaptă stăpânul
Inventarul amintit a consemnat scrupulos că au fost identificate mai multe bunuri care nu aveau proprietar și care, aparent, au apărut la stadion de nicăieri, iar cei de acolo le-au folosit, fără să se întrebe vreo clipă de unde le au. Aici nu e vorba de suluri de hârtie igienică sau tacâmuri de unică folosință.
Iată câteva exemple.
La biroul de protocol, s-au găsit un fotoliu de piele, o plasma cu receiver, un calculator cu tot ce trebuie.
Biroul președintelui și cel al secretarei au fost invadate de un fotoliu de piele, un calculator, șase scaune – despre care se spune că au fost aduse de la Monte Carlo, dar nu se precizează dacă e orașul cunoscut pentru cazinouri și curse de formula 1 sau de restaurantul din Ștrand -, un corp dulap cu șifonier și unul cu rafturi și uși. Evident, și acestea au picat din cer, direct în cel mai important birou de la stadion, fără să mai treacă pe la cei care preluau bunurile și le inventariau.
Secretariatul a beneficiat, și el, de asemenea bunuri fără stăpân: o plasmă mică (de unde se poate deduce că toate celelalte erau mai mari), un scaun (musai) ergonomic, un birou de secretară și un dulap de bucătărie, plus un stingător.
Casieria, directorul economic și contabilitatea – mai ales contabilitatea – au trecut peste ineditul situației și au folosit calculatoare, scaune ergonomice, dulapuri, fără să fie înregistrate în contabilitate. Directorul economic a fost dotat și cu o plasma Myria, ca bonus de funcție. Practic, fiecare încăpere a găzduit și folosit asemenea bunuri. La biroul de marketing, se găsește o altă plasmă, un scaun directorial, fotoliu de piele, scaun ergonomic… Salonul VIP are 9 fotolii de piele, intrate fără documente sau fără să fie înregistrate, trei canapele de piele cu trei locuri, trei de două locuri, o altă plasmă Myria, iar sala de conferințe are un sistem de sonorizare și unul de proiecție.
Mai există zeci de dulapuri, o centrală termică, camere video, zeci de mese, telefoane fixe, rafturi, chiuvete, aparate de aer condiționat, imprimante, calculatoare, etc, care, toate, valorau mulți bani.
Întrebarea nu este cum au ajuns ele la stadion. Important este de ce nu au fost înregistrate în inventarul societății și de ce nimeni nu le revendică.
Acest inventar oficial nu face decât să confirme că, la SC FC Ceahlăul SA, au fost niște personaje care, profitând de pasiunea pentru fotbal a lui Pinalti, cu și fără binecuvântarea lui, și-au bătut joc de bani publici și privați. Dacă la o societate oarecare venea un control și găsea atâtea bunuri în folosință fără documente, se termina cu sancțiuni și dosare.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
Aveti mare dreptate privind acei “functionari” (salariati) care aveau grija sa jefuiasca banul public. Ei (functionarii) au profitat la maxim de fostul presedinte de onoare, pentru a jefui financiar clubul de fotbal ;i al duce catre disparitie, aducând-ul pe acel italian la conducere, pentru a da vina pe el de falimentul clubului de fotbal. Din punctul meu de vedere mastacaneanu, boghean, si ceilanti romani care au condus clubul pina la venirea italianului au o mare vina. Oare de ce nu sau sesizat autoritatile care au contribuit financiar la clubul de fotbal.