Guvernul a hotărât în ședința de ieri (20 aprilie) ca bursele de merit olimpic internațional să fie acordate și elevilor care obțin mențiuni la olimpiadele școlare internaționale, indiferent de disciplina de învățământ. Cuantumul lunar al bursei de merit acordate pentru obținerea unei mențiuni la olimpiadele școlare internaționale a fost stabilit la un nivel echivalent cu 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării bursei.
”Este foarte bine să-i stimulăm pe copii să participe la competiții și să-i recompensăm pentru că înseamnă că efortul lor este recunoscut, astfel încât o asemenea decizie este foarte binevenită”, a spus profesoara Liliana Georgescu, directorul Centrului de Excelență Neamț.
Guvernul a mai aprobat și un proiect de lege de modificare și completare a Legii 235/2010 care prevede acordarea burselor de merit olimpic internațional elevilor care obțineau premiile I, II și III la olimpiadele școlare internaționale. Cuantumul lunar al burselor de merit olimpic internațional va fi raportat la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării bursei, după cum urmează:
- Elevii care obțin locul I la o olimpiadă școlară internațională vor primi o bursă de merit olimpic internațional în cuantum lunar echivalent cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării bursei;
-
Pentru elevii care obțin locul al II-lea, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul a 75% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării bursei;
-
Pentru locul al III-lea, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internațional reprezintă echivalentul a 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la data acordării bursei.
Anterior, cuantumul burselor de merit olimpic internațional era raportat la salariul minim garantat pe economie la data acordării bursei.
Profesorul Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național „Petru Rareș” Piatra Neamț, consideră că ar trebui ca și profesorii care se ocupă de pregătirea elevilor care obțin rezultate internaționale să fie răsplătiți pentru munca depusă. ”Este firesc ca așa cum elevul beneficiază de o bursă olimpică un an și un profesor care are un copil foarte bun și rezultate bune să poată fi premiat. Diferențele salariale între un profesor care are elevi olimpici și unul care nu are nu se simt absolut deloc”. (Ana MOISE)